Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Morgan Stanley: Πώς οι πλημμύρες επηρεάζουν τις γερμανικές εκλογές

Κεντρικό πολιτικό ζήτημα αναδεικνύεται η κλιματική αλλαγή στις πρώτες μετα-Μέρκελ κάλπες, εκτιμά η Morgan Stanley. Στο επίκεντρο η αποτελεσματική διαχείριση κρίσεων.

Morgan Stanley: Πώς οι πλημμύρες επηρεάζουν τις γερμανικές εκλογές

Με μεγάλα τμήματα της δυτικής Γερμανίας και των χωρών της κεντρικής Ευρώπης να έχουν χτυπηθεί πρόσφατα από καταστροφικές πλημμύρες, η Morgan Stanley προσπαθεί να βρει αν τα φυσικά γεγονότα θα αλλάξουν τον εκλογικό χάρτη στη Γερμανία.

Ενώ ο οικονομικός αντίκτυπος φαίνεται συγκριτικά μέτριος, με περιορισμένη επίδραση στις παραγωγικές εγκαταστάσεις, οι πλημμύρες θα μπορούσαν να έχουν ουσιαστικό αντίκτυπο στη γερμανική πολιτική και τις εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου -αναμφισβήτητα οι πιο ανοικτές εκλογές για πάνω από μια δεκαετία. 

Ο συνασπισμός CDU/CSU προηγείται και οι Γερμανοί συντηρητικοί απολαμβάνουν επί του παρόντος προβάδισμα περίπου 10 ποσοστιαίων μονάδων στις δημοσκοπήσεις, με περίπου 28% των ψήφων, έχοντας ανακτήσει τα ποσοστά τους από τον Απρίλιο, όταν οι Πράσινοι βρέθηκαν προσωρινά στην πρώτη θέση.

Ωστόσο, η δημοτικότητά τους έχει έκτοτε μειωθεί, αν και ο συντηρητικός υποψήφιος για την καγκελαρία Lascheth έχει κερδίσει υποστήριξη. Όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, οι Πράσινοι βρίσκονται στη δεύτερη θέση με περίπου 18%, περίπου 2% πάνω από το κεντρώο κόμμα του SPD.

Το τελευταίο διάστημα, στην πολιτική σκηνή της Γερμανίας γίνεται συζήτηση για τις πλημμύρες του 2002, όταν ο Σρέντερ κατάφερε να κερδίσει την καγκελαρία εκείνη τη χρονιά, αφού προηγουμένως είχε μείνει πίσω στις δημοσκοπήσεις και για το ότι η τρέχουσα κρίση θα μπορούσε να αυξήσει την αβεβαιότητα γύρω από το αποτέλεσμα του Σεπτεμβρίου, εξηγεί η Morgan Stanley.

Υπάρχει ευρεία συμφωνία ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι αποτέλεσμα της παγκόσμιας υπερθέρμανσης του πλανήτη και Γερμανοί κατατάσσουν συχνά το κλίμα ως μια από τις κορυφαίες ανησυχίες τους. Θεωρούν δε τους Πράσινους ως ιδιαίτερα ικανούς για την αντιμετώπιση του θέματος.

Οι πλημμύρες θα μπορούσαν να αποτελέσουν κεντρικό πολιτικό ζήτημα στην προεκλογική εκστρατεία, γεγονός που θα μπορούσε ενδεχομένως να ωφελήσει τους Πράσινους. Τόσο ο Laschet του CDU/CSU, ως πρωθυπουργός ενός από τα πιο πληγέντα κρατίδια, όσο και ο Scholz του SPD, ο σημερινός υπουργός Οικονομικών, είναι ενδεχομένως σε καλύτερη θέση για να επωφεληθούν, μιας και οι δύο ανακοίνωσαν μεγάλα πακέτα έκτακτης στήριξης. Παραμένει ωστόσο αβέβαιο ποιος παράγοντας θα κυριαρχήσει.

Με δεδομένο το μεγάλο προβάδισμα του CDU/CSU στις δημοσκοπήσεις, μια νίκη των συντηρητικών παραμένει η βασική μας υπόθεση, με τους Πράσινους ως τον πιο πιθανό εταίρο του κυβερνητικού συνασπισμού, σημειώνει ο οίκος.

Ένας συνασπισμός των Πρασίνων, του SPD και του FDP, παραμένει λιγότερο πιθανός αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί, καθώς μόλις μπαίνουμε στην καυτή φάση της προεκλογικής εκστρατείας, με πολλά τηλεοπτικά ντιμπέιτ που έχουν προγραμματιστεί για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v