Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μελέτη: Σπρέι μύτης με νανοσώματα λάμα θεραπεύουν την Covid-19

Ερευνα υποστηρίζει ότι δένονται στα κύτταρα του κορωνοϊού και τα εξουδετερώνουν. Οι προηγούμενες έρευνες σε ΗΠΑ, Ισραήλ και Σουηδία που υποστηρίζουν το ίδιο αποτέλεσμα.

Μελέτη: Σπρέι μύτης με νανοσώματα λάμα θεραπεύουν την Covid-19

Μοναδικά αντισώματα που παράγονται από λάμα και καμήλες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μια νέα θεραπεία κατά της Covid-19 μέσω ενός απλού σπρέι για τη μύτη, υποστηρίζει νέα μελέτη.

Δημοσιευμένη στο Nature Communications, η μελέτη υποδηλώνει ότι «νανοσώματα» από τα δυο ζώα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στη μάχη κατά του κορωνοϊού εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο δένονται σε κύτταρα του ιού και τα εξουδετερώνουν.

Η ιδέα να χρησιμοποιηθούν αντισώματα για τη θεραπεία της Covid-19 δεν είναι νέα. Aνθρώπινα αντισώματα χρησιμοποιούνται για τον σκοπό αυτό. Ωστόσο τα νανοσώματα μπορεί να είναι μια φθηνότερη και ευκολότερη εναλλακτική, σημειώνει η Jerusalem Post.

Η ερευνητική ομάδα το ανακάλυψε αυτό κάνοντας ένεση τμήματος της πρωτεΐνης ακίδας του κορωνοϊού σε ένα λάμα, το οποίο δεν νόσησε. Το ανοσοποιητικό του σύστημα, όμως, ενεργοποιήθηκε. Περαιτέρω έρευνα αποκάλυψε ότι τα νανοσώματα ήταν σε θέση να καταπολεμήσουν τις μεταλλάξεις Αλφα και Βήτα.

Η χρήση νανοσώματων στη μάχη κατά του κορωνοϊού δεν είναι επίσης κάτι νέο. Τον Αύγουστο ερευνητές από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ μελέτησαν ένα μαύρο λάμα και διαπίστωσαν ότι τα νανοσώματά του μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη μάχη κατά του ιού, ακόμα και για τη μετάλαξη Δέλτα. Τον Ιούνιο του 2020 Σουηδοί επιστήμονες κατέληξαν σε παρόμοιο συμπέρασμα αφότου μελέτησαν νανοσώματα από ένα αλπακά που ζούσε στη Γερμανία. Τον Μάιο του 2020 επιστήμονες στο πανεπιστήμιο του Τέξας κατέληξαν στο ίδιο συμπέρασμα μελετώντας άλλο λάμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v