Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πεδίο «μάχης» οι ΗΠΑ για την 3η δόση εμβολίου

Η Pfizer παραδέχεται ότι η ανοσία από το εμβόλιό της φθίνει με τον καιρό και ζητά άδεια για τρίτη δόση. Η «υποστηρικτική» μελέτη του Ισραήλ και ο αντίλογος.

Πεδίο «μάχης» οι ΗΠΑ για την 3η δόση εμβολίου

Τρίτη δόση του εμβολίου της Pfizer μπορεί να μειώσει δραματικά τις ασθένειες που σχετίζονται με την Covid στους άνω των 60 ετών, σύμφωνα με δεδομένα από βραχυπρόθεσμη έρευνα στο Ισραήλ.

Δώδεκα ημέρες μετά τη λήψη της, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ήταν 11 φορές χαμηλότερα στην ομάδα που την είχε κάνει σε σύγκριση με μια άλλη που είχε λάβει μόνο δύο δόσεις, δείχνουν τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν στο Τhe New England Journal of Medicine. Τα ποσοστά σοβαρής ασθένειας ήταν 20 φορές χαμηλότερα.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, τα πρώτα αυτά δεδομένα επικαλούνται στην κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν αλλά και ο Αντονι Φάουτσι, για να υποστηρίξουν την πρόθεσή τους να χορηγηθεί τρίτη δόση στις ΗΠΑ. Η ανάλυση αναμένεται να παίξει ρόλο στη συνάντηση του FDA, που θα εξετάσει την πρόταση της Pfizer να εγκριθεί η χορήγηση αναμνηστικής δόσης στις ΗΠΑ.

Δεν φαίνονται όμως όλοι σύμφωνοι με την ιδέα.

Η Pfizer, ενόψει της συνάντησης του FDA την Παρασκευή, παρουσίασε στοιχεία που δείχνουν ότι η ανοσία που προσφέρει το εμβόλιό της μειώνεται με τον καιρό και πως απαιτείται τρίτη δόση για να αποκατασταθούν τα επίπεδα ανοσίας. Η έκθεση του FDA έχει πιο μετριοπαθή στάση, σημειώνοντας ότι με τις δύο δόσεις υπάρχει αποτελεσματική προστασία κατά σοβαρής νόσησης και θανάτου από Covid-19.

Η ισραηλινή μελέτη εξέτασε πάνω από 1,1 εκατομμύριο Ισραηλινούς, άνω των 60 ετών, που είχαν λάβει εμβόλια Pfizer. Σε ανάλυση πάντως που δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα στο ιατρικό περιοδικό The Lancet, ομάδα αναγνωρισμένων επιστημόνων, περιλαμβανομένων και δύο του FDA, υποστήριξαν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν χρειάζονται τώρα μία ακόμα δόση εμβολίου. Επεσήμαναν ότι τα βραχυπρόθεσμα οφέλη που βλέπουμε στο Ισραήλ δεν υπονοούν απαραίτητα ότι η 3η δόση οδηγεί σε μακροπρόθεσμα οφέλη.

Οι μελέτες Pfizer και Moderna

Η Pfizer, σύμφωνα με τους Financial Times και το πρακτορείο Ρόιτερς, παρουσίασε μια μελέτη του ιατρικού κέντρου Kaiser Permanente της Νότιας Καλιφόρνιας, που δείχνει ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της τείνει να εξασθενήσει φυσικά όσο περνάει ο καιρός, «άσχετα με την παραλλαγή του κορωνοϊού» και όχι ως συνέπεια του στελέχους Δέλτα.

Σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, η ανοσιακή προστασία του εμβολίου μειώνεται έξι έως οκτώ μήνες μετά τη δεύτερη δόση. Η μείωση υπολογίστηκε σε περίπου 6% ανά δίμηνο μετά τη δεύτερη δόση, πέφτοντας έτσι από το 96,2% λίγο μετά τον εμβολιασμό, στο 83,7% τέσσερις μήνες μετά τη δεύτερη δόση. 

Από την πλευρά της, η Moderna παρουσίασε στοιχεία μεγάλης κλινικής δοκιμής της, σύμφωνα με τα οποία η προστασία του εμβολίου της εξασθενεί διαχρονικά, κάτι που υποστηρίζει τη χρησιμότητα μιας ενισχυτικής δόσης. Η μελέτη βρήκε μεγαλύτερα ποσοστά λοιμώξεων Covid-19 μεταξύ όσων είχαν εμβολιαστεί πρώτοι, πριν από 13 μήνες, σε σύγκριση με όσους εμβολιάστηκαν πριν από οκτώ μήνες.

Πάντως μια δεύτερη μελέτη, σε συνεργασία με το σύστημα υγείας Kaiser Permanente, η οποία συνέκρινε περίπου 352.000 πλήρως εμβολιασμένους με Moderna, με ανάλογο αριθμό μη εμβολιασμένων, βρήκε ότι το εμβόλιό της, ακόμη και εν μέσω εξάπλωσης της Δέλτα, παρέμεινε αποτελεσματικό κατά 87% έναντι της λοίμωξης Covid-19 και 96% έναντι του κινδύνου νοσηλείας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v