Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι αναμένει μετά τις γερμανικές εκλογές η Capital Economics

Η επόμενη κυβέρνηση δεν θα αλλάξει δραματικά τις προοπτικές της οικονομικής πολιτικής. Όλα τα κόμματα που ενδέχεται να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση μοιράζονται παρόμοιες απόψεις σχετικά με τη δημοσιονομική και τη νομισματική πολιτική, τονίζει ο οίκος.

Τι αναμένει μετά τις γερμανικές εκλογές η Capital Economics

Με το CDU/CSU και το SDP να έχουν κερδίσει πολύ παρόμοια ποσοστά ψήφων, η σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης της Γερμανίας εξακολουθεί να κρέμεται από μια κλωστή, εκτιμά η Capital Economics. Ένας συνασπισμός υπό την ηγεσία του SDP θα ακολουθούσε πιθανότατα μια ελαφρώς λιγότερο περιοριστική δημοσιονομική πολιτική, αλλά οποιαδήποτε αλλαγή κατεύθυνσης θα ήταν μικρή.

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών δείχνουν ότι δεν υπάρχει ξεκάθαρος νικητής. Το SDP κέρδισε το μεγαλύτερο ποσοστό των ψήφων, με 25,7%, αλλά το CDU/CSU έμεινε οριακά πίσω, με 24,1%. Με τους Πράσινους και το FDP να κερδίζουν 14,8% και 11,5% αντίστοιχα, δεν γνωρίζουμε ακόμη ποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα θα ηγηθεί της επόμενης κυβέρνησης συνασπισμού.

H CE εκτιμά ότι μπορεί να χρειαστούν πολλές εβδομάδες ή και μήνες, μέχρι να σχηματιστεί συνασπισμός, ιδίως καθώς τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι θα χρειαστεί τριμερής συνασπισμός. Τα ίδια τα κόμματα πρέπει να συμφωνήσουν να σχηματίσουν συνασπισμό και ο νέος καγκελάριος πρέπει να ψηφιστεί από την απόλυτη πλειοψηφία της Bundestag.

Η επόμενη κυβέρνηση είναι πιθανό να ηγηθεί είτε του SDP είτε του CDU/CSU και να περιλαμβάνει τόσο τους Πράσινους όσο και τους Ελεύθερους Δημοκράτες. Η μόνη άλλη ρεαλιστική επιλογή είναι η επαναφορά του μεγάλου συνασπισμού: και τα δύο μεγάλα κόμματα το έχουν αποκλείσει προς το παρόν, αλλά τα γεγονότα του 2017, όταν οι προσπάθειες για τη συγκρότηση ενός εναλλακτικού συνασπισμού ναυάγησαν, δείχνουν ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Όπως εξηγήσαμε σε προηγούμενη ενημέρωση, η επόμενη κυβέρνηση δεν θα αλλάξει δραματικά τις προοπτικές της οικονομικής πολιτικής. Όλα τα κόμματα που ενδέχεται να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση μοιράζονται παρόμοιες απόψεις σχετικά με τη δημοσιονομική και τη νομισματική πολιτική. Ομολογουμένως, οι Πράσινοι θα είναι λίγο λιγότερο δημοσιονομικά συντηρητικοί από τον σημερινό «μεγάλο συνασπισμό», αλλά το FDP θα είναι πιο συντηρητικό.

Εν τω μεταξύ, οι Πράσινοι και το FDP είναι ελαφρώς πιο θετικοί απέναντι στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση από τα μεγαλύτερα κόμματα, αλλά οποιαδήποτε γερμανική κυβέρνηση είναι πιθανό να επιθυμεί την επαναφορά των συντηρητικών δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ έως το 2023.

Υπάρχουν λόγοι για τους επενδυτές να ανησυχούν περισσότερο για μια μακρά περίοδο διαπραγματεύσεων συνασπισμού απ' ό,τι το 2017. Τότε, η οικονομία σημείωνε καλές επιδόσεις και η Μέρκελ ήταν βέβαιο ότι θα συνέχιζε να είναι καγκελάριος. Παρ' όλα αυτά, αμφιβάλλουμε ότι οι επενδυτές θα είναι πολύ ανυπόμονοι για μια συμφωνία, δεδομένου ότι ο κίνδυνος μιας σημαντικής αλλαγής πολιτικής είναι μικρός και ότι η Μέρκελ θα παραμείνει καγκελάριος όσο συνεχίζονται οι συνομιλίες.

Αντιθέτως, οι επενδυτές θα συνεχίσουν να εστιάζουν στις οικονομικές προοπτικές. Τα στοιχεία για το ΑΕΠ του β' τριμήνου υποδηλώνουν ότι υπάρχουν πτωτικοί κίνδυνοι για τις προβλέψεις ότι το γερμανικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 4% φέτος και θα ανακτήσει το προ πανδημικό του επίπεδο το δ' τρίμηνο.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v