Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυρώσεις κατά του ίδιου του Πούτιν ετοιμάζει ο Μπάιντεν

Κορυφώνεται η προσπάθεια των ΗΠΑ να αποτρέψουν τον Ρώσο ηγέτη από τον πόλεμο. «Αν επρόκειτο να κάνει κίνηση με όλες αυτές τις δυνάμεις, θα ήταν η μεγαλύτερη εισβολή από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Θα άλλαζε τον κόσμο», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Κυρώσεις κατά του ίδιου του Πούτιν ετοιμάζει ο Μπάιντεν

Το ενδεχόμενο να επιβάλει προσωπικά κυρώσεις στον Βλαντιμίρ Πούτιν, εάν διατάξει εισβολή στην Ουκρανία, θα εξετάσει ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν όπως είπε, κλιμακώνοντας την προσπάθεια των ΗΠΑ να αποτρέψουν τον Ρώσο ηγέτη από τον πόλεμο.

«Ναι», απάντησε ο Μπάιντεν την Τρίτη στην Ουάσιγκτον, σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν θα μπορούσε ο Πούτιν να αντιμετωπίσει κυρώσεις από τις ΗΠΑ. «Θα το έβλεπα».

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, οι ΗΠΑ σπάνια επιβάλλουν κυρώσεις απευθείας εναντίον αρχηγών κρατών. Όμως ο Μπάιντεν έχει απειλήσει για αυστηρές οικονομικές κυρώσεις που μπορούν να επιβάλουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, εάν ο Πούτιν δώσει εντολή στους πάνω από 100.000 στρατιώτες που έχουν συγκεντρωθεί έξω από την Ουκρανία να περάσουν τα σύνορα της χώρας.

«Όπως είπα, θα υπάρξουν σοβαρές οικονομικές συνέπειες εάν κινηθεί», είπε ο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους. «Αν επρόκειτο να κάνει κίνηση με όλες αυτές τις δυνάμεις, θα ήταν η μεγαλύτερη εισβολή από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Θα άλλαζε τον κόσμο».

Παράλληλα ο Λευκός Οίκος ενημέρωσε ότι ο Πρόεδρος δεν σκοπεύει να στείλει μονομερώς Αμερικανούς στρατιώτες στην Ουκρανία, αφού η Ουάσινγκτον έθεσε περίπου 8.500 στρατιώτες σε επιφυλακή για να καθησυχάσει τους συμμάχους του ΝΑΤΟ ενόψει της συσσώρευσης ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία.

«Για να είμαστε ξεκάθαροι: Δεν υπάρχει καμία πρόθεση είτε συμφέρον ή επιθυμία από τον πρόεδρο να στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στην Ουκρανία. Το ΝΑΤΟ είναι ένα φόρουμ για την υποστήριξη των εταίρων και των χωρών μας στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και αυτό είναι το επίκεντρο».

Εκκενώθηκε η αμερικανική πρεσβεία στην Ουκρανία

Την εκκένωση της αμερικανικής πρεσβείας στο Κίεβο λόγω «μέγιστης προσοχής», επειδή η Ρωσία μπορεί να επιτεθεί «ανά πάσα στιγμή τώρα» αποφάσισε η αμερικανική κυβέρνηση, όπως δήλωσε στο ABC News η πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ουκρανία Kristina Kvien.

«Η απόφαση ελήφθη επειδή αυτή τη στιγμή ο Βλαντιμίρ Πούτιν και η Ρωσία έχουν δημιουργήσει τέτοια στρατιωτική ισχύ στα σύνορα, που θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε δράση οποιαδήποτε μέρα τώρα», είπε. «Και έχοντας αυτό κατά νου, νιώσαμε ότι λόγω μέγιστης προσοχής, έπρεπε να βεβαιωθούμε ότι οι οικογένειες της πρεσβείας μας θα είναι ασφαλείς».

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έδωσε εντολή την Κυριακή για εκκένωση του προσωπικού και των οικογενειών τους, λόγω της απειλής που συνιστά η συσσώρευση στρατευμάτων της Ρωσίας κοντά στα σύνορά της με την Ουκρανία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v