Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Φωνή λαού» από την Ουκρανία: Σε πανικό οι κάτοικοι

«Ελπίζω να σταματήσουν τον Πούτιν οι Ευρωπαίοι και Αμερικανοί». «Κύριε, προστάτεψε τα παιδιά μας. Τους λέμε ότι είναι παιχνίδι». Οι κάτοικοι του Κιέβου και των άλλων εμπόλεμων περιοχών της Ουκρανίας σε σπαρακτικές δηλώσεις, σε πρώτο πρόσωπο.

«Φωνή λαού» από την Ουκρανία: Σε πανικό οι κάτοικοι

«Μόλις τελειώσω τη δουλειά που έχω με μια ομάδα Γερμανών δημοσιογράφων, θα βρω τρόπο να φύγω με την οικογένειά μου». Η δήλωση της δημοσιογράφου από το Κραματόρσκ απηχεί τον πανικό που επικρατεί σε ολόκληρη την Ουκρανία. Ένας άλλος κάτοικος από το Ντονέτσκ δεν απαντά σε μηνύματα. Άνθρωποι απ' όλη την Ουκρανία ανεβάζουν βίντεο με βομβαρδισμούς σε πολλές πόλεις. Σειρήνες ακούστηκαν στη μέση της νύχτας στο Κίεβο.

«Πολλοί φεύγουν από την πόλη ή κρύβονται σε υπόγεια. Είναι δύσκολο να εξηγήσεις στα παιδιά τι συμβαίνει. Τους λέμε ότι είναι παιχνίδι. Κύριε, προστάτεψε τα παιδιά μας», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ Ελληνοουκρανός δημοσιογράφος. «Φεύγω για το πατρικό μου στην Πολτάβα», λέει η 22χρονη Ανίχα, που ζει στο Κίεβο.

Το χειρότερο σενάριο της ουκρανικής κρίσης έγινε πραγματικότητα. «Επικρατεί πανικός στο Κίεβο», δηλώνει η Κέιτ. «Φοβάμαι» λέει η 37χρονη Κατερίνα από το Ντονέτσκ. «Δεν βγαίνω από το διαμέρισμά μου», επιμένει η 24χρονη Αναστασία από το Κίεβο.

«Ο κόσμος είναι σε πανικό. Με καλούν να τους πάω στο αεροδρόμιο. Τους λέω ότι ο εναέριος χώρος έχει κλείσει», λέει ο οδηγός ταξί Αλεξέι. «Είναι τρομακτικό. Κρυβόμαστε», πληκτρολογεί σε γραπτό της μήνυμα η 39χρονη Ευγενία από τον Χάρκοβο.

Οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν επίθεση. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε μια «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» τα ξημερώματα της Πέμπτης, εν μέσω διεθνών προειδοποιήσεων ότι θα μπορούσε να προκαλέσει τον μεγαλύτερο πόλεμο στην Ευρώπη από το 1945.

Ωρες πριν ανακοινώσει ο Πούτιν τη στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ κατηγόρησαν τη Μόσχα και το Πεκίνο ότι συνεργάζονται για να δημιουργήσουν μια «βαθιά ανελεύθερη» παγκόσμια τάξη πραγμάτων.

Λίγα λεπτά μετά το διάγγελμα του Πούτιν, περίπου στις 5 το πρωί, ακούστηκαν εκρήξεις κοντά σε μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας.

«Δεν νιώθω ασφαλής. Είμαι στο σπίτι και φοβάμαι», λέει η 26χρονη Ντάσα από το Κίεβο.

«Η επέκταση του ΝΑΤΟ και η χρήση του ουκρανικού εδάφους δεν είναι αποδεκτή», τόνισε ο Πούτιν προσθέτοντας ότι στόχος των ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων ήταν η «προστασία των ανθρώπων». Οι συνθήκες, είπε, «απαιτούν αποφασιστική δράση της Ρωσίας». Προειδοποίησε, επίσης, τις άλλες χώρες να μην επέμβουν.

«Ο Πούτιν ξεκίνησε μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία. Είναι ένας επιθετικός πόλεμος. Η Ουκρανία θα αμυνθεί και θα κερδίσει. Ο κόσμος μπορεί και πρέπει να σταματήσει τον Πούτιν. Η ώρα για δράση είναι τώρα», δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα.

Από νωρίς το πρωί της Πέμπτης ακούγονταν εκρήξεις, σειρήνες που προειδοποιούσαν για αεροπορική επιδρομή, ρουκέτες εναντίον ουκρανικών μαχητικών αεροπλάνων.

Σύμφωνα με τοπικές αναφορές, οι ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν πυραύλους σε πολλές πόλεις της Ουκρανίας και αποβίβασαν στρατεύματα στη νότια ακτή της.

Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ακούστηκαν δύο μεγάλες εκρήξεις από τη Μαριούπολη.

«Θα υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας από τη Ρωσία», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι σε ομιλία του.

Η 65χρονη Ναταλία από το Ντονέτσκ είπε: «Δεν άκουσα την ομιλία Πούτιν. Δεν ήθελα να την ακούσω, τίποτα δεν με ενδιέφερε. Άκουσα μόνο τις εκρήξεις και κοίταξα στον ουρανό. Δεν φεύγω από το σπίτι μου. Τίποτα δεν θα αλλάξει τη ζωή μου. Ελπίζω να τον σταματήσουν οι Ευρωπαίοι και Αμερικανοί».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο