Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τέλος της πανδημίας σε ένα χρόνο βλέπει ο CEO της Moderna

Όσοι δεν εμβολιαστούν θα αποκτήσουν φυσικά ανοσία και έτσι η Covid-19 μπορεί σε ένα χρόνο να καταλήξει να είναι μια... απλή γριπούλα.

Τέλος της πανδημίας σε ένα χρόνο βλέπει ο CEO της Moderna

Ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna Inc, Stephane Bancel, εκτιμά πως η πανδημία του κορωνοϊού θα μπορούσε να λήξει σε ένα χρόνο, καθώς η αυξημένη παραγωγή εμβολίων διασφαλίζει τις παγκόσμιες προμήθειες, όπως δήλωσε στην ελβετική εφημερίδα Neue Zuercher Zeitung, μεταδίδει το Reuters.

«Αν κοιτάξετε την επέκταση των παραγωγικών δυνατοτήτων στον κλάδο τους τελευταίους έξι μήνες, λογικά θα είναι διαθέσιμες αρκετές δόσεις μέχρι τα μέσα του επόμενου χρόνου, ώστε όλοι στον πλανήτη να εμβολιαστούν. Οι ενισχυτικές δόσεις θα είναι επίσης δυνατές στην έκταση που απαιτείται», είπε στη συνέντευξή του.

Κατά τον ίδιο, οι εμβολιασμοί σύντομα θα είναι διαθέσιμοι και για τα νήπια.

«Αυτοί που δεν θα εμβολιαστούν, θα αποκτήσουν ανοσία φυσικά, επειδή η παραλλαγή Δέλτα είναι τόσο μεταδοτική. Με αυτόν τον τρόπο θα καταλήξουμε σε μια κατάσταση παρόμοια με αυτήν της γρίπης. Μπορείς να εμβολιαστείς και να έχεις έναν καλό χειμώνα, ή να μην εμβολιαστείς και να διακινδυνεύσεις να αρρωστήσεις και πιθανότατα ακόμα και να καταλήξεις στο νοσοκομείο», είπε.

Ερωτηθείς αν αυτό σημαίνει επιστροφή στην κανονικότητα το β’ εξάμηνο του επόμενου έτους, είπε πως «από σήμερα, σε έναν χρόνο, υποθέτω».

Ο κ. Bancel είπε επίσης πως αναμένει οι κυβερνήσεις να εγκρίνουν τις ενισχυτικές δόσεις για άτομα που έχουν ήδη εμβολιαστεί, επειδή οι ασθενείς που κινδυνεύουν, οι οποίοι εμβολιάστηκαν το περασμένο φθινόπωρο, «αναμφίβολα» χρειάζονται αναμνηστική δόση.

Ως προς τη σύνθεση των ενισχυτικών εμβολίων, για φέτος θα παραμείνει η ίδια, ενώ για το επόμενο έτος γίνονται δοκιμές για την παραλλαγή Δέλτα καθώς και δοκιμές ενός συνδυασμού της Δέλτα με τη Βήτα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v