Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΚΤ: Νέο υψηλό €8,3 τρισ. στα βιβλία «εκτύπωσης» χρήματος

Το debate για το tapering κορυφώνει την αντιπαράθεση ανάμεσα στα περιστέρια και τα γεράκια στους κόλπους της ΕΚΤ, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις εντείνονται, όπως δείχνουν και τα τελευταία στοιχεία από τη Γερμανία - και όχι μόνο.

ΕΚΤ: Νέο υψηλό €8,3 τρισ. στα βιβλία «εκτύπωσης» χρήματος

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ρίχνει περισσότερο λάδι στη φωτιά του πληθωρισμού, σχολιάζουν οικονομικοί αναλυτές, καθώς προχωρά σε νέες αγορές ομολόγων στο πλαίσο στήριξης των ευάλωτων οικονομιών μέσω της "εκτύπωσης" χρήματος που έχει εξαγγείλει από την έκρηξη της πανδημίας.

Ο ισολογισμός της ΕΚΤ αυξήθηκε περαιτέρω κατά 25,1 δισ. ευρώ και έφτασε σε νέο υψηλό στα 8,3 τρισ. ευρώ.

Το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων της ΕΚΤ ισούται πλέον με το 77% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης έναντι του 37% της Fed (ΗΠΑ), του 38% της BoE (Βρετανία) και του 133% της BoJ (Ιαπωνία).

Το debate για το tapering κορυφώνει την αντιπαράθεση ανάμεσα στα περιστέρια και τα γεράκια στους κόλπους της ΕΚΤ, καθώς οι πληθωριαστικές πιέσεις εντείνονται, όπως δείχνουν και τα τελευταία στοιχεία από τη Γερμανία - και όχι μόνο.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να διατηρήσει κάποια από την ευελιξία του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων για μελλοντικές αγορές asset, δήλωσε χθες με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, Francois Villeroy de Galhau.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, με τον πληθωρισμό να υπολείπεται του στόχου για 2% μεσοπρόθεσμα, η νομισματική πολιτική πρέπει να μείνει διευκολυντική και μετά το πιθανό τέλος του έκτακτου προγράμματος (PEPP) ύψους 1,85 τρισ. ευρώ τον Μάρτιο, είπε ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας. Αλλοι υποστηρίζουν το ακριβώς αντίθετο, κυρίως η πλευρά της Γερμανίας

Ο Villeroy προσπάθησε να τονίσει πώς η ΕΚΤ πρέπει να προσπαθήσει να διατηρήσει τα χαρακτηριστικά αυτού του προγράμματος. Το PEPP είναι πιο ευέλικτο από την τακτική ποσοτική χαλάρωση. Επίσης, δεν έχει καθορισμένα μηνιαία ποσά, επιτρέποντας στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να αντιδρούν στις μεταβολές των οικονομικών συνθηκών όταν και όπου συμβαίνουν.

«Θα άξιζε να εξεταστεί εάν και πώς τουλάχιστον ορισμένα στοιχεία αυτής της ευελιξίας του PEPP πρέπει να διατηρηθούν στην εικονική εργαλειοθήκη μας», πρόσθεσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v