Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κορωνοϊός: Πώς προχωρά ο εμβολιασμός παιδιών παγκοσμίως

Τα κράτη-μέλη της ΕΕ κινήθηκαν με διαφορετική ταχύτητα. Τι αποφάσεις έχει πάρει κάθε χώρα. Τι γίνεται σε ΗΠΑ, Κίνα, Ινδία. Πώς διαμορφώνεται ο παγκόσμιος χάρτης των δόσεων.

Κορωνοϊός: Πώς προχωρά ο εμβολιασμός παιδιών παγκοσμίως

Τον Μάιο, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ενέκρινε το εμβόλιο Pfizer για παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών. Έκτοτε, διαφορετικές χώρες της ΕΕ κινήθηκαν με διαφορετική ταχύτητα για να εμβολιάσουν τα παιδιά.

Η Δανία (ηλικίες 12 έως 15 ετών) και η Ισπανία (ηλικίες 12 έως 19 ετών) έχουν εμβολιάσει πλέον το μεγαλύτερο μέρος του παιδικού τους πληθυσμού με τουλάχιστον μία δόση.

Και η Γαλλία κινείται γρήγορα, με το 66% των ατόμων ηλικίας από 12 έως 17 ετών να έχουν λάβει μία δόση του εμβολίου, ενώ το 52% είναι πλήρως εμβολιασμένο. Μέχρι τον Οκτώβριο, η κάρτα υγείας της χώρας θα επεκταθεί και σε άτομα κάτω των 18 ετών, πράγμα που σημαίνει ότι όλοι οι έφηβοι θα πρέπει να έχουν αποδείξεις εμβολιασμού ή αρνητικό τεστ Covid για να έχουν πρόσβαση σε χώρους όπως κινηματογράφους, μουσεία, εστιατόρια και εμπορικά κέντρα.

Τον Ιούνιο, οι επιστημονικοί σύμβουλοι της Γερμανίας συνέστησαν ότι το εμβόλιο πρέπει να προσφέρεται μόνο σε παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών με υποκείμενα προβλήματα υγείας. Αλλά τον Αύγουστο, λόγω της παραλλαγής Δέλτα που άρχισε να εξαπλώνεται ευρύτερα, η διάθεση του εμβολίου επεκτάθηκε σε όλους τους άνω των 12 ετών.

Στη Σουηδία, τα παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών είναι επιλέξιμα για εμβόλιο μόνο εάν έχουν πνευμονική νόσο, σοβαρό άσθμα ή άλλη ιατρική κατάσταση υψηλού κινδύνου. Στη Νορβηγία, που δεν ανήκει στην ΕΕ, η διάθεση του εμβολίου επεκτάθηκε πρόσφατα σε παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών, αλλά θα προσφερθεί μόνο η πρώτη δόση, ενώ η απόφαση για τη δεύτερη δόση θα ληφθεί αργότερα.

ΗΠΑ: Υποχρεωτικός εμβολιασμός

Τον Μάιο, οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ και του Καναδά ήταν οι πρώτες που ενέκριναν το εμβόλιο της Pfizer για χρήση σε παιδιά από 12 ετών και άνω. Μέχρι το τέλος Ιουλίου, το 42% των παιδιών ηλικίας 12 έως 17 ετών είχε λάβει την πρώτη δόση και το 32% τη δεύτερη δόση είτε του εμβολίου της Pfizer είτε της Moderna.

Η ώθηση για εμβολιασμό των παιδιών ήρθε καθώς οι ΗΠΑ άρχισαν να παλεύουν με την αύξηση των λοιμώξεων λόγω της παραλλαγής Δέλτα. Η τελευταία έκθεση από το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων ανέφερε ότι ο αριθμός των παιδιών που νοσηλεύονται με Covid ήταν κατά 3,4 και 3,7 φορές υψηλότερος στις πολιτείες με τη χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη.

Kάποιες σχολικές επιτροπές των ΗΠΑ ψήφισαν για να κάνουν το εμβόλιο υποχρεωτικό για παιδιά ηλικίας 12 ετών και άνω, ώστε να παρακολουθούν μαθήματα, παρά τις αντιρρήσεις ορισμένων γονέων.

Στο Λος Άντζελες, η υποχρεωτικότητα επεκτάθηκε πρόσφατα σε 600.000 μαθητές, ενώ στη Νέα Υόρκη το εκπαιδευτικό προσωπικό αλλά όχι οι φοιτητές πρέπει να εμβολιάζονται.

Κίνα: Εγκρίθηκε εμβολιασμός για παιδιά τριών ετών και άνω

Τον Ιούνιο, η Κίνα άρχισε να επιτρέπει σε παιδιά από τριών ετών έως 17 ετών να γίνονται εμβόλια που παράγονται από τη Sinovac. Η χώρα έχει θέσει έναν πρόχειρο στόχο εμβολιασμού του 80% του πληθυσμού του 1,4 δισ. ατόμων μέχρι το τέλος του έτους. Αριθμός που είναι αδύνατο να επιτευχθεί, αν δεν εμβολιαστεί μεγάλος αριθμός ατόμων κάτω των 18 ετών.

Θεωρητικά, το εμβόλιο κατά της Covid είναι εθελοντικό στην Κίνα, αν και ορισμένες τοπικές κυβερνήσεις έχουν πει ότι δεν θα επιτραπεί στους μαθητές να επιστρέψουν στο σχολείο, εκτός εάν όλη η οικογένειά τους είναι πλήρως εμβολιασμένη.

Το εμβόλιο Sinovac χρησιμοποιείται επίσης ευρέως σε πολλές χώρες της Ασίας, της Αφρικής και της Νότιας Αμερικής. Στη Χιλή, έχει ήδη εγκριθεί για χρήση σε παιδιά από έξι ετών, ενώ η εταιρεία ξεκίνησε πρόσφατα κλινικές δοκιμές για να δοκιμάσει το εμβόλιό της σε παιδιά στη Νότια Αφρική ηλικίας από έξι μηνών έως 17 ετών.

Η Ινδία

Η Ινδία πιστεύεται ότι έχει τον μεγαλύτερο έφηβο πληθυσμό στον κόσμο, ο οποίος εκτιμάται από τη Unicef σε περίπου 253 εκατ. άτομα. Τα τελευταία στοιχεία της Εθνικής Ορολογικής Έρευνας δείχνουν ότι περίπου το 60% των παιδιών έχουν εκτεθεί στον κορωνοϊό από την αρχή της πανδημίας και είναι πιθανό να έχουν δημιουργήσει κάποια ανοσία από παλαιότερες λοιμώξεις.

Τον Αύγουστο, η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της χώρας χορήγησε έκτακτη χρήση για ένα νέο εμβόλιο που αναπτύχθηκε από την τοπική εταιρεία φαρμάκων Zydus Cadila σε όλα τα άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω. Το εμβόλιο πρέπει επί του παρόντος να χορηγηθεί σε τρεις ξεχωριστές δόσεις, χρησιμοποιώντας ένα απλικατέρ χωρίς βελόνα και όχι μια παραδοσιακή σύριγγα. Η εταιρεία δήλωσε ότι ελπίζει σύντομα να ξεκινήσει δοκιμές σε μικρότερα παιδιά, ηλικίας δύο ετών και άνω.

ΠΗΓΕΣ: IATRONET.GR, BBC

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v