Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H Δέλτα είναι σκληρή με τα παιδιά, θανατηφόρα με τους μεσήλικες

Νέα δεδομένα προκύπτουν τις τελευταίες εβδομάδες από την εξέλιξη της πανδημίας. Γιατί φεύγουν από το κάδρο οι ηλικιωμένοι και αυξάνουν οι απώλειες ανθρώπινων ζωών στους μεσήλικες. Πώς διαμορφώνεται η εικόνα στα παιδιά.

H Δέλτα είναι σκληρή με τα παιδιά, θανατηφόρα με τους μεσήλικες

O αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού κατέγραψε άλμα στα παιδιά στις ΗΠΑ, λόγω της πιο μεταδοτικής μετάλλαξης Δέλτα, το άνοιγμα των σχολείων και το γεγονός ότι όλα τα παιδιά κάτω των 12 είναι ανεμβολίαστοι.

Το 28,9% των κρουσμάτων την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου αφορούσε παιδιά κάτω των 18 ετών, όταν από την αρχή της πανδημίας το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 15,5%. Ωστόσο, τα παιδιά φαίνεται να αντιστοιχούν σε ένα μικρό μόνο μερίδιο των θανάτων από κορωνοϊό.

Το τρέχον κύμα θανάτων δεν φαίνεται να έχει φτάσει στην κορύφωση του αν και τα κρούσματα και οι νοσηλείες μπορεί να το έχουν κάνει, και τα στοιχεία όσον αφορά το ποσοστό των θανάτων σε κάθε ηλικιακή ομάδα έρχονται με καθυστέρηση μερικών εβδομάδων. Αυτό σημαίνει σύμφωνα με το Bloomberg, ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για να πει κανείς πόσο επικίνδυνο είναι αυτό το τελευταίο κύμα για τις διάφορες ηλικιακές ομάδες σε σχέση με άλλους κινδύνους όπως η γρίπη, οι καρδιακές παθήσεις και τα αυτοκινητιστικά ατυχήματα.

Με βάση στοιχεία από τον περασμένο Μάρτιο, ο συνολικός απολογισμός των νεκρών από κορωνοϊό το 2020 ήταν πολύ μεγαλύτερος από αυτόν οποιασδήποτε άλλης συχνής αιτίας θανάτου σε μια φυσιολογική χρονιά (με μοναδική εξαίρεση τι καρδιοπάθειες). Τούτο ίσχυε σε πολύ μικρότερο βαθμό για τα παιδιά.

Ο απολογισμός των θανάτων από κορωνοϊό για τους Αμερικανούς κάτω των 18 το 2021 είναι ήδη πολύ υψηλότερος από αυτόν ολόκληρου του 2020, αν και οι συνολικοί θάνατοι από κορωνοϊό είναι χαμηλότεροι. Αλλά ο απολογισμός για τους κάτω των 18 είναι και πάλι αρκετά χαμηλός, 241 από την αρχή της χρονιάς έναντι 198 το 2020. Eν τω μεταξύ, η άνοδος οφείλεται κυρίως σε κρούσματα σε εφήβους.

Συνεπώς, ενώ ο κορωνοϊός μπορεί να αποδειχθεί πιο θανατηφόρος για τα παιδιά φέτος από ότι η γρίπη και η πνευμονία, δύσκολα θα σκοτώσει όσα παιδιά σκοτώνονται συνήθως από αυτοκίνητα.

Είναι βέβαια αλήθεια ότι υπάρχουν πολλές πιθανές δυσμενείς συνέπειες του κορωνοϊού πέρα από τον θάνατο, αλλά σύμφωνα με στοιχεία της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιάτρων και μιας νέας μελέτης της βρετανικής στατιστικής υπηρεσίας, τα παιδιά εμφανίζουν συμπτώματα Long Covid πολύ πιο σπάνια από άλλες ηλικιακές ομάδες.

Ένα άλλο στοιχείο το οποίο προκύπτει ξεκάθαρα από τις αλλαγές στην κατανομή των θανάτων από κορωνοϊό ανά ηλικία είναι πώς η πανδημία δεν είναι πλέον πιο επικίνδυνη για τους πιο ηλικιωμένους Αμερικανούς, αλλά για τους μεσήλικες. Οι ηλικιακές ομάδες με τη μεγαλύτερη άνοδο στους θανάτους από κορωνοϊό είναι αυτές από τα 35 ως τα 64.

Εν τω μεταξύ, απλά συγκρίνετε τα νούμερα των θανάτων από κορωνοϊό φέτος με αυτά για όλο το 2020. Κάθε ηλικιακή ομάδα κάτω των 55 κατέγραψε άνοδο στους θανάτους από κορωνοϊό το 2021.

Οι άνθρωποι αυτοί είναι λιγότερο πιθανό να έχουν εμβολιαστεί έναντι των πιο ηλικιωμένων και είναι πιο πιθανό να εκτεθούν στον ιό στη δουλειά, στο παιχνίδι, στο σπίτι με τα παιδιά και αλλού. Είναι επίσης λιγότερο πιθανό να υποκύψουν στην ασθένεια αν μολυνθούν, αλλά τα ρίσκα για τους ανεμβολίαστους ενήλικες δεν είναι αμελητέα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v