Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο 23,2% βλέπει πλέον τον πληθωρισμό στην Τουρκία η κεντρική τράπεζα

Διπλάσιο πληθωρισμό από αυτόν που προέβλεπε προηγουμένως εκτιμά ότι θα έχει στα τέλη της χρονιάς, στην πρώτη έκθεση για τον φετινό δείκτη. Προηγουμένως ανέμενε ότι οι τιμές καταναλωτή θα έχουν άνοδο 11,8%.

Στο 23,2% βλέπει πλέον τον πληθωρισμό στην Τουρκία η κεντρική τράπεζα

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αύξησε τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό, μετά την κατάρρευση του νομίσματος που ώθησε την άνοδο των τιμών καταναλωτή στο υψηλότερο σημείο της 19ετούς διακυβέρνησης του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η αύξηση των τιμών καταναλωτή στα τέλη της χρονιάς εκτιμάται ότι θα βρίσκεται στο 23,2%, σε σύγκριση με την προηγούμενη πρόβλεψη για 11,8%, σύμφωνα με τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας Sahap Kavcioglu, που παρουσίασε την πρώτη έκθεση για τον πληθωρισμό έτους.

  • Ο ρυθμός πληθωρισμού θα μειωθεί στο 8,2% έως το τέλος του 2023. Πρόκειται για ανοδική αναθεώρηση από το 7% που προβλεπόταν τον Οκτώβριο.
  • Ο πληθωρισμός τροφίμων στο τέλος του 2022 εκτιμάται στο 24,2%, σε σύγκριση με το 13,9% που προβλεπόταν πριν.
  • Η κεντρική τράπεζα βλέπει τη μέση τιμή του πετρελαίου το 2022 στα 80,4 δολάρια ανά βαρέλι.
  • Οι μεγαλύτεροι παράγοντες στην ανοδική αναθεώρηση του δείκτη τιμών καταναλωτή για φέτος είναι η υποτίμηση της λίρας, οι τιμές των τροφίμων, το κόστος εργασίας και οι προκαθορισμένες τιμές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v