Σε εξέλιξη βρίσκεται σε πολλές περιφέρειες της Ιταλίας επιχείρηση των αστυνομικών δυνάμεων με στόχο την εξάρθρωση νεοναζιστικής οργάνωσης.
Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, έχουν αποσταλεί κλήσεις σε απολογία σε 26 άτομα και τις ώρες αυτές πραγματοποιούνται έφοδοι στις κατοικίες τους. Την υπόθεση ανέλαβε η αστυνομική διεύθυνση αρμόδια για την αντιμετώπιση της εσωτερικής τρομοκρατίας, σε συνεργασία με τον τομέα που ασχολείται με τα αδικήματα τα οποία διαπράττονται μέσω διαδικτύου.
Η έρευνα επικεντρώθηκε κυρίως στην ευρύτερη περιοχή των πόλεων της Νάπολης, της Ρώμης, του Τορίνο, της Σιένα και του Λέτσε. Οι μέχρι τώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για ιδιαίτερα πολύπλοκη υπόθεση, η οποία αφορά άτομα με ρατσιστική δράση.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι συνάντησε πριν 10 ημέρες στη Ρώμη τον γενικό γραμματέα της συνδικαλιστικής οργάνωσης Cgil Μαουρίτσιο Λαντίνι για να του εκφράσει τη συμπαράστασή του, μετά τη βίαιη έφοδο νεοφασιστών, στα γραφεία του συνδικάτου.
Στην είσοδο των γραφείων της Cgil, στο κέντρο της Ρώμης, o Ντράγκι αγκάλιασε τον Λαντίνι και οι εργαζόμενοι στο συνδικάτο ξέσπασαν σε παρατεταμένο χειροκρότημα.
«Το παρελθόν δεν πρέπει να επιστρέψει», δήλωσε ο επικεφαλής της Cgil, με σαφή αναφορά στις φασιστικές επιθέσεις κατά του συνδικάτου πριν από 99 χρόνια, όταν επιβλήθηκε η δικτατορία του Μπενίτο Μουσολίνι. Ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός, από τη μεριά του, έχει τονίσει ότι «απέναντι στην βία, δεν θα υπάρξει κανενός είδους ανοχή», μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Τα ιταλικά ΜΜΕ ανέφεραν πως το Δημοκρατικό Κόμμα (Κεντροαριστερά) κατέθεσε στη Γερουσία πρόταση που ζητά από την Κυβέρνηση Ντράγκι την διάλυση του νεοφασιστικού κόμματος Forza Nuova, στην εμπλοκή το οποίου φαίνεται να αποδίδονται τα επεισόδια που έλαβαν χώρα στη Ρώμη πριν 10 ημέρες.
Το Σάββατο 200.000 πολίτες συμμετείχαν στην Ρώμη στην κινητοποίηση των τριών μεγαλύτερων ιταλικών συνδικάτων, Cgil, Cisl και Uil, σύμφωνα με τα στοιχεία των οργανωτών.
Το κύριο αίτημα, που ακούστηκε από την εξέδρα της πλατείας Σαν Τζοβάνι, ήταν η άμεση διάλυση όλων των κομμάτων και οργανώσεων που συνδέονται, άμεσα ή έμμεσα, με τον φασισμό.
Μεταξύ των άλλων, στην κινητοποίηση συμμετείχαν ο γραμματέας του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος Ενρίκο Λέτα, ο Τζουζέπε Κόντε, πρώην πρωθυπουργός και επικεφαλής του κινήματος Πέντε Αστέρων και ο Ιταλός υπουργός εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο.
«Λέμε όχι στους φασισμούς, ναι στην εργασία, στην ασφάλεια και στα δικαιώματα», τόνισαν οι επικεφαλής των ιταλικών συνδικάτων.
«Μιλάμε για μια κινητοποίηση που όχι μόνον δεν είναι μεροληπτική, αλλά η οποία υπερασπίζει τα δικαιώματα όλων των κατοίκων της χώρας», πρόσθεσε ο Μαουρίτσιο Λαντίνι, γραμματέας του μεγαλύτερου συνδικάτου της χώρας, Cgil.