Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρίτη ημέρα κατρακύλας για την τουρκική λίρα

Βραχύβια αποδεικνύεται η αντίδραση του νομίσματος, μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης για «εγγύηση» των καταθέσεων στο νόμισμα. Σε ιστορικό υψηλό η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου. Φυλλορροούν τα συναλλαγματικά διαθέσιμα.

Τρίτη ημέρα κατρακύλας για την τουρκική λίρα

Η τουρκική λίρα υποχωρεί για τρίτη συνεχόμενη ημέρα σήμερα, ροκανίζοντας τα τεράστια κέρδη που σημειώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα. Όπως επισημαίνει το Reuters, το νόμισμα της γειτονικής χώρας χάνει σήμερα 5,6% καθώς επανέρχονται οι ανησυχίες για την εκτίναξη του πληθωρισμού και την ανορθόδοξη νομισματική πολιτική.

Η λίρα υποχώρησε έως τις 12,5 ανά δολάριο. Παρά την άνοδο κατά 50% την περασμένη εβδομάδα, μετά τη δέσμευση της κυβέρνησης να αποζημιώσει τους καταθέτες αν πληγούν από την υποτίμηση του νομίσματος, έχει χάσει το 40% της αξίας της φέτος.

«Η κεντρική τράπεζα δεν έχει καμία δέσμευση για οποιοδήποτε επίπεδο συναλλαγματικής ισοτιμίας και δεν θα πραγματοποιήσει συναλλαγές αγοράς ή πώλησης για να καθορίσει το επίπεδο ή την κατεύθυνση των συναλλαγματικών ισοτιμιών», υποστήριξε σε έγγραφό της η τράπεζα. Ανέφερε ότι θα παρακολουθεί στενά τον αντίκτυπο των πολιτικών της αποφάσεων στην αγορά συναλλάγματος και το πλαίσιο πολιτικής θα επανεκτιμηθεί προκειμένου να δημιουργηθεί μια βάση για βιώσιμη σταθερότητα τιμών.

Η λίρα εκτινάχθηκε την περασμένη εβδομάδα μετά από παρεμβάσεις αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων της κεντρικής τράπεζας στην αγορά και την κυβερνητική ανακοίνωση για προστασία των καταθετών στο τοπικό νόμισμα (σ.σ. η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να αποζημιώσει τους καταθέτες, αν η υποτίμηση ξεπεράσει το επίπεδο του τόκου που εισπράττουν). Με τις κινήσεις αυτές το νόμισμα επανήλθε στα επίπεδα που είχε φτάσει στα μέσα Νοεμβρίου. Η λίρα είχε φτάσει στο ιστορικό χαμηλό των 18,4 ανά δολάριο, πριν από την ανακοίνωση του Ερντογάν.

Την ίδια στιγμή, ο ετήσιος πληθωρισμός προβλέπεται να αγγίξει το 30,6% τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, ξεπερνώντας το επίπεδο του 30% για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2003 -έξι μήνες αφότου το κόμμα AKP του Ερντογάν ανέλαβε για πρώτη φορά την εξουσία.

Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου σκαρφάλωσε στο υψηλό ρεκόρ του 24,87% από 24,55% την προηγούμενη ημέρα. Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης XU100 στην Κωνσταντινούπολη σημείωσε άνοδο 2,2%.

Σύμφωνα με υπολογισμούς traders, τα καθαρά συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας (εξαιρούνται τα swap) μειώθηκαν περίπου 8 δισεκατομμύρια δολάρια την περασμένη εβδομάδα, με το μεγαλύτερο μέρος της πτώσης τις πρώτες δύο ημέρες της εβδομάδας. Υποχώρησαν κατά 17-18 δισεκατομμύρια δολάρια από την αρχή του μήνα, όταν η τράπεζα ξεκίνησε τις παρεμβάσεις της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v