Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μέτρα έκτακτης ανάγκης από την κεντρική τράπεζα Ρωσίας για να στηρίξει το ρούβλι

Δεν έκανε καμία αναφορά στην αύξηση των επιτοκίων, αλλά είπε ότι θα παράσχει πρόσθετη ρευστότητα στις τράπεζες προσφέροντας 1 τρισ. ρούβλια (11,5 δισ. δολάρια) σε δημοπρασία repo.

Μέτρα έκτακτης ανάγκης από την κεντρική τράπεζα Ρωσίας για να στηρίξει το ρούβλι

Τα πρώτα μέτρα έκτακτης ανάγκης παρουσίασε η Τράπεζα της Ρωσίας σε μια προσπάθεια να σταθεροποιήσει τη χρηματοπιστωτική αγορά μετά την εντολή του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για επίθεση στην Ουκρανία. Υπενθυμίζεται ότι το ρούβλι βουλιάζει σε ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, η κεντρική τράπεζα δήλωσε ότι θα παρέμβει στην αγορά συναλλάγματος για πρώτη φορά εδώ και χρόνια και θα επεκτείνει τους τίτλους της λίστας Lombard που γίνονται δεκτοί ως collateral, σύμφωνα με δήλωση της. Η ρυθμιστική αρχή δεν έκανε καμία αναφορά στην αύξηση των επιτοκίων, αλλά είπε ότι θα παράσχει πρόσθετη ρευστότητα στις τράπεζες προσφέροντας 1 τρισ. ρούβλια (11,5 δισ. δολάρια) σε δημοπρασία repo.

Ο Πούτιν νωρίτερα την Πέμπτη διέταξε τις ρωσικές δυνάμεις να επιτεθούν σε στόχους σε ολόκληρη την Ουκρανία σε μια επιχείρηση αποστρατιωτικοποίησης της χώρας, με αποτέλεσμα το ρούβλι να πέσει σε ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου. Η Διοικητής της Τράπεζας της Ρωσίας Ελβίρα Ναμπιουλίνα έχει ήδη αυξήσει τα επιτόκια κατά 525 μονάδες βάσης από τον Μάρτιο σε μια προσπάθεια να περιορίσει τον πληθωρισμό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v