Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασφαλές για εγκυμοσύνη και γονιμότητα το εμβόλιο της AstraZeneca

Τι έδειξε μελέτη που εξέτασε τέσσερις δοκιμές σε Ηνωμένο Βασίλειο, Βραζιλία και Νότια Αφρική και δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό The Lancet.

Ασφαλές για εγκυμοσύνη και γονιμότητα το εμβόλιο της AstraZeneca

Το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid-19 δεν έχει αρνητικές επιπτώσεις στην εγκυμοσύνη ή τη γονιμότητα, σύμφωνα με τα στοιχεία από μικρή ομάδα συμμετεχόντων σε δοκιμή μελέτης.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, το ποσοστό αποβολών ήταν περίπου ίδιο μεταξύ των ομάδων εμβολίου και εικονικού φαρμάκου (placebo), σύμφωνα με ανάλυση αποτελεσμάτων που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό The Lancet. Η γονιμότητα αποδείχθηκε επίσης ότι δεν επηρεάστηκε από το εμβόλιο.

Η μελέτη εξέτασε τέσσερις δοκιμές σε Ηνωμένο Βασίλειο, Βραζιλία και Νότια Αφρική. Γυναίκες που ήταν ήδη έγκυες αποκλείστηκαν από τη συμμετοχή. Ενενήντα τρεις εθελόντριες που έμειναν έγκυες κατά τη διάρκεια της μελέτης συμπεριλήφθηκαν σε ανάλυση γονιμότητας. Το αποτέλεσμα δεν έδειξε καμία επίπτωση στη γονιμότητα από το εμβόλιο.

Συνολικά, 107 εγκυμονούσες αξιολογήθηκαν. Κατά τη διάρκεια της ανάλυσης, έγιναν 15 γεννήσεις - 10 στην ομάδα των εμβολιασμένων και 5 στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου.

Τρία μωρά από την ομάδα των εμβολιασμένων γεννήθηκαν πρόωρα, αλλά όλα σε σε όψιμο πρόωρο στάδιο μεταξύ 34 και 37 εβδομάδων κύησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v