Μετάλλαξη Ομικρον: Αντισώματα-ψίχουλα από τα εμβόλια J&J, Sputnik, Sinopharm

Τι έδειξε έρευνα για το αμερικανικό, το ρωσικό και το κινεζικό εμβόλιο έναντι της νέας μεταλλαγμένης παραλλαγής του κορωνοϊού. Ποια «συνταγή» δίνει την καλύτερη ανοσία.

Μετάλλαξη Ομικρον: Αντισώματα-ψίχουλα από τα εμβόλια J&J, Sputnik, Sinopharm

Τα εμβόλια κατά κορωνοϊού της κινεζικής κρατικής Sinopharm, της Johnson & Johnson, καθώς και του ρωσικού Sputnik βρέθηκαν ότι παράγουν ελάχιστα ή καθόλου αντισώματα κατά της παραλλαγής Όμικρον, σε νέα μελέτη.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον και η ελβετική φαρμοκοβιομηχανία Humabs Biomed ανέλυσαν την αποτελεσματικότητα έξι εμβολίων κατά της εξαιρετικά μολυσματικής και πιο μεταλλαγμένης παραλλαγής της Covid.

Μόνο τρία από τα 13 άτομα που έλαβαν και τις δύο δόσεις του εμβολίου Sinopharm εμφάνισαν εξουδετερωτικά αντισώματα κατά της Όμικρον. Για το εμβόλιο της J&J, αυτή η μέτρηση μειώθηκε σε ένα στα 12 δείγματα. Κανένα από τα 11 άτομα που εμβολιάστηκαν πλήρως με το Sputnik δεν δημιούργησε τέτοια αντισώματα.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι η προηγούμενη μόλυνση και τα εμβόλια mRNA της Pfizer προσφέρουν την καλύτερη ανοσία. Oι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η χαμηλότερη μείωση των προστατευτικών αντισωμάτων προέρχεται από έναν συνδυασμό προηγούμενης μόλυνσης και δύο δόσεων εμβολίων mRNA της Pfizer. Τα επίπεδα αντισωμάτων σε αυτό το υποσύνολο ατόμων μειώθηκαν πέντε φορές, σε σύγκριση με 44 φορές σε εκείνους που έλαβαν και τις δύο δόσεις από την Pfizer, αλλά δεν είχαν ιστορικό μόλυνσης από Covid.

Ωστόσο, μελέτες που διερευνούν τα επίπεδα αντισωμάτων εξετάζουν μόνο ένα σκέλος της ανοσολογικής απόκρισης που προστατεύει τους ανθρώπους από μόλυνση. Το άλλο είναι η κυτταρική ανοσία -- γνωστή ως απόκριση των Τ-κυττάρων -- η οποία μπορεί να προστατεύσει τους ανθρώπους από σοβαρές ασθένειες και θάνατο. Η έρευνα για το πώς ανταποκρίνονται τα Τ-κύτταρα στην Ομικρον είναι ακόμη σε εξέλιξη.

Ισχυρή η άμυνα του εμβολίου απαντάει η Ρωσία

Το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V παρέχει ισχυρή άμυνα έναντι των σοβαρών συμπτωμάτων και των νοσηλειών που προκαλούνται από την παραλλαγή του κορωνοϊού Ομικρον, δήλωσε την Παρασκευή το κρατικό επενδυτικό ταμείο RDIF, επικαλούμενο προκαταρκτική μελέτη του κατασκευαστή του εμβολίου.

Οταν χρησιμοποιείται ως ενισχυτική δόση, το μονοδοσικό Sputnik Light βοηθά στην ανάπτυξη ισχυρότερης απόκρισης αντισωμάτων έναντι της παραλλαγής Ομικρον, σύμφωνα με τη μελέτη του Ινστιτούτου Gamaleya που ανέπτυξε το εμβόλιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v