Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στον άνθρακα γυρίζει η Βρετανία, στο ναδίρ η αιολική ενέργεια

Εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας από άνθρακα λειτούργησε το Ηνωμένο Βασίλειο. Μεγάλες διακυμάνσεις στις ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας, με το ολλανδικό φυσικό αέριο να ενισχύεται 8,3%, στα €94,91 ανά μεγαβατώρα, πριν υποχωρήσει στα €87.

Στον άνθρακα γυρίζει η Βρετανία, στο ναδίρ η αιολική ενέργεια

Ανοδικά κινούνται οι τιμές ενέργειας της Βρετανίας, αφότου εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας από άνθρακα λειτούργησε τη Δευτέρα για να αντισταθμίσει την έλλειψη αιολικής ενέργειας και τις περιορισμένες ροές σε δύο καλώδια ηλεκτρικής ενέργειας στην Ιρλανδία.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, η Βρετανία πρόκειται να βάλει τέλος στη χρήση άνθρακα μέσα σε τρία χρόνια και να προχωρήσει σε παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς ορυκτά καύσιμα έως το 2035. Προς το παρόν, εξακολουθεί να εξαρτάται από τον άνθρακα, όταν ο άνεμος πέφτει ή η ζήτηση αυξάνεται.

Οι υψηλές τιμές φυσικού αερίου κάνουν την παραγωγή άνθρακα πιο κερδοφόρα και η μείωση της παραγωγικής ικανότητας σε δύο γραμμές διασύνδεσης στην Ιρλανδία περιορίζουν μία πηγή δυνητικών εισαγωγών. Ο ιρλανδικός φορέας διαχείρισης του δικτύου επικαλείται λόγους ασφαλείας του συστήματος για περιορισμούς. Η τιμή ενέργειας για την Τρίτη αυξήθηκε 16%, στις £253,67 (€298,96) ανά μεγαβατώρα. Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει δει ημερήσια τιμή ενέργειας κάτω από 100 στερλίνες από τα μέσα Αυγούστου.

Η παραγωγή αιολικής ενέργειας της χώρας υποχώρησε στο χαμηλό των 4.416 μεγαβάτ τη Δευτέρα, από 13.396 μεγαβάτ την περασμένη Πέμπτη. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, αναμένεται να μειωθεί κι άλλο μέχρι την Τετάρτη.

Οι ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας έχουν μεγάλες διακυμάνσεις τη Δευτέρα, με το ολλανδικό φυσικό αέριο να ενισχύεται 8,3%, στα 94,91 ευρώ ανά μεγαβατώρα, πριν υποχωρήσει στα 87 ευρώ. Τα συμβόλαια γερμανικής ενέργειας επόμενου μήνα ανακάμπτουν από τις απώλειες του 15% που είχαν νωρίτερα -τελούν υπό διαπραγμάτευση 5,1% χαμηλότερα, στα 178 ευρώ, ενώ ο δείκτης αναφοράς για το επόμενο έτος ενισχύεται 0,5%, στα 119,50 ευρώ.

Τη Δευτέρα έγινε γνωστή η συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και του βασικού παραγωγού διοξειδίου του άνθρακα της Βρετανίας. Η αμερικανική CF Industries είχε απειλήσει να κλείσει τις μονάδες λιπασμάτων, που αποτελούν επίσης το 60% του βρετανικού CO2 — προϋπόθεση για τη λειτουργία κλάδων, από τρόφιμα και ποτά έως πυρηνική ενέργεια, μεταδίδει η ΕΡΤ.

Το κράτος συμφώνησε να επιδοτήσει την λειτουργία των εργοστασίων και τρεις εβδομάδες που τώρα έληξαν. Η εταιρία πρόκειται να αυξήσει τις τιμές της, προκειμένου να διατηρηθούν οι προμήθειες σε βασικές βιομηχανίες χωρίς επιβάρυνση στους φορολογούμενους.

Οι εταιρείες που αγοράζουν CO2 από την CF συμφώνησαν τώρα να της πληρώσουν ένα τίμημα που θα της επιτρέψει να συνεχίσει να λειτουργεί, ενώ οι παγκόσμιες τιμές του φυσικού αερίου παραμένουν υψηλές, ανέφερε η κυβέρνηση.

Ο υπουργός Επιχειρηματικότητας Kwasi Kwarteng δήλωσε: «Η σημερινή συμφωνία σημαίνει ότι οι κρίσιμες βιομηχανίες μπορούν να είναι σίγουροι για τις προμήθειες CO2 στους επόμενους μήνες χωρίς περαιτέρω υποστήριξη φορολογουμένων».

Με την αύξηση των τιμών, ωστόσο, αναμένεται περαιτέρω αύξηση στα τελικά προϊόντα για τον καταναλωτή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v