Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μόλυνση vs εμβολιασμός έναντι της Δέλτα: Τι δίνει περισσότερη προστασία

Η προηγούμενη λοίμωξη δίνει προστασία έναντι της Covid, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη για τη μετάλλαξη Δέλτα. Τονίζει ωστόσο ότι ο εμβολιασμός εξακολουθεί να είναι η ασφαλέστερη οδός.

Μόλυνση vs εμβολιασμός έναντι της Δέλτα: Τι δίνει περισσότερη προστασία

Η προηγούμενη μόλυνση με Covid-19 προσέφερε τουλάχιστον τόση προστασία όση και ο εμβολιασμός, κατά τη διάρκεια της αύξησης της παραλλαγής Δέλτα, σύμφωνα με μελέτη της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, πριν εμφανιστεί η Δέλτα το περασμένο καλοκαίρι, οι εμβολιασμένοι χωρίς προηγούμενη λοίμωξη είχαν περίπου τις μισές πιθανότητες να διαγνωστούν με Covid σε σχέση με τους ανεμβολίαστους, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) της Καλιφόρνιας και της Νέας Υόρκης.

Αφότου η Δέλτα έγινε κυρίαρχη στα τέλη Ιουνίου και τον Ιούλιο, όσοι είχαν μόνο προηγούμενη νόσηση ήταν καλύτερα προστατευμένοι από εκείνους που είχαν κάνει μόνο εμβόλιο και δεν είχαν νοσήσει.

Η μελέτη που κυκλοφόρησε την Τετάρτη δίνει νέα τροπή στη συζήτηση για το εμβόλιο, δίνοντας επιχειρήματα σε όσους αρνήθηκαν το εμβόλιο, επικαλούμενοι την προστασία τους από προηγούμενη νόσηση Covid. Ωστόσο, όπως είπαν οι ερευνητές, τα ευρήματα δεν ισχύουν για το στέλεχος Ομικρον του ιού, το οποίο είναι εξαιρετικά μεταδοτικό και πλέον αντιπροσωπεύει σχεδόν όλα τα κρούσματα Covid στις ΗΠΑ.

Η μελέτη δεν λαμβάνει επίσης υπόψη την κυκλοφορία ενισχυτικών δόσεων, που έχει αποδειχθεί ότι αποκαθιστούν την προστασία έναντι της παραλλαγής Όμικρον. Και τα ευρήματα δεν αλλάζουν τις συστάσεις του CDC για τα εμβόλια, σημείωσε ο Μπέντζαμιν Σιλκ, επικεφαλής της ομάδας αντιμετώπισης Covid του Οργανισμού. «Γνωρίζουμε ότι ο εμβολιασμός εξακολουθεί να είναι ο ασφαλέστερος τρόπος προστασίας από την Covid», είπε.

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v