Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κίνα-κορωνοϊός: Το 91% των παιδιών 12-17 ετών έχει εμβολιαστεί

Κινεζικές πόλεις εκδίδουν ταξιδιωτικές οδηγίες μετά την έξαρση της Covid-19 στην επαρχία Φουτζιάν. Οι πόλεις Πουτιάν και Σιαμέν, όπου έχουν εντοπισθεί τα περισσότερα κρούσματα στο τελευταίο ξέσπασμα, έχουν αναστείλει τη δια ζώσης παρουσία των μαθητών.

Κίνα-κορωνοϊός: Το 91% των παιδιών 12-17 ετών έχει εμβολιαστεί

Η Κίνα έχει πλήρως εμβολιάσει κατά του κορωνοϊού το 91% των μαθητών ηλικίας 12-17 ετών, μετέδωσε σήμερα η κρατική τηλεόραση, αν και οι αρχές κάλεσαν τα σχολεία να παραμείνουν σε επιφυλακή.

Ένα ξέσπασμα της νόσου αυτό τον μήνα στη νοτιοανατολική επαρχία Φουτζιάν, που έφθασε τα 152 κρούσματα, περιλαμβάνει μολύνσεις μεταξύ ανεμβολίαστων μαθητών σε τουλάχιστον τέσσερα Δημοτικά σχολεία και δύο παιδικούς σταθμούς, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από τις τοπικές αρχές.

Τα δύο κύρια εμβόλια της Κίνας εγκρίθηκαν για να χρησιμοποιούνται σε παιδιά από την ηλικία των τριών ετών, αλλά οι αρχές που είναι αρμόδιες για τον εμβολιασμό δεν τα έχουν ακόμη διαθέσει σε παιδιά κάτω των 12 ετών.

Το υπουργείο Παιδείας ανέφερε σε δήλωση που εξέδωσε ότι τα σχολεία πρέπει να εξακολουθήσουν να εφαρμόζουν τα μέτρα κατά της Covid-19 με ακόμη πιο αποτελεσματικό και στοχευμένο τρόπο.

Οι πόλεις Πουτιάν και Σιαμέν, όπου έχουν εντοπισθεί τα περισσότερα κρούσματα στο τελευταίο ξέσπασμα, έχουν αναστείλει τη δια ζώσης παρουσία των μαθητών στους παιδικούς σταθμούς και τα Δημοτικά σχολεία καθώς και τη δια ζώσης λειτουργία των περισσότερων τάξεων στα Γυμνάσια και τα Λύκεια.

Το ξέσπασμα έχει κάνει πόλεις σε άλλα μέρη της Κίνας να εκδώσουν ταξιδιωτικές προειδοποιήσεις πριν από την εορταστική αργία των μέσων του φθινοπώρου την ερχόμενη εβδομάδα και την εβδομάδα της αργίας που ξεκινά στην 1η Οκτωβρίου, αν και τα κρατικά μέσα ενημέρωσης έχουν προειδοποιήσει κατά της επιβολής γενικών ταξιδιωτικών περιορισμών.

Ο Ουάνγκ Ντενγκφένγκ, αξιωματούχος του υπουργείου Παιδείας, δήλωσε στην κρατική τηλεόραση πως οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί ενθαρρύνονται να μην ταξιδέψουν στη διάρκεια των επικείμενων αργιών.

Η Κίνα άρχισε να εμβολιάζει τους μαθητές ηλικίας 12-17 ετών τον Ιούλιο. Το ποσοστό εμβολιασμού τους φτάνει το 91% και είναι πολύ υψηλότερο από τον εθνικό μέσο όρο, που ήταν στις 6 Σεπτεμβρίου λίγο κάτω από το 70%.

Πόλεις εκδίδουν ταξιδιωτικές οδηγίες στην επαρχία Φουτζιάν

Η έξαρση της Covid-19 στην κινεζική επαρχία Φουτζιάν, που έχει αναφέρει 152 κρούσματα τοπικής μετάδοσης μέσα σε πέντε ημέρες, οδήγησε πόλεις σε άλλες περιοχές της χώρας να εκδώσουν ταξιδιωτικές οδηγίες ενόψει σημαντικών αργιών, αν και τα κρατικά μέσα ενημέρωσης προειδοποιούν κατά της επιβολής οριζόντιων ταξιδιωτικών περιορισμών.

Οι ταξιδιωτικές οδηγίες εκδόθηκαν ενόψει της εβδομαδιαίας αργίας της Εθνικής Εορτής που ξεκινά την 1η Οκτωβρίου -μια σημαντική τουριστική περίοδος- καθώς και της αργίας του Μεσοφθινοπωρινού Φεστιβάλ την επόμενη εβδομάδα.

Το τελευταίο ξέσπασμα την περίοδο Ιουλίου-Αυγούστου, για την αντιμετώπιση του οποίου επιβλήθηκαν αυστηροί περιορισμοί στις μετακινήσεις σε ορισμένες πόλεις, έπληξε τον τουρισμό, τη φιλοξενία και τις μεταφορές και επιβράδυνε σημαντικά την αύξηση των λιανικών πωλήσεων.

Παρόλο που όλα τα νέα περιστατικά τοπικής μετάδοσης στην Κίνα από τις 10 Σεπτεμβρίου έχουν καταγραφεί μόνο στη νοτιοανατολική επαρχία Φουτζιάν, η βορειοανατολική πόλη Τζιλίν καθώς και οι Μαομίνγκ και Γκουανγκτζόου στο νότιο τμήμα της χώρας συμβουλεύουν τους πολίτες να αποφεύγουν τα μη απαραίτητα ταξίδια εκτός της δικής τους επαρχίας. Αντίστοιχες οδηγίες έχουν εκδώσει οι επαρχίες Σανσί και Χεϊλονγκτζιάνγκ.

Ωστόσο η κρατική εφημερίδα Global Times ανέφερε στο κύριο άρθρο της σήμερα ότι οι τοπικοί αξιωματούχοι δεν θα πρέπει να προχωρούν χωρίς σχεδιασμό σε οριζόντιες οδηγίες για αποφυγή των μετακινήσεων ή να καταστήσουν υποχρεωτικά τέτοιου είδους μέτρα.

«Πρέπει να βελτιώσουμε σταδιακά την ακριβή αποτελεσματικότητα της δυναμικής μας πορεία μηδενικών κρουσμάτων», ανέφερε η εφημερίδα. «Θα πρέπει να αποφύγουμε μια ολοκληρωτική παύση σε μεγάλη κλίμακα. Πρέπει να προσπαθήσουμε για τον έγκαιρο εντοπισμό κάθε έξαρσης. Πρέπει επίσης να διασφαλίσουμε ότι θα το περιορίσουμε γρηγορότερα ούτως ώστε να προκαλέσει μικρότερη ζημιά στην κοινωνία».

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι 50 νέα κρούσματα τοπικής μετάδοσης καταγράφθηκαν για τις 14 Σεπτεμβρίου, συγκριτικά με 59 μία ημέρα νωρίτερα. Όλα τους ήταν στη Φουτζιάν.

Αυτό ανεβάζει τον συνολικό αριθμό τοπικών μολύνσεων στις τρεις πόλεις της Φουτζιάν -την Πουτιάν, όπου ξέσπασε η έξαρση, τη Σιαμέν και την Τσουαντζόου- σε 152.

Έως τις 14 Σεπτεμβρίου, η ηπειρωτική Κίνα είχε καταγράψει 95.413 επιβεβαιωμένα κρούσματα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v