Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ερευνες Facebook: «Τοξικό» για τις εφήβους το Instagram

Μελέτες που έχουν γίνει από την ίδια την ιδιοκτήτρια του Instagram αποκαλύπτουν ότι πολλές νέες κοπέλες αισθάνονται χειρότερα για τον εαυτό τους. Καταγράφεται άγχος, κατάθλιψη ακόμα και αυτοκτονικές τάσεις.

Ερευνες Facebook: «Τοξικό» για τις εφήβους το Instagram

To Facebook γνωρίζει ότι το Instagram έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των έφηβων κοριτσιών, σύμφωνα με εσωτερικά έγγραφα της εταιρείας που αποκάλυψε η Wall Street Journal.

Από το 2019 τουλάχιστον, το προσωπικό του κοινωνικού δικτύου μελετά τον αντίκτυπο του προϊόντος στην ψυχολογική κατάσταση των νέων. Η έρευνα έχει επανειλημμένα βρει ότι είναι επιβλαβές για μια μεγάλη μερίδα νέων και ειδικά για τα έφηβα κορίτσια. 

«Το 32% των έφηβων κοριτσιών που ανέφεραν ότι όταν ένιωθαν άσχημα για το σώμα τους, το Instagram τις έκανε να νιώθουν ακόμα πιο άσχημα» τόνισαν οι ερευνητές σε αποτελέσματα που παρουσίασαν εσωτερικά στην εταιρεία. «Οι συγκρίσεις στο Instagram μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίον οι γυναίκες βλέπουν και περιγράφουν τον εαυτό τους».

«Σε ένα στα τρία έφηβα κορίτσια διογκώνουμε τα προβλήματα που έχουν με την εξωτερική τους εμφάνιση» σημειώνεται σε διαφάνεια από το 2019. «Τα έφηβα κορίτσια κατηγορούν το Instagram ότι αυξάνει το ποσοστό άγχους και κατάθλιψης» επισημαίνεται σε άλλη διαφάνεια.

Μεταξύ των εφήβων που ανέφεραν ότι είχαν αυτοκτονικές σκέψεις, το 13% των Βρετανών και το 6% των Αμερικανών απέδωσαν την επιθυμία να αυτοκτονήσουν στο Instagram, σύμφωνα με μια παρουσίαση. 

Το Instagram είναι πολύτιμο στην προσπάθεια που καταβάλλει το Facebook να διεισδύσει σε νεαρότερες ηλικίες και δεν θέλει να διακινδυνεύσει την επαφή των νεαρότερων χρηστών του με την πλατφόρμα. 

Πάνω από το 40% των χρηστών του Instagram είναι 22 ετών και νεότεροι και περίπου 22 εκατομμύρια χρήστες συνδέονται στο Instagram στις ΗΠΑ κάθε ημέρα, έναντι πέντε εκατομμυρίων που συνδέονται στο Facebook.

Κατά μέσο όρο, οι έφηβοι στις ΗΠΑ ξοδεύουν 50% περισσότερο χρόνο στο Instagram από ότι στο Facebook. «Το Instagram είναι σε καλή θέση να κερδίσει τους νέους» τονίζεται σε άλλη διαφάνεια.  Σε ένα άλλο εσωτερικό μήνυμα τονιζόταν ότι «υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξης αν το Instagram συνεχίσει την πορεία του».

Δημοσίως, το Facebook έχει επανειλημμένα υποβαθμίσει τις αρνητικές επιπτώσεις της εφαρμογής στους εφήβους και δεν έχει δημοσιεύσει τα αποτελέσματα της έρευνας του ούτε τα έχει μοιραστεί με ακαδημαϊκούς ή νομοθέτες που τα έχουν ζητήσει. 

«Η έρευνα που έχουμε δει είναι ότι η χρήση κοινωνικών εφαρμογών για τη διασύνδεση με άλλους ανθρώπους μπορεί να έχει θετικά οφέλη για την ψυχική υγεία» είχε τονίσει ο CEO του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ σε ακρόαση στο Κογκρέσο τον Μάρτιο του 2021 όταν ρωτήθηκε για τα παιδιά και την ψυχική υγεία. 

Τον Μάιο, ο επικεφαλής του Instagram, Άνταμ Μοσέρι, είχε εκμυστηρευτεί σε δημοσιογράφους ότι η έρευνα που έχει δει υποδηλώνει πως οι επιπτώσεις της εφαρμογής στην ευημερία των εφήβων είναι «σχετικά μικρή». 

Σε πρόσφατη συνέντευξη ο κ. Μοσέρι είπε: «Σε καμία περίπτωση δεν θέλω να υποβαθμίσω τα ζητήματα αυτά. Κάποια από αυτά που αναφέρονται στο ρεπορτάζ δεν είναι αναγκαστικά τόσο διαδεδομένα, αλλά ο αντίκτυπος τους σε κάποιους ανθρώπους μπορεί να είναι τεράστιος».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v