Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Ουάσινγκτον κατηγορεί τη Μόσχα ότι έστειλε προβοκάτορες για σαμποτάζ στην Ουκρανία

Ομάδα Ρώσων κατασκόπων προετοιμάζει επίθεση κατά των φιλορωσικών δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία για να αιτιολογήσει επικείμενη εισβολή, καταγγέλλει αξιωματούχος.

Η Ουάσινγκτον κατηγορεί τη Μόσχα ότι έστειλε προβοκάτορες για σαμποτάζ στην Ουκρανία

Η κυβέρνηση Μπάιντεν κατηγόρησε τη Μόσχα την Παρασκευή ότι έστειλε σαμποτέρ στην ανατολική Ουκρανία για να οργανώσουν επεισόδιο που θα μπορούσε να δώσει στον Βλαντιμίρ Πούτιν το πρόσχημα για να διατάξει εισβολή σε τμήματα ή σε ολόκληρη τη χώρα.

Ο Λευκός Οίκος δεν έδωσε στη δημοσιότητα λεπτομέρειες για τα αποδεικτικά στοιχεία που έχει συγκεντρώσει για να υποστηρίξει την κατηγορία του, αν και ένας αξιωματούχος είπε ότι ήταν ένας συνδυασμός υποκλοπών επικοινωνιών και ύποπτων κινήσεων ανθρώπων, σύμφωνα με τους New York Times. 

Σε ένα e-mail, Αμερικανός αξιωματούχος έγραψε ότι «η Ρωσία θέτει το πλαίσιο που θα της επιτρέψει να έχει την επιλογή ενός κατασκευασμένου προσχήματος για εισβολή, μέσω δραστηριοτήτων δολιοφθοράς και διαρροές πληροφοριών, κατηγορώντας την Ουκρανία ότι προετοιμάζει μια επικείμενη επίθεση κατά των ρωσικών δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία».

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι όπως εκτιμούν στελέχη των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ, «ο ρωσικός στρατός σχεδιάζει να ξεκινήσει αυτές τις δραστηριότητες αρκετές εβδομάδες πριν από μια στρατιωτική εισβολή, η οποία θα μπορούσε να ξεκινήσει από τα μέσα Ιανουαρίου έως τα μέσα Φεβρουαρίου. Είδαμε το ίδιο έργο το 2014 με την Κριμαία». 

Ο αξιωματούχος είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν «πληροφορίες ότι η Ρωσία έχει ήδη συγκροτήσει επιχειρησιακή ομάδα στην ανατολική Ουκρανία», όπου δυνάμεις που υποστηρίζονται από τη Ρωσία εμπλέκονται σε πόλεμο δολιοφθορών με τις δυνάμεις της ουκρανικής κυβέρνησης. Οι πράκτορες «εκπαιδεύονται σε τακτικές αντάρτικου πόλεων και στη χρήση εκρηκτικών για να πραγματοποιήσουν σαμποτάζ κατά των ρωσικών δυνάμεων».

Κρεμλίνο: Ανυπόστατα τα δημοσιεύματα

Ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ χαρακτήρισε τα δημοσιεύματα και τις αναφορές δυτικών μέσων ενημέρωσης για πιθανή προβοκάτσια που ετοιμάζει η Ρωσία στο Ντονμπάς (ανατολική Ουκρανία), όπου έχει σταλεί ομάδα πρακτόρων γι αυτό τον σκοπό, ως ανυπόστατα και ατεκμηρίωτα.

«Μέχρι στιγμής αυτές οι δηλώσεις είναι αβάσιμες και ατεκμηρίωτες», δήλωσε στο πρακτορείο TASS σχολιάζοντας διάφορα σχετικά δημοσιεύματα δυτικών μέσων ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων και του CNN το οποίο επικαλέσθηκε πηγή στην αμερικανική κυβέρνηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v