Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατρακύλα δίχως τέλος για την τουρκική λίρα

Εχει χάσει 56% της αξίας της φέτος, με το 40% να προέρχεται τις τελευταίες 30 μέρες. Το νόμισμα βουτάει 8% στις συναλλαγές της Παρασκευής, με την ισοτιμία στις 16,91 λίρες ανά δολάριο.

Κατρακύλα δίχως τέλος για την τουρκική λίρα

Συνεχίζεται η κρίση στην Τουρκία την Παρασκευή, καθώς η λίρα χάνει 8%, φτάνοντας σε νέο ιστορικό χαμηλό, μετά και τη νέα μείωση επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα χθες, εν μέσω εκτίναξης πληθωρισμού.

Οπως μεταδίδει το Reuters, η λίρα βρίσκεται στις 16,91 λίρες ανά δολάριο, ενώ έχει χάσει 56% της αξίας της φέτος, με το 40% να προέρχεται τις τελευταίες 30 μέρες.

Κατά 100 μονάδες βάσης μείωσε τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, σε μία κίνηση που ήταν αναμενόμενη από τις αγορές και σε ευθυγράμμιση με τις επιθυμίες του Ταγίπ Ερντογάν. Διαμορφώνονται πλέον στο 14%. Ηταν η τέταρτη διαδοχική μείωση, αλλά η κεντρική τράπεζα δήλωσε ότι ολοκληρώνει τον κύκλο μειώσεων επιτοκίων.

Η τουρκική λίρα βουτάει 6,1% στις συναλλαγές της Παρασκευής, με την ισοτιμία να ξεπερνάει τις 16 λίρες και να φτάνει στις 16,63 λίρες ανά δολάριο.

Η απόφαση του Ερντογάν να προωθήσει τη νομισματική χαλάρωση κατά 500 μονάδες βάσης από τον Σεπτέμβριο, συμπεριλαμβανομένης της χθεσινής περικοπής των επιτοκίων, εκτόξευσε τον πληθωρισμό στα ύψη, πάνω από το 21%. Είναι πιθανό να εκτιναχθεί στο 30% την επόμενη χρονιά, λόγω των αυξανόμενων τιμών των εισαγωγών και της έκτακτης αύξησης του κατώτατου μισθού κατά 50%, λένε οι οικονομολόγοι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v