Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ουκρανοί! Να φοβάστε και να περιμένετε το χειρότερο»

Τουλάχιστον 10 κρατικοί ουκρανικοί ιστότοποι κατέρρευσαν από την επίθεση των χάκερ, μεταξύ αυτών και αυτές που φυλάσσονται τα πιστοποιητικά εμβολιασμού. Οι αξιωματούχοι φοβούνται ότι μπορεί να είναι προοίμιο για περαιτέρω επιθετικότητα.

«Ουκρανοί! Να φοβάστε και να περιμένετε το χειρότερο»

Στόχος «μαζικής κυβερνοεπίθεσης» ενημέρωσε ότι έγινε η ουκρανική κυβέρνηση, αφότου τουλάχιστον 10 κρατικοί ιστότοποι έπαψαν να λειτουργούν το πρωί της Παρασκευής.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, οι στόχοι περιελάμβαναν ιστότοπους του υπουργικού συμβουλίου, των υπουργείων Εξωτερικών, Παιδείας, Γεωργίας, Έκτακτης Ανάγκης, η πλατφόρμα ηλεκτρονικών δημόσιων υπηρεσιών Diia της χώρας, όπου φυλάσσονται τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και τα ηλεκτρονικά διαβατήρια και άλλες υπηρεσίες.

«Ουκρανοί! Όλα τα προσωπικά σας δεδομένα έχουν ανέβει στο δημόσιο δίκτυο», αναφέρεται σε μήνυμα που αναρτήθηκε προσωρινά στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εξωτερικών. «Όλα τα δεδομένα στον υπολογιστή σας διαγράφονται και δεν θα είναι ανακτήσιμα. Όλες οι πληροφορίες για εσάς έχουν γίνει δημόσιες, να φοβάστε και περιμένετε το χειρότερο».

Το περιστατικό έρχεται μετά τις τεταμένες διαπραγματεύσεις αυτή την εβδομάδα μεταξύ των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και των δυτικών συμμάχων και της Ρωσίας, με στόχο να αποτρέψουν τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να προχωρήσει σε βαθύτερη εισβολή στην Ουκρανία.

Ουκρανοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν πρόσφατα ότι οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο και άλλες προσπάθειες αποσταθεροποίησης της χώρας εσωτερικά είναι πιθανότατα προοίμιο για περαιτέρω επιθετικότητα. Οι αρχές δεν έχουν κατηγορήσει τη Ρωσία ή άλλους πιθανούς ένοχους για την κυβερνοεπίθεση της Παρασκευής.

«Ως αποτέλεσμα μιας μαζικής κυβερνοεπίθεσης, οι ιστότοποι του Υπουργείου Εξωτερικών και ορισμένων άλλων κυβερνητικών υπηρεσιών είναι προσωρινά εκτός λειτουργίας», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας. «Οι ειδικοί μας εργάζονται ήδη για την αποκατάσταση της λειτουργίας των συστημάτων πληροφορικής και η αστυνομία ξεκίνησε έρευνα».

Το μήνυμα που δημοσίευσαν οι χάκερ, το οποίο δημοσιεύτηκε στα ουκρανικά, ρωσικά και πολωνικά, ανέφερε επίσης: «Αυτό είναι για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον σας. Για το Volyn, για την OUN UPA [Οργάνωση Ουκρανών Εθνικιστών/Ουκρανικός Αντάρτικος Στρατός], για τη Halychyna, για την Polissya και για ιστορικά εδάφη».

Δεν ήταν αμέσως σαφές εάν οι χάκερ ήταν Πολωνοί ή αν αυτή ήταν μια προσπάθεια υποκίνησης διχασμού μεταξύ της Ουκρανίας και της Πολωνίας, ενός από τους ισχυρότερους Ευρωπαίους συμμάχους του Κιέβου ενόψει της ρωσικής επιθετικότητας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v