Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πέμπτο μήνα ανεβάζει ταχύτητα ο πληθωρισμός στην Τουρκία

Οι τιμές ενέργειας και η πιο αδύναμη τουρκική λίρα πιέζουν τους καταναλωτές. Οι τιμές ενισχύθηκαν κατά 19,89% τον Οκτώβριο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Ανοδος 23,4% για τις τιμές τροφίμων.

Πέμπτο μήνα ανεβάζει ταχύτητα ο πληθωρισμός στην Τουρκία

Για πέμπτο μήνα επιταχύνθηκε ο πληθωρισμός στην Τουρκία τον Οκτώβριο, με ώθηση από την άνοδο των τιμών ενέργειας και την πιο αδύναμη λίρα.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, οι τιμές καταναλωτή ενισχύθηκαν κατά 19,89% σε σύγκριση με τον περσινό Οκτώβριο, από 19,58% που είχαν αυξηθεί σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο. Η πρόβλεψη οικονομολόγων έκανε λόγο για 20,35%.

Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή κινήθηκε ανοδικά κατά 2,39%, έναντι πρόβλεψης των αναλυτών για 2,8%.

Η ετήσια άνοδος των τιμών στα τρόφιμα, τα οποία αποτελούν περίπου το ένα τέταρτο του καλαθιού του καταναλωτή, επιβραδύνθηκε στο 27,41% από 28,79%, εν μέσω αδύναμης λίρας και προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Ο πληθωρισμός τροφίμων εξακολουθεί να παραμένει πολύ υψηλότερα από τις επίσημες εκτιμήσεις, ακόμη και αφότου η κεντρική τράπεζα αναθεώρησε την εκτίμησή της για το τέλος της φετινής χρονιάς την περασμένη εβδομάδα, στο 23,4% από 15% που εκτιμούσε τον Ιούλιο.

Οι τιμές ενέργειας ανήλθαν κατά 25,76% τον Οκτώβριο, από 22,77% τον Σεπτέμβριο. Ενας φορολογικός μηχανισμός που αποσκοπούσε στη σταθεροποίηση των τιμών βενζίνης μείωσε την άνοδο των τιμών.

Ο δομικός πληθωρισμός έδειξε ότι οι τιμές, εξαιρουμένων των ευμετάβλητων ειδών όπως τα τρόφιμα και η ενέργεια, αυξήθηκαν επίσης κατά 16,82% ετησίως, ελαφρώς χαμηλότερα από το 19,98% που είχαν ενισχυθεί τον Σεπτέμβριο, σε μία ένδειξη ισχυρών πληθωριστικών πιέσεων.

Η τουρκική λίρα χάνει 0,3% και αλλάζει χέρια στις 9,63 λίρες ανά δολάριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v