Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΚΤ: Το ρίσκο της κλιματικής αλλαγής στα stress tests των τραπεζών

Οι τράπεζες θα πρέπει να προβλέψουν πώς θα εξελιχθούν οι ισολογισμοί τους σε διάστημα 30 ετών και τυχόν σχετικές κατά την πράσινη μετάβαση, σε μία πιο βιώσιμη οικονομία, σύμφωνα με τη μεθοδολογία που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.

ΕΚΤ: Το ρίσκο της κλιματικής αλλαγής στα stress tests των τραπεζών

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δήλωσε ότι οι τράπεζες της ευρωζώνης θα πρέπει να εκτιμήσουν τον κίνδυνο που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν από την κλιματική αλλαγή τόσο στις δραστηριότητες trading όσο και στις δανειοδοτικές, όταν υποβληθούν σε stress test την επόμενη χρονιά.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, οι τράπεζες θα πρέπει να προβλέψουν πώς θα εξελιχθούν οι ισολογισμοί τους σε διάστημα 30 ετών καθώς και τυχόν σχετικές ζημίες που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν στη μετάβαση σε μία πιο βιώσιμη οικονομία, σύμφωνα με τη μεθοδολογία που δημοσιεύθηκε από την κεντρική τράπεζα τη Δευτέρα.

Η ΕΚΤ καλεί επίσης τις τράπεζες να αξιολογήσουν τον αντίκτυπο από μια θεωρητική «απότομη αύξηση» της τιμής των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε μια τριετία.

Στα stress tests που θα γίνουν από τον Μάρτιο έως τον Ιούλιο του 2022, η ΕΚΤ θα εξετάσει το χτύπημα που θα μπορούσαν να δεχθούν οι τράπεζες από τις πολιτικές για το κλίμα, οι οποίες θα μπορούσαν να σταματήσουν τις επιχειρηματικές δραστηριότητες ρυπογόνων εταιρειών. Νωρίτερα φέτος είχε αναφέρει ότι η αντίδραση του κλάδου είναι πολύ αργή όσον αφορά την αντιμετώπιση κινδύνων που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v