Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κορυφώνεται η διπλωματία για την Ουκρανία: Συνάντηση ΥΠΕΞ ΗΠΑ-Ρωσίας

Ο Αμερικανός Πρόεδρος θα έχει επικοινωνίες με ηγέτες της Δύσης την Παρασκευή, όσον αφορά τη συσσώρευση ρωσικών στρατευμάτων. Τηλεφωνική συνομιλία των Ρώσων και Αμερικανών υπουργών Αμυνας σήμερα.

Κορυφώνεται η διπλωματία για την Ουκρανία: Συνάντηση ΥΠΕΞ ΗΠΑ-Ρωσίας

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ συμφώνησε να συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν για συνομιλίες στην Ευρώπη την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με την αμερικανική πλευρά, εν μέσω έντονων διπλωματικών κινήσεων που σχετίζονται με τη στρατιωτική συσσώρευση της Μόσχας κοντά στην Ουκρανία. Την Πέμπτη, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε ότι η πιθανότητα εισβολής στην Ουκρανία εξακολουθεί να είναι «πολύ υψηλή».

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, η Ρωσία είπε στις ΗΠΑ, στην επίσημη απάντησή της στις προτάσεις ασφαλείας από την Ουάσιγκτον, ότι δεν σκοπεύει να επιτεθεί, ενώ αξιωματούχοι στη Μόσχα έχουν επανειλημμένα απορρίψει τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντάς τες ως «υστερία» και προπαγάνδα.

Ο Μπάιντεν θα έχει επικοινωνίες με ηγέτες της Δύσης την Παρασκευή, όσον αφορά τη συσσώρευση ρωσικών στρατευμάτων. Νωρίτερα, το γραφείο του Καναδού πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό ανέφερε πως ο κ. Μπάιντεν θα είναι ο οικοδεσπότης σε τηλεδιάσκεψη για την Ουκρανία με τους ηγέτες του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας, της Βρετανίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του NATO.

Την ίδια ώρα, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού θα συνομιλήσει επίσης τηλεφωνικά σήμερα με τον Αμερικανό ομόλογό του Λόιντ Όστιν, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. «Στις 18 Φεβρουαρίου 2022 θα πραγματοποιηθεί τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ Σοϊγκού και Όστιν. Η συνομιλία θα πραγματοποιηθεί έπειτα από πρωτοβουλία της αμερικανικής πλευράς», αναφέρει.

Υπό την εποπτεία Πούτιν στρατιωτικές ασκήσεις το Σάββατο

Οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις θα πραγματοποιήσουν ασκήσεις το Σάββατο στις 19 Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε την Παρασκευή το υπουργείο Άμυνας.

Οι ασκήσεις, οι οποίες θα περιλαμβάνουν εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλων κρουζ, θα διεξαχθούν εν μέσω ανησυχιών για πιθανή ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. 

Οι ασκήσεις θα επιβλέπονται από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, πρόσθεσε το υπουργείο. Τόνισε ότι θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με ένα προηγουμένως καθορισμένο πρόγραμμα, «για να δοκιμαστεί η ετοιμότητα των στρατιωτικών σωμάτων διοίκησης και ελέγχου, πληρωμάτων εκτόξευσης, πληρωμάτων πολεμικών πλοίων και στρατηγικών πυραύλων, καθώς και η αξιοπιστία των στρατηγικών πυρηνικών και μη όπλων», σύμφωνα με το Interfax.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v