Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενοχος ο Σαρκοζί για παράνομη χρηματοδότηση προεκλογικής εκστρατείας

Το κόμμα του, ανέφεραν οι εισαγγελείς, ξόδεψε σχεδόν τα διπλάσια από τα 22,5 εκατ. ευρώ που επέτρεπε ο εκλογικός νόμος σε προεκλογικές συγκεντρώσεις και στη συνέχεια προσέλαβε μια υπηρεσία δημοσίων σχέσεων για να κρύψει το κόστος.

Ενοχος ο Σαρκοζί για παράνομη χρηματοδότηση προεκλογικής εκστρατείας

Ενοχος για παράνομη χρηματοδότηση προεκλογικής εκστρατείας στις προεδρικές εκλογές του 2012 κρίθηκε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, από δικαστήριο του Παρισιού την Πέμπτη.

Το δικαστήριο δεν έχει ακόμη πει ποια ποινή θα επιβληθεί στον Σαρκοζί, ο οποίος ηγήθηκε της Γαλλίας από το 2007 έως το 2012

Το κόμμα του, ανέφεραν οι εισαγγελείς, ξόδεψε σχεδόν τα διπλάσια από τα 22,5 εκατομμύρια ευρώ που επέτρεπε ο εκλογικός νόμος σε προεκλογικές συγκεντρώσεις και στη συνέχεια προσέλαβε μια υπηρεσία δημοσίων σχέσεων για να κρύψει το κόστος.

Ο Σαρκοζί αρνείται ότι έχει κάνει οτιδήποτε λάθος. Θα ασκήσει έφεση σε βάρος της απόφασης του δικαστηρίου που τον έκρινε σήμερα ένοχο, ανακοίνωσε ο Τιερί Ερζόγκ, συνήγορος του Σαρκοζί.

Η πρόεδρος του δικαστηρίου είπε επίσης ότι μπορεί να εκτίσει την ποινή κατ' οίκον, με ηλεκτρονικό βραχιόλι.

Ο πρώην αρχηγός του κράτους ήταν απών από το δικαστήριο του Παρισιού κατά την ανάγνωση της απόφασης. Είναι η δεύτερη ετυμηγορία που ανακοινώνεται φέτος σε βάρος του Σαρκοζί, ο οποίος κυβέρνησε τη Γαλλία από το 2007 έως το 2012 και διατηρεί επιρροή μεταξύ των συντηρητικών.

Όπως δήλωσε η πρόεδρος του δικαστηρίου Καρολίν Βιγκιέ, ο Σαρκοζί «συνέχισε να διοργανώνει συγκεντρώσεις» ακόμη και αφού «είχε προειδοποιηθεί γραπτώς για τον κίνδυνο να υπερβεί» το νόμιμο ανώτατο όριο δαπανών. «Δεν ήταν η πρώτη προεκλογική εκστρατεία του, είχε πείρα ως υποψήφιος», συνέχισε η πρόεδρος του δικαστηρίου. Το συντηρητικό κόμμα του, επισήμανε η πρόεδρος του δικαστηρίου, ξόδεψε σχεδόν τα διπλά από τα 22,5 εκατ. ευρώ που επιτρέπονταν βάσει του εκλογικού νόμου και στη συνέχεια προσέλαβε μια φιλική εταιρεία δημόσιων σχέσεων (την Bygmalion) για να κρύψει το κόστος.
Η εισαγγελία είχε ζητήσει να επιβληθεί στον Νικολά Σαρκοζί ποινή φυλάκισης ενός έτους, από την οποία οι έξι μήνες με αναστολή.

Τον περασμένο Μάρτιο ο Σαρκοζί είχε γίνει ο πρώτος πρώην πρόεδρος της Γαλλίας που καταδικάσθηκε σε ποινή φυλάκισης χωρίς αναστολή -τρία έτη φυλάκισης από τα οποία το ένα χωρίς αναστολή- για διαφθορά και αθέμιτη επιρροή στη λεγόμενη «υπόθεση των υποκλοπών», στην οποία διωκόταν για απόπειρα διαφθοράς ενός δικαστή. Έχει ασκήσει έφεση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v