Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Holzmann (ΕΚΤ): Τα προγράμματα QE θα μπορούσαν να τελειώσουν το επόμενο φθινόπωρο

Το πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού της κεντρικής τράπεζας ή APP που εισήχθη το 2015, σχεδιάστηκε για να επαναφέρει την αύξηση των τιμών καταναλωτή στο 2%, σημείωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας.

Holzmann (ΕΚΤ): Τα προγράμματα QE θα μπορούσαν να τελειώσουν το επόμενο φθινόπωρο

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να σταματήσει να αγοράζει ομόλογα ήδη από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, αν ο πληθωρισμός φαίνεται να έχει επιστρέψει στον επίσημο στόχο, δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Robert Holzmann.

Οπως σημειώνει το Bloomberg, το πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού της κεντρικής τράπεζας ή APP που εισήχθη το 2015, σχεδιάστηκε για να επαναφέρει την αύξηση των τιμών καταναλωτή στο 2%, σύμφωνα με τον Holzmann, διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας.

«Ετσι, η εξάλειψη της συνθήκης και επομένως το τέλος του προγράμματος θα μπορούσε -- ανάλογα με την εξέλιξη του πληθωρισμού -- να συμβεί τον Σεπτέμβριο ή στο τέλος του έτους», είπε σε εκδήλωση την Τετάρτη στο Λονδίνο.

Ο Holzmann, ο οποίος αναμένει ότι η αύξηση των τιμών θα παραμείνει πάνω από το 2% καθ' όλη τη διάρκεια του 2022, είπε ότι αντιτίθεται σε οποιεσδήποτε αλλαγές στο συμβατικό σχέδιο αγοράς ομολόγων. Είναι επίσης εναντίον ενός άλλου γύρου στοχευμένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης που στοχεύουν να δελεάσουν τις τράπεζες να παρέχουν δάνεια στην πραγματική οικονομία.

«Οι αναλύσεις δεδομένων που έχουμε δείχνουν ότι τα πρόσθετα αποτελέσματα δανεισμού ήταν πολύ χαμηλά», είπε. «Δεν βλέπω κανένα λόγο για να συνεχιστεί αυτό -- οι οικονομικές επιπτώσεις είναι χαμηλές».
Ο Holzmann σημείωσε ότι δεν βλέπει να υποχωρεί ο πληθωρισμός κάτω από το 2% στα τέλη του 2022. Τα μοντέλα δείχνουν ότι το ποσοστό θα πέσει κάτω από αυτό το επίπεδο το 2023 ή το 2024, πρόσθεσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v