Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΟΣΑ: Θα κόστιζε $50 δισ. για να εμβολιάσουμε όλον τον κόσμο

Το ποσό είναι λίγο σε σύγκριση με τα 10 τρισ. δολάρια που έχει ξοδέψει η Ομάδα των 20 (G20) για να περιορίσει τις οικονομικές επιτπώσεις της Covid-19. Τι εκτιμά για την Ομικρον και την ανάπτυξη.

ΟΟΣΑ: Θα κόστιζε $50 δισ. για να εμβολιάσουμε όλον τον κόσμο

Η εμφάνιση μιας νέας παραλλαγής του κορωνοϊού αυξάνει την αβεβαιότητα που ήδη επιβαρύνει τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές και υπογραμμίζει τις ελλείψεις στον εμβολιασμό, σύμφωνα με την επικεφαλής οικονομολόγο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), Laurence Boone.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, αν και ο ΟΟΣΑ δεν έλαβε άμεσα υπόψη την Ομικρον στις νέες του προβλέψεις, που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη, τόνισε τους συνεχείς κινδύνους της πανδημίας και προέτρεψε τις κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού σε ορισμένες περιοχές, ώστε να μην δημιουργηθούν «περιοχές για πιο θανατηφόρα στελέχη».

«Ανησυχούμε ότι το στέλεχος Ομικρον προσθέτει αβεβαιότητα και κινδύνους και αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για την ανάκαμψη», δήλωσε η Boone στην παρουσίαση της έκθεσης του ΟΟΣΑ στο Παρίσι. Ο εμβολιασμός περισσότερων ανθρώπων «παραμένει η πιο σημαντική προτεραιότητα για τον τερματισμό της πανδημίας και επίσης για την αντιμετώπιση των ανισορροπιών που μαστίζουν την ανάκαμψη».

Η Boone είπε ότι θα κόστιζε 50 δισ. δολάρια για τον εμβολιασμό του κόσμου -- ένα ποσό που είναι λίγο σε σύγκριση με τα 10 τρισ. δολάρια που έχει ξοδέψει η Ομάδα των 20 (G20) για να περιορίσουν τις οικονομικές επιτπώσεις της Covid-19.

Στο 5,6% υποβαθμίζει την πρόβλεψη για παγκόσμια ανάπτυξη φέτος

Εν τω μεταξύ, κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα υποβαθμίζει τις προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη φέτος ο ΟΟΣΑ, που πλέον εκτιμά ότι θα φτάσει στο 5,6%, με τις ΗΠΑ, την ευρωζώνη και την Κίνα να καταγράφουν μικρή πτώση στα ετήσια μεγέθη ανάπτυξης.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, για το 2022 αναμένει ότι η παγκόσμια οικονομία θα τρέξει με 4,5%, ενώ για το 2023 με 3,2%.

Η μετάλλαξη Ομικρον απειλεί να εντείνει τις ανισορροποίες που επιβραδύνουν την ανάπτυξη και τονώνουν τον πληθωρισμό και να καθυστερήσει την επιστροφή της παγκόσμιας οικονομίας στην κανονικότητα, δήλωσε ο ΟΟΣΑ την Τετάρτη.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v