Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΥΠΕΞ ΕΕ: Δευτέρα τα μέτρα κατά Τουρκίας για τα Βαρώσια

Προς τα πού κινούνται οι αποφάσεις στο προσχέδιο του λεγόμενου «εγγράφου επιλογών» που θα εξετάσουν οι ΥΠΕΞ στις Βρυξέλλες. Πιθανά νομικά και πολιτικά μέτρα συζήτησαν οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των κρατών-μελών την Τετάρτη.

ΥΠΕΞ ΕΕ: Δευτέρα τα μέτρα κατά Τουρκίας για τα Βαρώσια

Τις πιθανές «επιλογές», ως απάντηση της ΕΕ στις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας στα Βαρώσια θα εξετάσει το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες.

Το προσχέδιο του λεγόμενου «εγγράφου επιλογών» (option paper) που θα εξετάσουν οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ περιλαμβάνει πιθανά νομικά και πολιτικά μέτρα.

Το προσχέδιο συζητήθηκε αργά το απόγευμα της Τετάρτης 8 Δεκεμβρίου στην συνάντηση των μόνιμων αντιπροσώπων των κρατών-μελών της ΕΕ (COREPER), ενόψει της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών.

  • Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, οι επιλογές περιλαμβάνουν την περικοπή κονδυλίων για την Τουρκία από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) ή τα προενταξιακά ταμεία, πιθανό πάγωμα διαλόγου υψηλού επιπέδου και στοχευμένες κυρώσεις κατά ατόμων που ευθύνονται για τις ενέργειες στα Βαρώσια.
  • Αναμένεται, επίσης, να υπάρχει αναφορά για την ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών στο Κυπριακό και κάλεσμα για διάλογο όσον αφορά το φυσικό αέριο και την συνεργασία στην ενέργεια στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης.

Σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, το θέμα των Βαρωσίων θα συζητηθεί στην ενότητα των θεμάτων επικαιρότητας, κατά την οποία οι Υπουργοί θα ενημερωθούν σχετικά με τις εξελίξεις στη Λευκορωσία, τα Βαρώσια και την Αιθιοπία.

Εξάλλου, οι υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν για τις σχέσεις ΕΕ- Αφρικής, τις σχέσεις με τις χώρες της Κεντρικής Ασίας και τις εκλογές στη Βενεζουέλα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v