Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκρηξη στις τιμές αλουμινίου λόγω Γουινέας

Στη Γουινέα αντιστοιχεί πάνω από το 50% των κινεζικών εισαγωγών βωξίτη. Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2011 έφτασαν οι τιμές του αλουμινίου.

Εκρηξη στις τιμές αλουμινίου λόγω Γουινέας

Το αλουμίνιο σκαρφάλωσε σε υψηλά 10ετίας καθώς το πραξικόπημα στη Γουινέα δημιουργεί ανησυχίες για την προσφορά υλικών που είναι απαραίτητα για την κατασκευή του.

Υπενθυμίζεται ότι ο στρατός κατέλαβε την εξουσία και προχώρησε σε αναστολή του Συντάγματος. Η είδηση, σημειώνει το Bloomberg, τάραξε τις παγκόσμιες αγορές αλουμινίου σήμερα, με την τιμή του στο Λονδίνο να καταγράφει νέο υψηλό 10ετίας και τα futures στην Κίνα να ανεβαίνουν στο υψηλότερο επίπεδο από το 2006, καθώς η πολιτική αστάθεια αυξάνει την πιθανότητα διαταραχών στις παραδόσεις βωξίτη από μια χώρα κρίσιμη για την παγκόσμια αγορά.

Η τιμή του αλουμινίου έχει αυξηθεί κατά 40% φέτος στο Λονδίνο καθώς τα μέτρα στήριξης της παγκόσμιας οικονομίας προκαλούν υψηλότερη ζήτηση, σε μια στιγμή που τα χυτήρια στην Κίνα, τον μεγαλύτερο παραγωγό, παλεύουν για να διατηρήσουν τα επίπεδα παραγωγής τους και το Πεκίνο να θέσει υπό έλεγχο τις εκπομπές ρύπων.

Ο βωξίτης χρησιμοποιείται για την παραγωγή αλουμίνας, που στη συνέχεια γίνεται αλουμίνιο. Στη Γουινέα αντιστοιχεί πάνω από το 50% των κινεζικών εισαγωγών.

Η αγορά μπορεί να διαταραχθεί σοβαρά από την κατάσταση, εκτιμά o Oleg Deripaska, ιδρυτής της Rusal, οι μετοχές της οποίας κέρδισαν 14% στο Χονγκ Κονγκ.

Οι τιμές του αλουμινίου στο Λονδίνο έφτασαν τις 2.775,5 δολάρια ο τόνος, με άνοδο 1,8%, το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2011.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v