Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πούτιν: Η Ρωσία έτοιμη να σταθεροποιήσει τις αγορές ενέργειας

Η παρέμβαση του Ρώσου προέδρου έβαλε φρένο στο ράλι των τιμών του φυσικού αερίου. Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης των προμηθειών προς την Ευρώπη. Απέδωσε την κρίση σε «κακές αποφάσεις» αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πούτιν: Η Ρωσία έτοιμη να σταθεροποιήσει τις αγορές ενέργειας

Η Ρωσία είναι έτοιμη να σταθεροποιήσει τις παγκόσμιες αγορές ενέργειας, καθώς οι τιμές φυσικού αερίου σημείωσαν νέο ρεκόρ, δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Gazprom ίσως αυξήσει τις προμήθειες για να βοηθήσει την Ευρώπη και να αποτραπεί η αυξανόμενη ενεργειακή κρίση.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, οι παρατηρήσεις του Ρώσου προέδρου φαίνεται ότι έγιναν για να αποτραπεί η κριτική από την Ευρώπη πως η Ρωσία περιορίζει τις προμήθειες, καθώς περιμένει την έγκριση του αμφιλεγόμενου νέου Nord Stream 2, μέσω του οποίου θα στέλνει φυσικό αέριο στη Γερμανία.

Ο Πούτιν είπε σε αξιωματούχους την Τετάρτη ότι η Gazprom είναι σε πορεία για να κάνει νέο ρεκόρ στον τομέα της προμήθειας φυσικού αερίου προς την Ευρώπη ενώ υπερβαίνει τις συμβατικές της υποχρεώσεις για αποστολή 40 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας, κατά «περισσότερο από 8%».

Πρόσθεσε όμως ότι η αύξηση των προμηθειών μέσω της Ουκρανίας έχει προκαλέσει «οικονομική ζημία» στην Gazprom, επειδή τα νέα συστήματά της θα μπορούσαν να μεταφέρουν την ίδια ποσότητα φυσικού αερίου έναντι $3 δισ. λιγότερο τον χρόνο.

Ο Πούτιν απέδωσε την κρίση φυσικού αερίου σε «κακές αποφάσεις» αξιωματούχων της ΕΕ που έχουν δημιουργήσει «σοβαρές ανισορροπίες» στις ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας.

Η εκτόξευση των τιμών, για την οποία ο Πούτιν είπε ότι οφείλεται στα χαμηλά επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου και στη μείωση της παραγωγής αιολικής ενέργειας, έδειξε ότι οι προσπάθειες των ηγετών της ΕΕ να απομακρυνθούν από τις μακροπρόθεσμες συμβάσεις αγωγών υπέρ μηχανισμών που βασίζονται στην αγορά ήταν «προφανώς λάθος».

Μετά την παρέμβαση του Ρώσου προέδρου τα συμβόλαια φυσικού αερίου στη Μεγάλη Βρετανία που είχαν φτάσει πάνω από τις τέσσερις στερλίνες ανά θερμική μονάδα υποχώρησαν στις 2,87. Ακόμα και έτσι βέβαια οι ανατιμήσεις είναι τεράστιες καθώς στην αρχή της χρονιάς ήταν στο 0,5.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v