Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπάιντεν: Θέμα ημερών η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Δεν επικοινωνώ με τον Πούτιν είπε. Παρέδωσε η Μόσχα τις απαντήσεις για την ασφάλεια. Απελάθηκε ο αναπληρωτής πρέσβης των ΗΠΑ στη Ρωσία. Σενάριο Μπλίνκεν για προβοκάτσια με χημικά, πρότεινε συνάντηση στον Λαβρόφ. Αποσύρονται ρωσικά στρατεύματα μεταδίδει το Interfax.

Μπάιντεν: Θέμα ημερών η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Πέμπτη ότι πιστεύει πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν θα επιχειρήσει μια εισβολή στην Ουκρανία τις επόμενες ημέρες. 

«Η αίσθησή μου είναι ότι αυτό θα γίνει τις επόμενες ημέρες» τόνισε ο κ. Μπάιντεν σε ανταποκριτή του ABC καθώς έφευγε από τον Λευκό Οίκο.

O κ. Μπάιντεν είπε πως υπάρχουν «κάθε είδους ενδείξεις ότι ετοιμάζονται να εισβάλουν στην Ουκρανία».

O ίδιος υποστήριξε ότι υπάρχουν ακόμα περιθώρια να ακολουθηθεί η διπλωματική οδός για την επίλυση της κρίσης και για αυτό τον λόγο έστειλε τον υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, στον ΟΗΕ για να παρουσιάσει αυτό το διπλωματικό μονοπάτι. Πρόσθεσε μάλιστα ότι παρουσίασε τη διπλωματικό μονοπάτι στον Πούτιν την Κυριακή, αλλά δεν σχεδιάζει να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο αυτή τη στιγμή.

Στην ομιλία του στον ΟΗΕ, ο κ. Μπλίνκεν προειδοποίησε ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να επιτεθεί σύντομα, ενώ πρότεινε στον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, να συναντηθούν την ερχόμενη εβδομάδα στην Ευρώπη.

Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ περιέγραψε το σενάριο που αναμένουν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, το οποίο μιλάει για πλήγματα με «πυραύλους και βόμβες» στην Ουκρανία, κυβερνοεπιθέσεις εναντίον ουκρανικών θεσμών και στη συνέχεια εισβολή αρμάτων και στρατιωτών εναντίον στόχων-κλειδιών, ακόμη και στην πρωτεύουσα, το Κίεβο.

Δηλώνοντας ότι κατανοεί τον σκεπτικισμό εκείνων που θυμούνται τα περασμένα λάθη των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι θέλει να δώσει τόσες λεπτομέρειες «με την ελπίδα ότι αν τις μοιραστεί με τον κόσμο» θα ωθήσει τη Ρωσία «να εγκαταλείψει την οδό του πολέμου».

Κατά τον Μπλίνκεν, η Μόσχα θα κατασκευάσει με κάθε τρόπο ένα πρόσχημα για την επίθεση: αυτό θα μπορούσε να είναι κάποιο «βίαιο γεγονός» για το οποίο η Ρωσία θα κατηγορήσει την Ουκρανία, κάποια «τρομοκρατική επίθεση στη Ρωσία» ή ακόμη «η υποτιθέμενη ανακάλυψη ενός ομαδικού τάφου, ένα σκηνοθετημένο πλήγμα με μη επανδρωμένο αεροσκάφος εναντίον πολιτών ή ακόμη και μια αληθινή επίθεση με χημικά όπλα».

«Η Ρωσία μπορεί να ισχυριστεί ότι ισοδυναμεί με εθνοκάθαρση ή γενοκτονία», προειδοποίησε, επισημαίνοντας ότι τέτοιοι «συναγερμοί» εντάθηκαν τις τελευταίες ημέρες αλλά και σήμερα στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Στη συνέχεια, πάντα σύμφωνα με τον Μπλίνκεν, η ρωσική κυβέρνηση θα δηλώσει ότι η Μόσχα πρέπει να απαντήσει για να υπερασπιστεί τους Ρώσους πολίτες ή τους ρωσόφωνους κατοίκους της Ουκρανίας. Και μετά «θα ξεκινήσει η επίθεση», πρόσθεσε. «Ρωσικοί πύραυλοι και βόμβες θα πέσουν στην Ουκρανία, οι τηλεπικοινωνίες θα διακοπούν, οι κυβερνοεπιθέσεις θα μπλοκάρουν ουκρανικές υπηρεσίες-κλειδιά», είπε, χωρίς ωστόσο να παρουσιάσει κάποια απόδειξη για αυτό το σενάριο καταστροφής. «Κατόπιν, άρματα και στρατιώτες θα προωθηθούν εναντίον στόχων-κλειδιών που έχουν ήδη καθοριστεί».

Ο Μπλίνκεν ισχυρίστηκε ότι υπάρχουν «πληροφορίες» που δείχνουν ότι η Ρωσία θα στοχοθετήσει «συγκεκριμένες ομάδες Ουκρανών», χωρίς άλλες διευκρινίσεις.

Interfax: Η Ρωσία αποσύρει στρατεύματα από την Κριμαία

Ορισμένα από τα ρωσικά στρατεύματα που συμμετείχαν σε ασκήσεις στην Κριμαία, τη χερσόνησο που η Ρωσία προσάρτησε από την Ουκρανία το 2014, επέστρεψαν στη βάση τους στην Τσετσενία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Η Μόσχα παρέδωσε στην Ουάσιγκτον τς απαντήσεις για θέματα ασφαλείας

Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ έλαβαν την απάντηση της Ρωσίας στις προτάσεις ασφαλείας της Ουάσινγκτον σήμερα Πέμπτη, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι η απάντηση παραδόθηκε στον πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Ρωσία Τζον Σάλιβαν στη Μόσχα.

Νωρίτερα το ρωσικό πρακτορείο TASS μετέδωσε ότι ο Αμερικανός πρέσβης στη Μόσχα Τζον Σάλιβαν αποχώρησε από το κτίριο του υπουργείου Εξωτερικών χωρίς να προβεί σε σχόλια, υπενθυμίζοντας ότι νωρίτερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ιταλό ομόλογό του Λουίτζι ντι Μάιο δήλωσε ότι οι ρωσικές απαντήσεις στις προτάσεις των ΗΠΑ για τα ζητήματα ασφαλείας θα διαβιβασθούν στους Αμερικανούς εκπροσώπους εντός της ημέρας.

Ζελένσκι: Η Ουκρανία δεν χρειάζεται ξένους στρατιώτες στο έδαφός της για να αμυνθεί

Η Ουκρανία «δεν χρειάζεται» ξένους στρατιώτες των Συμμάχων στο έδαφός της για να αντιμετωπίσει τη Ρωσία, η οποία έχει αναπτύξει περισσότερους από 100.000 άνδρες στα σύνορά της, διαμήνυσε σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ .

«Δεν χρειαζόμαστε στρατιώτες υπό ξένη σημαία στο έδαφός μας. Δεν ζητάμε κάτι τέτοιο, διαφορετικά ολόκληρος ο κόσμος θα αποσταθεροποιήτο», ανέφερε σε συνέντευξή του στον ιστότοπο RBK-Ukraïna.

«Δεν θέλουμε να δώσουμε άλλη μια αφορμή στη Ρωσία να λέει ότι έχουμε εδώ (ξένες) βάσεις εναντίον των οποίων (οι Ρώσοι) πρέπει να αμυνθούν», πρόσθεσε. «Όμως θέλουμε όλα τα υπόλοιπα», συνέχισε, αναφερόμενος στη στρατιωτική και την οικονομική βοήθεια που λαμβάνει η Ουκρανία από τους δυτικούς συμμάχους της.

Απέλαση του αναπληρωτή πρέσβη

Παράλληλα, η αμερικανική πρεσβεία στη Ρωσική Ομοσπονδία ανακοίνωσε πως o αναπληρωτής πρέσβης των ΗΠΑ Μπαρτ Γκόρμπαν απελάθηκε από τη Ρωσία, αλλά δεν έγιναν άμεσα σαφείς οι λόγοι της απέλασής του.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι η Ρωσία απέλασε τον αναπληρωτή επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής Μπαρτ Γκόρμαν, ο οποίος ήταν ο δεύτερος στην ιεραρχία της πρεσβείας και βασικό μέλος της ομάδας της», αναφέρεται σε δήλωση της αμερικανικής πρεσβείας.

Οι ΗΠΑ εξετάζουν διάφορες εκδοχές για να απαντήσουν στην κίνηση αυτή της Ρωσίας, δήλωσε η πρεσβεία προς το πρακτορείο TASS. «Ο Ρώσος αναπληρωτής πρέσβης έφυγε πρόσφατα στο πλαίσιο μιας εναλλαγής, καθώς η θητεία του έληξε τον Ιανουάριο. Οι ενέργειες της Ρωσίας κατά του αναπληρωτή πρέσβη των ΗΠΑ ήταν αδικαιολόγητες, θεωρούμε πως η κίνηση αυτή επιβαρύνει τις σχέσεις και διερευνούμε πιθανές επιλογές για απάντηση», δήλωσε η αμερικανική διπλωματική αποστολή.

Η πρεσβεία υποστηρίζει ότι η βίζα που διέθετε ο αναπληρωτής επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής εξακολουθούσε να είναι σε ισχύ. «Η θητεία του αναπληρωτή πρέσβη Γκόρμπαν δεν είχε ακόμη λήξει: είχε ακόμη βίζα σε ισχύ και βρισκόταν στη Ρωσία για λιγότερο από τρία χρόνια», δήλωσε η αμερικανική πρεσβεία.

Κλιμακώνεται η ένταση στο Ντόνετσκ

Ο ήχος από οβίδες πυροβολικού ακούστηκε σήμερα κοντά στο αεροδρόμιο του Ντόνετσκ και στο Ελενόβκα, ένα χωριό στην επαρχία αυτή της ανατολικής Ουκρανίας που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών ανταρτών, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα.

Οι αντάρτες και ο στρατός της Ουκρανίας αλληλοκατηγορούνται σήμερα ότι παραβιάζουν τις συμφωνίες εκεχειρίας και ότι χρησιμοποιούν βαρέα όπλα. Ο ουκρανικός στρατός διέψευσε σήμερα ότι στοχοθέτησε τους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία. «Παρά το γεγονός ότι οι θέσεις μας δέχθηκαν πυρά από απαγορευμένα όπλα, περιλαμβανομένων πυροβόλων 12 χιλιοστών, τα ουκρανικά στρατεύματα δεν απάντησαν στα πυρά», δήλωσε στο Reuters ο υπεύθυνος Τύπου των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Νωρίτερα οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία κατηγόρησαν τον στρατό ότι άνοιξε πυρ εναντίον της περιοχής που ελέγχουν, τέσσερις φορές μέσα σε διάστημα 24 ωρών και πρόσθεσαν ότι προσπαθούν να βεβαιωθούν ότι δεν υπάρχουν θύματα.

Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο πόσο σοβαρά είναι αυτά τα περιστατικά και προς το παρόν δεν έχει υπάρξει αντίδραση από την Ουκρανία ή τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), ο οποίος παρακολουθεί την κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία αλλά τις τελευταίες ημέρες έχει αποσύρει κάποιους από τους παρατηρητές του από την περιοχή.

Τέτοιου είδους περιστατικά έχουν σημειωθεί πολλές φορές τα τελευταία οκτώ χρόνια, αλλά αυτό σημειώνεται σε μια περίοδο που η Ρωσία κατηγορείται ότι έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 100.000 στρατιώτες στα σύνορά με την Ουκρανία και έχει αποσύρει κάποιους από τους παρατηρητές της τις τελευταίες ημέρες.

Εκπρόσωποι της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους ότι οι ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν όλμους, εκτοξευτήρες ρουκετών και πολυβόλα σε τέσσερα ξεχωριστά περιστατικά σήμερα Πέμπτη. «Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας έχουν παραβιάσει κατάφωρα το καθεστώς εκεχειρίας, χρησιμοποιώντας βαρέα όπλα τα οποία, βάσει των συμφωνιών του Μινσκ, θα έπρεπε να έχουν αποσυρθεί», τόνιζε η ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τον Γιαν Λεστσένκο επικεφαλής της λαϊκής πολιτοφυλακής του Λουχάνσκ, «τις τελευταίες 24 ώρες η κατάσταση στη γραμμή επαφής έχει επιδεινωθεί σημαντικά. Ο εχθρός, υπό την άμεση εντολή της πολιτικοστρατιωτικής ηγεσίας του Κιέβου, προσπαθεί να κλιμακώσει τη σύγκρουση».

Παράλληλα η λαϊκή πολιτοφυλακή της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ ανακοίνωσε σήμερα ότι μονάδες της απάντησαν σε πυρά που δέχθηκαν από τις ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας. «Προκειμένου να προστατεύσουμε τον άμαχο πληθυσμό, οι υπερασπιστές μας αναγκάστηκαν να απαντήσουν στα πυρά (…) Δεν υπάρχουν ακόμη πληροφορίες για θύματα ή ζημιές στις πολιτικές υποδομές», επεσήμανε ο εκπρόσωπος της πολιτοφυλακής.

Ρωσία: Συνεχίζουμε την απόσυρση στρατευμάτων

Εν τω μεταξύ η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι συνεχίζει την απόσυρση στρατιωτικών της δυνάμεων από περιοχές στα σύνορα με την Ουκρανία, απαντώντας στις ΗΠΑ που την κατηγορούν ότι εξακολουθεί να ενισχύει τη στρατιωτική της παρουσία στην περιοχή αυτή, με στόχο την εισβολή.

Η Μόσχα έχει ανακοινώσει από την Τρίτη, δημοσιεύοντας φωτογραφίες και βίντεο για να στηρίξει τα λεγόμενά της, ότι επιστρέφουν στους στρατώνες τους στρατιώτες και εξοπλισμός που είχαν αναπτυχθεί για γυμνάσια στην Κριμαία, την ουκρανική χερσόνησο που έχει προσαρτήσει η Ρωσία, και στα ρωσοουκρανικά σύνορα.

Σήμερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας πρόσθεσε ότι και άλλες μονάδες του ρωσικού στρατού αποχωρούν από την Κριμαία, δημοσιεύοντας φωτογραφίες που δείχνουν ένα τρένο να μεταφέρει εξοπλισμό και οχήματα προς την ηπειρωτική Ρωσία μέσω της γέφυρας στα στενά του Κερτς. Επίσης σημείωσε ότι έχουν αρχίσει να επιστρέφουν στις βάσεις τους μονάδες τεθωρακισμένων και τανκς από τη δυτική Ρωσία.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έκανε λόγο την Τρίτη για «μερική αποχώρηση», χωρίς να δίνει διευκρινίσεις για το χρονοδιάγραμμα αυτής της επιχείρησης ή το εύρος της. Οι Δυτικοί από την πλευρά τους αμφισβητούν την καλή θέληση της Ρωσίας και υποπτεύονται ότι θέλει να εισβάλει στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι δεν έχουν δει αποδείξεις αποκλιμάκωσης. Πηγή από τον Λευκό Οίκο που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της κατηγόρησε τη Μόσχα ότι πρόσθεσε 7.000 άνδρες στις στρατιωτικές της δυνάμεις που απειλούν την Ουκρανία.

Το ΝΑΤΟ «λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη του» τις απειλές εναντίον της Ουκρανίας με την ενίσχυση των ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορά της, δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας. «Παρατηρήσαμε αύξηση των στρατευμάτων στη διάρκεια των τελευταίων 48 ωρών, έως και κατά 7.000. Είδαμε να κατασκευάζεται μια γέφυρα από τη Λευκορωσία προς την Ουκρανία ή κοντά στην Ουκρανία», πρόσθεσε ο ίδιος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v