Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Τρελάθηκαν» οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος!

(upd) Έσπασε και το φράγμα των 300 ευρώ η μεγαβατώρα σε χώρες της Ευρώπης. Η έκρηξη των τιμών του ρεύματος γίνεται ενώ παράλληλα έχουν εκτοξευτεί και αυτές του φυσικού αερίου. Ανάσες στην αγορά, πάντως έδωσε ο Βλ. Πούτιν.

«Τρελάθηκαν» οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος!

Limit up έκαναν μέσα σε μία μόνον ημέρα οι χονδρεμπορικές τιμές ηλεκτρισμού στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ιστότοπου energylive.cloud, η τιμή εκκαθάρισης στην Αγορά Επόμενης Ημέρας στην Ελλάδα ανέρχεται για αύριο στα 204,38 ευρώ/MWh σημειώνοντας αύξηση 14,6%.

Την ίδια ημέρα πριν από ένα μήνα ήταν στα 173,01 ευρώ/MWh, ενώ στις 7/10/2020 ήταν μόλις στα 83,56 ευρώ/MWh.

Το ρεκόρ κατέχει η Σερβία με 327,44 ευρώ/MWh (+79%), ενώ σε επίπεδο Ε.Ε. η πιο ακριβή χώρα εμφανίζεται να είναι η Ιταλία με 307,72 ευρώ/MWh (+27%) και ακολουθούν Σλοβενία και Κροατία με 306,99 ευρώ/MWh και οι δύο (+66%).

Το φράγμα των 300 ευρώ σπάζουν, Γερμανία με 302,53 ευρώ/MWh (+64,3%), το Βέλγιο με 302,54 ευρώ/MWh (+68,3%), οι Κάτω Χώρες με την ίδια τιμή (+64,3%) και η Αυστρία με 301,7 ευρώ/MWh (+63%).

Η μόνη χώρα που φαίνεται να αντιστέκεται σε αυτό το τρελό ράλι των χονδρεμπορικών τιμών ηλεκτρισμού είναι η Πολωνία, με 141,39 ευρώ/MWh (+19%), λόγω της εκτεταμένης χρήσης άνθρακα και λιγνίτη στο ενεργειακό μίγμα της.

Είναι προφανές ότι η ανεξέλεγκτη πλέον άνοδος των χονδρεμπορικών τιμών ηλεκτρισμού ακολουθεί το τρελό ράλι των τιμών του φυσικού αερίου, που απειλούν συνδυασμένα με συνθήκες ενεργειακής φτώχειας την Ευρώπη και παράλληλα διακυβεύουν την ασφάλεια εφοδιασμού της τον επερχόμενο χειμώνα.

Ήδη, τα καμπανάκια άρχισαν να χτυπούν πλέον και για την επάρκεια της Ελλάδας και για το λόγο αυτό συνεδρίασε χθες η Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων, που συντονίζει η ΡΑΕ. Πρώτος συνομιλητής ήταν ο ΔΕΣΦΑ, ο οποίος θα πραγματοποιήσει στις 18-22 Οκτωβρίου δημοπρασίες για την κατανομή της χωρητικότητας του Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου, στη Ρεβυθούσα, καθώς και για τις ημερομηνίες εκφόρτωσης φορτίων LNG, για πρώτη φορά με ορίζοντα 5ετίας.

Συνεπώς, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Euro2day.gr, οι δημοπρασίες αυτές θα είναι ένα πρώτο κρίσιμο τεστάρισμα για τη δυνατότητα των εγχώριων προμηθευτών αερίου να κλείσουν μακροχρόνια συμβόλαια για LNG, σε μια περίοδο που ο ανταγωνισμός στις διεθνείς αγορές είναι τεράστιος. Όπως έλεγε, μάλιστα, πηγή που γνωρίζει καλά το θέμα, «όποιος μπορεί να πληρώσει ακριβά, θα εξασφαλίζει ποσότητες». Άρα, η εξέλιξη των δημοπρασιών αυτών θα κρίνει, εν πολλοίς, τον ομαλό εφοδιασμό της εγχώριας αγοράς, μαζί με το αέριο αγωγών των βόρειων διασυνδέσεων (Gazprom, TAP και Botas έως τα τέλη του έτους).

Μετά τον ΔΕΣΦΑ θα κληθούν να ενημερώσουν την Επιτροπή, ο ΑΔΜΗΕ, η ΔΕΠΑ Εμπορίας και η ΔΕΗ για τα υδροηλεκτρικά αποθέματα της χώρας.

Να επισημανθεί ότι η ανεξέλεγκτη πλέον άνοδος των χονδρεμπορικών τιμών ηλεκτρισμού τρέχει παράλληλα με το ράλι των τιμών του φυσικού αερίου.

 

Σπάει νέο ρεκόρ το φυσικό αέριο

Η τιμή του φυσικού αερίου κατέγραψε νέα ιστορικά ρεκόρ σήμερα στις ευρωπαϊκές αγορές λόγω της ισχυρής ζήτησης καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, κυρίως στην Ασία, αλλά επίσης λόγω της περιορισμένης προσφοράς και των χαμηλών αποθεμάτων παγκοσμίως.

  • Η ευρωπαϊκή τιμή αναφοράς, το ολλανδικό TTF (Title Transfer Facility), κατέγραψε στις 13.10 ώρα Ελλάδας άνοδο 16,36% στα 135,00 ευρώ η μεγαβατώρα (MWh).
  • Η τιμή του βρετανικού αερίου, με παράδοση τον επόμενο μήνα, κατέγραψε άλμα 18,15% στις 347,27 πένες ανά θερμική μονάδα.
  • Οι δύο αγορές κατέγραψαν νωρίτερα κέρδη πάνω από το 25%, και ανήλθαν αντίστοιχα στα 162,12 ευρώ και τις 407,82 πένες, λίγο πριν από τις 11:30 ώρα Ελλάδας, τιμές που αποτελούν ρεκόρ.

Οι αυξήσεις πάντως περιορίστηκαν το απόγευμα καθώς ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν που άφησε να εννοηθεί ότι η χώρα του μπορεί να αυξήσει τις προμήθειες προς την Ευρώπη. Ετσι, τα συμβόλαια στη Μεγάλη Βρετανία που είχαν φτάσει πάνω από τις τέσσερις στερλίνες ανά θερμική μονάδα υποχώρησαν στις 2,87. Ακόμα και έτσι βέβαια οι ανατιμήσεις είναι τεράστιες καθώς στην αρχή της χρονιάς ήταν στο 0,5.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v