Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο στόχαστρο μετόχων η Moderna για τις τιμές των εμβολίων

Τα 2,5 δισ. κρατικού χρήματος και οι καταγγελίες για διανομή εμβολίων μόνο σε πλούσιες χώρες. Πίεση και στην Pfizer να δώσει την τεχνολογία της ώστε να ανοίξουν περισσότερες γραμμές παραγωγής.

Στο στόχαστρο μετόχων η Moderna για τις τιμές των εμβολίων

Η Moderna καλείται να δώσει μάχη απέναντι σε μια πρόταση μετόχων της που απαιτεί από τον φαρμακευτικό όμιλο να ανοίξει την τεχνολογία του εμβολίου της κατά της Covid-19 σε φτωχότερες χώρες και να εξηγήσει γιατί οι τιμές του είναι τόσο υψηλές, δεδομένου του ύψους της κρατικής βοήθειας που έχει λάβει.

Η Legal & General Investment Management που εδρεύει στο Λονδίνο, δηλώνει ότι οι μέτοχοι της Moderna δικαιούνται να ξέρουν πώς η αμερικανική κρατική χρηματοδότηση επηρεάζει «την πρόσβαση στα εμβόλια με τρόπους όπως ο καθορισμός των τιμών».

Έχοντας λάβει τουλάχιστον 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, η Moderna έχει διαθέσει εμβόλια σε πλούσιες κυρίως χώρες και δεν έχει μεταφέρει την τεχνολογία της σε κατασκευαστές που βρίσκονται σε χώρες χαμηλού ή μεσαίου εισοδήματος, δήλωσε η LGIM. Η Moderna μάχεται κατά της πρότασης στην Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC). Οι εταιρείες συχνά αμφισβητούν προτάσεις μετόχων στην SEC και συχνά κερδίζουν.

Παράλληλα, η Oxfam συνεργάστηκε με άλλους επενδυτές για να υποβάλει αναφορές σε Moderna και Pfizer ζητώντας τους να κάνουν περισσότερα σε ότι αφορά τη διανομή της τεχνολογίας των εμβολίων. Για τη Moderna, και οι δύο προτάσεις μετόχων αντιπροσωπεύουν τις πρώτες επενδυτικές αιτήσεις που έχει αντιμετωπίσει η εταιρεία από τότε που εισήλθε στο χρηματιστήριο το 2018. Η εταιρεία με έδρα τη Μασαχουσέτη δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό, σημειώνουν οι Financial Times.

Η Moderna δέχεται πιέσεις να μειώσει τις τιμές της και να επεκτείνει την παραγωγή για τις φτωχότερες χώρες. Η Ελίζαμπεθ Γουόρεν, η Δημοκρατική γερουσιαστής από τη Μασαχουσέτη, είπε στους Financial Times τον περασμένο μήνα ότι τόσο η Moderna όσο και η Pfizer έπρεπε να «κάνουν περισσότερα για να αντιμετωπίσουν τις απαράδεκτες διαφορές στην πρόσβαση στα εμβόλια Covid-19, συμπεριλαμβανομένης της δραστικής επέκτασης της παραγωγής εμβολίων σε όλο τον κόσμο».

Και οι δύο προβλέπεται να έχουν έσοδα πάνω από 93 δισεκατομμύρια δολάρια το επόμενο έτος μόνο από τις πωλήσεις εμβολίων κατά της Covid-19.

Ιδίως η Moderna βρίσκεται σε ιδιαίτερα ασυνήθιστη θέση επειδή ανέπτυξε το εμβόλιο της σε συνεργασία με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ (NIH). Ο Barney Graham, ένας από τους επιστήμονες του NIH που συμμετέχουν στη διαδικασία ανάπτυξης, είπε στους FT νωρίτερα αυτό το έτος ότι ο ρόλος της κυβέρνησης στην παραγωγή του εμβολίου θα της έδινε «ειδικό βάρος» έναντι της Moderna σε ότι αφορά τον καθορισμό των τιμών.

Όμως, η Moderna αντέκρουσε σε μεγάλο βαθμό αυτή την εκτίμηση με δημόσια ανακοίνωση με την οποία απέρριπτε τη θέση ότι ο Graham και δύο άλλοι επιστήμονες της κυβέρνησης είναι συνεφευρέτες του εμβολίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v