Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκτόξευση πληθωρισμού σε χώρες της Ευρώπης

Με άνοδο 2,7% οι τιμές καταναλωτή χτύπησαν υψηλό 10ετίας στη Γαλλία -με 4% ανήλθαν σε υψηλό 13 ετών στην Ισπανία. Η αύξηση των τιμών της ενέργειας οδηγεί την άνοδο του πληθωρισμού.

Εκτόξευση πληθωρισμού σε χώρες της Ευρώπης

Στο πιο υψηλό σημείο της τελευταίας δεκαετίας έφτασε ο πληθωρισμός στη Γαλλία τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας INSEE.

Οπως μεταδίδει το Reuters, ο εναρμονισμένος με την ΕΕ δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε 0,2% από τον Αύγουστο. Σε ετήσια βάση ανήλθε στο 2,7%, από 2,4% τον Αύγουστο.

Το ποσοστό του Σεπτεμβρίου είναι το πιο υψηλό από τον Δεκέμβριο του 2011 -ήταν ωστόσο ελαφρώς χαμηλότερο από τη μέση πρόβλεψη των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters κι εκτιμούσαν ότι θα φτάσει στο 2,8%.

Όπως συμβαίνει σήμερα σε πολλές χώρες, η αύξηση των τιμών της ενέργειας οδηγεί στην αύξηση του πληθωρισμού στη Γαλλία -αυξήθηκαν 14,4% τον Σεπτέμβριο σε διάστημα ενός έτους, ανέφερε η INSEE.

Υψηλό 13 ετών χτύπησε ο πληθωρισμός στην Ισπανία

Επιταχύνθηκε ο πληθωρισμός και στην Ισπανία, τρέχοντας με τον πιο γρήγορο ρυθμό των τελευταίων 13 ετών. Οπως μετέδωσε το Bloomberg, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 4% τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, ενώ η πρόβλεψη των οικονομολόγων έκανε λόγο για άνοδο 3,6%. Πρόκειται για μία πρώτη γεύση από το άλμα που θα έχει καταγραφεί αυτόν τον μήνα στην ευρωζώνη.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ επέμεινε την Τρίτη ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η άνοδος των τιμών γίνεται «ευρείας βάσης» σε ολόκληρη την οικονομία.

Η Τράπεζα της Ισπανίας αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα κορυφωθεί τον Νοέμβριο και αργότερα θα χαλαρώσει ξανά προς τον στόχο του 2%, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της Oscar Arce.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v