H Βρετανία σχεδιάζει νέα deal για τη Βόρεια Ιρλανδία μετά το Brexit

Απέφυγε ωστόσο να ακυρώσει μέρος της συμφωνίας του διαζυγίου, παρά το γεγονός ότι είπε πως οι όροι της έχουν παραβιαστεί. Τι προβλέπει το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας και τι ζητάει το Λονδίνο.

H Βρετανία σχεδιάζει νέα deal για τη Βόρεια Ιρλανδία μετά το Brexit

Νέα συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ενωση, που θα επιβλέπει το εμπόριο μετά το Brexit, συμπεριλαμβανομένης της Βόρειας Ιρλανδίας, ζήτησε την Τετάρτη η Βρετανία, αλλά απέφυγε να ακυρώσει μέρος της συμφωνίας του διαζυγίου, παρά το γεγονός ότι είπε πως οι όροι της έχουν παραβιαστεί.

Το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας συμφωνήθηκε από τη Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ενωση ως μέρος της συμφωνίας του Brexit το 2020, που οριστικοποιήθηκε 4 χρόνια αφότου οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ του Brexit σε δημοψήφισμα.

Με αυτό, τόσο το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και η ΕΕ αναγνώρισαν τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στη νήσο της Ιρλανδίας. Αναγνώρισαν την ανάγκη να διαφυλαχθεί η Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής (Συμφωνία του Μπέλφαστ), αποφεύγοντας τη δημιουργία «σκληρών συνόρων» στη νήσο της Ιρλανδίας και προστατεύοντας τη συνεργασία Βορρά-Νότου.

Στόχος του ήταν να επιλυθεί ο μεγαλύτερος γρίφος του διαζυγίου: Το πώς να προστατευθεί η ενιαία αγορά της ΕΕ αλλά επίσης και να αποφευχθούν τα χερσαία σύνορα μεταξύ της βρετανικής επαρχίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, η παρουσία των οποίων πολιτικοί όλων των παρατάξεων φοβούνται ότι μπορεί να τροφοδοτήσει τη βία που εν πολλοίς τερματίστηκε από την ειρηνευτική συμφωνία του 1998.

Με το πρωτόκολλο ουσιαστικά απαιτούνται έλεγχοι στα προϊόντα μεταξύ ηπειρωτικής Βρετανίας και Βόρειας Ιρλανδίας, οι οποίοι ωστόσο έχουν αποδειχθεί βαρίδι για τις επιχειρήσεις και ανάθεμα για τους υπέρμαχους της Ενωσης, που υποστηρίζουν ένθερμα να παραμείνει η επαρχία τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε ως έχει», δήλωσε στο Κοινοβούλιο ο αρμόδιος υπουργός για το Brexit Ντέιβιντ Φροστ, λέγοντας ότι υπάρχει δικαιολογία για επίκληση του Άρθρου 16 του πρωτοκόλλου, που επιτρέπει σε κάθε μία από τις δύο πλευρές να προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες για να απαλλαχθεί από τους όρους του, στην περίπτωση που από τη συμφωνία ανακύψει απρόσμενη αρνητική επίπτωση.

«Είναι σαφές ότι υπάρχουν οι συνθήκες για να δικαιολογούν τη χρήση του Άρθρου 16. Ωστόσο… καταλήξαμε ότι δεν είναι ακόμα η σωστή στιγμή για να το πράξουμε αυτό».

«Βλέπουμε μια ευκαιρία να προχωρήσουμε διαφορετικά, να βρούμε μια νέα πορεία, για να επιδιώξουμε να συμφωνήσουμε με την ΕΕ, μέσω διαπραγματεύσεων, μια νέα ισορροπία στις ρυθμίσεις μας, που καλύπτουν τη Βόρεια Ιρλανδία, προς όφελος όλων».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v