Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γερμανία: Καταιγιστική προπαγάνδα στα social media από αντιεμβολιαστές

«Προφανώς είχε αντίκτυπο στους νέους, οι οποίοι ενημερώνονται κυρίως από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», είπε σε μαθητές ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

Γερμανία: Καταιγιστική προπαγάνδα στα social media από αντιεμβολιαστές

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γίνεται μεγάλη προπαγάνδα από ανθρώπους που δεν θέλουν να εμβολιαστούν και οι μαθητές θα πρέπει να ενημερώνονται από αξιόπιστα ΜΜΕ, τόνισε σήμερα ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο οποίος συζήτησε σήμερα με μαθητές στο Βερολίνο τον ρόλο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Οι νέοι μου είπαν ότι υπήρξαν αφενός μεν πάρα πολλές πληροφορίες από τα παραδοσιακά μέσα μαζικής ενημέρωσης, αφετέρου δε και πολύ αντιφατικές πληροφορίες μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Έχει γίνει μεγάλη προπαγάνδα από άτομα που δεν είναι πρόθυμα να εμβολιαστούν και από συνωμοσιολόγους, ειδικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτό προφανώς είχε αντίκτυπο στους νέους, οι οποίοι ενημερώνονται κυρίως από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης» είπε μετά την επίσκεψή του για την προώθηση της εκστρατείας υπέρ του εμβολιασμού σε σχολείο της συνοικίας Σαρλότενμπουργκ του Βερολίνου. Ο Σταϊνμάιερ εξήγησε στους μαθητές ότι «είναι πολύ σημαντικό η πληροφόρηση να γίνεται από αξιόπιστα ΜΜΕ».

Από την πλευρά τους, οι εκπαιδευτικοί διατύπωσαν επίσης στον πρόεδρο την άποψη ότι είναι πολύ σημαντική η επιρροή μιας ομάδας συνομηλίκων μαθητών για τον εμβολιασμό, διότι εάν κάποιοι στην τάξη εμβολιαστούν, τότε σπεύδουν να το κάνουν και οι άλλοι.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στο σχολείο της γερμανικής πρωτεύουσας, ο Γερμανός πρόεδρος έκανε και πάλι έκκληση να εμβολιαστούν όλοι οι πολίτες. «Δεν έχουμε φτάσει στον στόχο μας, αλλά μπορούμε να τον επιτύχουμε. Προϋπόθεση για αυτό είναι να εμβολιαστούν οι πολίτες», τόνισε.

«Tην άνοιξη τελειώνει ο κορωνοϊός εάν μειωθεί ο αριθμός ανεμβολίαστων»

Η πανδημία μπορεί να τελειώσει την άνοιξη εφόσον αυξηθεί ο αριθμός των εμβολιασμένων, σύμφωνα με τον αρμόδιο για θέματα στον τομέα Υγείας του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) και καθηγητή επιδημιολογίας Καρλ Λάουτερμπαχ.

Οι μολύνσεις από κορονοϊό πολλαπλασιάζονται το χειμώνα. Aυτό είναι γνωστό από το δεύτερο κύμα, το οποίο οδήγησε σε ένα εκτεταμένο lockdown τον περασμένο χειμώνα. Γι' αυτό και ο Λάουτερμπαχ αναμένει αύξηση των κρουσμάτων ήδη από το φθινόπωρο, όπως επίσης αναμένει και μεγαλύτερους περιορισμούς για τους μη εμβολιασμένους. Αναμένει όμως και αύξηση των εμβολιασμών και επομένως η πανδημία θα μπορούσε σύντομα να καταστεί παρελθόν.

«Εκτιμώ ότι μετά τις προσεχείς ομοσπονδιακές εκλογές θα ισχύσει (γενικώς) ο λεγόμενος "κανόνας 2G", δηλαδή θα επιτρέπεται μόνο σε πλήρως εμβολιασμένους και σε όσους έχουν αναρρώσει η είσοδος σε εσωτερικούς χώρους και η συμμετοχή τους σε εκδηλώσεις. Αυτό θα ωθήσει πολλούς να εμβολιαστούν», δήλωσε ο Καρλ Λάουτερμπαχ στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa):

«Εάν μειώνεται ο αριθμός των μη εμβολιασμένων πολιτών, αυτό θα βελτίωνε την κατάσταση το χειμώνα. Το φθινόπωρο όμως θα είναι και πάλι δύσκολο. Θα έχουμε και πάλι περισσότερα κρούσματα. Μετά τον χειμώνα, όμως, τα πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν καλύτερα εφόσον μειωθεί ο αριθμός όσων δεν έχουν εμβολιαστεί. Στην περίπτωση αυτή, την άνοιξη, η πανδημία θα μπορούσε να έχει τελειώσει σε μεγάλο βαθμό -- αν δεν υπάρξουν νέες παραλλαγές», τόνισε ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v