Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μασκ: Ελεγα την αλήθεια στο tweet για την έξοδο της Tesla από το χρηματιστήριο

Το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Σαουδικής Αραβίας είχε πράγματι συμφωνήσει να υποστηρίξει την προσπάθειά του, δήλωσαν οι δικηγόροι του δισεκατομμυριούχου CEO σε δικαστήριο.

Μασκ: Ελεγα την αλήθεια στο tweet για την έξοδο της Tesla από το χρηματιστήριο

Ο Ελον Μασκ υποστηρίζει ότι το tweet του το 2018 σχετικά με τα σχέδια για να βγάλει την Tesla από τη Wall Street  ήταν «εντελώς αληθές» και ότι οι επενδυτές που ισχυρίζονται ότι ήταν απάτη κάνουν λάθος.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, οι δικηγόροι του δισεκατομμυριούχου διευθύνοντος συμβούλου της κατασκευάστριας ηλεκτρικών αυτοκινήτων δήλωσαν σε δικαστήριο που κατέθεσε την Τρίτη ότι το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Σαουδικής Αραβίας είχε πράγματι συμφωνήσει να υποστηρίξει την προσπάθειά του.

«Το tweet του Έλον Μασκ στις 7 Αυγούστου 2018 ήταν απολύτως αληθές», σύμφωνα με την διορθωμένη κατάθεση του δικηγόρου Alex Spiro. «Ο κύριος Μασκ σκέφτηκε να προχωρήσει, στα 420 δολάρια ανά μετοχή. Η χρηματοδότηση ήταν εξασφαλισμένη. Υπήρχε υποστήριξη επενδυτών».

Το tweet έδωσε χτύπημα στις μετοχές της εταιρείας και οδήγησε την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ να μηνύσει τον Μασκ για απάτη. Ο Μασκ και η Tesla κατέληξαν σε συμβιβασμό με την υπηρεσία, συμφωνώντας να πληρώσουν 40 εκατ. δολάρια σε πρόστιμα. Ο Μασκ παραιτήθηκε από πρόεδρος της εταιρείας για τρία χρόνια.

Οι μέτοχοι ισχυρίζονται σε μια ομαδική αγωγή που εκκρεμεί στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο ότι τα tweets του Μασκ προκάλεσαν άγριες διακυμάνσεις στην τιμή της μετοχής της εταιρείας και προκάλεσαν ζημίες δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι επενδυτές -- ενόψει της δίκης που έχει οριστεί για τις 31 Μαΐου -- υποαστηρίζουν ότι τα tweets ήταν ψευδείς δηλώσεις. Η ακρόαση έχει προγραμματιστεί για τον Μάρτιο.

«Όχι μόνο ο κ. Μασκ πίστευε ακράδαντα ότι η χρηματοδότηση ήταν εξασφαλισμένη όταν έκανε tweet, στην πραγματικότητα (σύμφωνα με τις συζητήσεις του κ. Μασκ με το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας.) ήταν εξασφαλισμένη», σύμφωνα με την κατάθεση του Spirο.

Η μετοχή της Tesla σημείωσε άνοδο έως και 13% μετά το επίμαχο tweet, χτυπώντας τους short που δεν είχαν καλύψει τις θέσεις τους. Άλλοι επενδυτές που διάβασαν το μήνυμα του Μασκ ως σήμα αγοράς υπέστησαν απώλειες όταν αυξήθηκαν οι αμφιβολίες σχετικά με την ικανότητά του να συνεχίσει και η τιμή της μετοχής της εταιρείας έπεσε κατακόρυφα.

Ο Μασκ ανακοίνωσε ότι θα διατηρούσε την Tesla στο χρηματιστήριο μέσω μιας ανάρτησης σε blog λίγες εβδομάδες αργότερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v