Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Για Ουκρανία, ΝΑΤΟ και Αφγανιστάν συζήτησαν Μπάιντεν-Πούτιν

Ζητήματα στρατηγικής σταθερότητας, διμερείς σχέσεις καθώς και θέματα περιφερειακής ασφάλειας κυριάρχησαν στην τηλεδιάσκεψη που διοργανώθηκε με την χρήση προστατευμένης γραμμής βιντεοκλήσης η οποία χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά.

Για Ουκρανία, ΝΑΤΟ και Αφγανιστάν συζήτησαν Μπάιντεν-Πούτιν

Οι συνομιλίες μεταξύ των προέδρων της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν που πραγματοποιήθηκαν, μέσω βιτνεοδιάσκεψης, ολοκληρώθηκαν περίπου στις 19.10 ώρα Ελλάδος, αφού κράτησαν περισσότερο από δύο ώρες, μεταδίδει το πρακτορείο TASS.

Οι συνομιλίες άρχισαν στις 17.08 ώρα Ελλάδος, με τον Ρώσο πρόεδρο να βρίσκεται στο Σότσι και τον Αμερικανό πρόεδρο στην Ουάσιγκτον.

Κατά την έναρξη των συνομιλιών οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν χαιρετισμούς, και ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα για μια συνάντησης δια ζώσης με τον Ρώσο πρόεδρο.

Όπως είχε ανακοινωθεί νωρίτερα οι δύο ηγέτες θα συζητούσαν την κατάσταση γύρω από την Ουκρανία, την επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς, ζητήματα στρατηγικής σταθερότητας, τις διμερείς σχέσεις καθώς και θέματα περιφερειακής ασφάλειας μεταξύ των οποίων και την κατάσταση στο Αφγανιστάν.

Η τηλεδιάσκεψη διοργανώθηκε με την χρήση προστατευμένης γραμμής βιντεοκλήσης, η προορίζεται για την επικοινωνία των δύο ηγετών και η οποία χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά.

Το Κρεμλίνο πάντως χαρακτήρισε παραμονή της συνάντησης κορυφής την κατάσταση των διμερών σχέσεων ως «αρκετά θλιβερή».

«Θα χρειασθεί να συζητήσουν με ποιο τρόπο υλοποιούνται εκείνες οι συνεννοήσεις, οι οποίες είχαν επιτευχθεί στη Γενεύη, να ανατρέξουν και να δουν τι υλοποιείται και τι απαιτεί πρόσθετες προσπάθειες», τόνισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, προσθέτοντας πως «φυσικά είναι και οι διμερείς σχέσεις, οι οποίες εξακολουθούν να βρίσκονται σε μια αρκετά θλιβερή κατάσταση».

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν τον τελευταίο μήνα επισημάνει ασυνήθιστες κινήσεις ρωσικών στρατευμάτων κοντά στην Ουκρανία και έχουν εκφράσει ανησυχίες για μια πιθανή, όπως λένε, ρωσική εισβολή, κάτι που η Μόσχα έχει απορρίψει ως κινδυνολογία.

Εξάλλου, οι ΗΠΑ είχαν φροντίσει να στείλουν εκ των προτέρων το μήνυμα ότι η Δύση είναι ενωμένη και έτοιμη να επιβάλει σκληρές κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας, εφόσον κριθεί αναγκαίο. Είναι κάτι δε που έκαναν με την τηλεδιάσκεψη η οποία είχε προηγηθεί, ανάμεσα στον Μπάιντεν και τους ηγέτες των τριών μεγαλύτερων χωρών της ΕΕ – Γερμανίας, Γαλλίας και Ιταλίας – και του Ηνωμένου Βασιλείου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v