Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H Fed ξεκίνησε τη συζήτηση για το tapering

Οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας έστειλαν σήμα ότι κινούνται πιο κοντά προς την έναρξη της περιστολής των μηνιαίων αγορών ομολόγων, αλλά ο Πάουελ έσπευσε να επισημάνει ότι υπάρχει ακόμα δρόμος. Παραμένουν τα ρίσκα για την οικονομία από τον κορωνοϊό.

H Fed ξεκίνησε τη συζήτηση για το tapering

Αμετάβλητα σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα άφησε τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα όπως αναμενόταν, τονίζοντας ότι η αμερικανική οικονομία συνεχίζει να ενισχύεται και πλησιάζει στην επίτευξη των στόχων που είχε θέσει για την έναρξη της διαδικασίας περιστολής των αγορών ομολόγων.

«Με την πρόοδο των εμβολιασμών και τα ισχυρά μέτρα στήριξης, οι δείκτες οικονομικής δραστηριότητας και απασχόλησης συνεχίζουν να ενισχύονται» τονίζεται στο ανακοινωθέν που εξέδωσε η κεντρική τράπεζα μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασης. 

Η κεντρική τράπεζα από το τέλος του περασμένου έτους έχει διαμηνύσει ότι θα συνεχίσει να αγοράζει ομόλογα με μηνιαίο ρυθμό $120 δισ. μέχρι η οικονομία να σημειώσει «ουσιαστική περαιτέρω πρόοδο» προς τον στόχο της πλήρους απασχόλησης και του πληθωρισμού στο 2%. 

Την Τετάρτη τόνισε ότι «από τότε, η οικονομία έχει πραγματοποίησε πρόοδο προς αυτούς τους στόχους, και η Επιτροπή θα συνεχίσει να αξιολογεί την πρόοδο στις επερχόμενες συναντήσεις».

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, έσπευσε να επισημάνει ότι υπάρχει ακόμα δρόμος μέχρι το σημείο εκείνο.

«Δεν είμαστε ακόμα εκεί. Και θεωρούμε ότι έχουμε ακόμα κάποια απόσταση να καλύψουμε» τόνισε ο κ. Πάουελ στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασης.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ο κ. Πάουελ σημείωσε ότι οι αξιωματούχοι έκαναν την πρώτη εκτενή συζήτηση για το πώς θα προχωρήσουν στη μείωση της νομισματικής τόνωσης, αλλά υπογράμμισε ότι δεν λήφθηκε κάποια απόφαση για τη χρονική στιγμή που θα ξεκινήσει το «tapering».

«Σημειώνουμε πρόοδο. Αναμένουμε περαιτέρω πρόοδο και αν τα πράγματα πάνε καλά θα επιτύχουμε αυτόν τον στόχο» ανέφερε.

Ο ίδιος προειδοποίησε ωστόσο ότι όσο ο κορωνοϊός συνεχίζει να κυκλοφορεί και υπάρχει χρόνος και χώρος για την εξέλιξη νέων στελεχών του ιού, κανείς δεν είναι οριστικά ασφαλής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v