Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Δύση ενεργοποιεί το όπλο του Swift, μέτρα κατά της ρωσικής κεντρικής τράπεζας

ΕΕ, ΗΠΑ, Καναδάς και Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσαν νέο κύκλο κυρώσεων. Εκτός Swift ομάδα ρωσικών τραπεζών. Παγώνει το ενεργητικό της κεντρικής τράπεζας, στο στόχαστρο και Ρώσοι ολιγάρχες.

Η Δύση ενεργοποιεί το όπλο του Swift, μέτρα κατά της ρωσικής κεντρικής τράπεζας

Νέο γύρο κυρώσεων κατά της Ρωσίας ανακοίνωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λαιεν, μιλώντας για συμμαχία της ΕΕ με ΗΠΑ, Καναδά και Ηνωμένο Βασίλειο που στοχεύει στο να κόψει τη δυνατότητα της Ρωσίας να χρηματοδοτεί τον πόλεμο.

Όπως είπε, έχοντας προηγουμένως κάνει συνεννοήσεις με Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία θα προτείνει στους ηγέτες της ΕΕ:

  • Εξασφάλιση ότι συγκεκριμένος αριθμός ρωσικών τραπεζών θα αποκλειστεί από το Swift. Ετσι θα πληγεί η δυνατότητά τους να λειτουργούν διεθνώς. Πρακτικά θα μπλοκαριστούν οι εισαγωγές και εξαγωγές της Ρωσίας.
  • Θα παραλύσουν περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας. Θα παγώσουν οι συναλλαγές και θα είναι αδύνατο να ρευστοποιήσει περιουσιακά στοιχεία.
  • Κινήσεις ώστε να απαγορευτεί σε Ρώσους ολιγάρχες να χρησιμοποιούν τα χρηματοοικονομικά τους ενεργητικά στις αγορές της Δύσης.

Σύμφωνα με την Πρόεδρο της Κομισιόν, τα μέτρα θα χτυπήσουν τη δυνατότητα του Πούτιν να χρηματοδοτεί τον πόλεμό του. Δήλωσε ότι ο Ρώσος Πρόεδρος καταστρέφει το μέλλον της χώρας του.

Η κοινή δήλωση

Εμείς, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, του Καναδά και των Ηνωμένων Πολιτειών καταδικάζουμε τον πόλεμο που επέλεξε ο Πούτιν και τις επιθέσεις στο κυρίαρχο έθνος και τον λαό της Ουκρανίας. Στεκόμαστε στο πλευρό της ουκρανικής κυβέρνησης και του ουκρανικού λαού στις ηρωικές προσπάθειές τους να αντισταθούν στην εισβολή της Ρωσίας. Ο πόλεμος της Ρωσίας αντιπροσωπεύει μια επίθεση σε θεμελιώδεις διεθνείς κανόνες και νόρμες που έχουν επικρατήσει από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, τους οποίους έχουμε δεσμευτεί να υπερασπιστούμε. Θα ζητήσουμε από τη Ρωσία να λογοδοτήσει και θα διασφαλίσουμε συλλογικά ότι αυτός ο πόλεμος είναι μια στρατηγική αποτυχία για τον Πούτιν.

Την περασμένη εβδομάδα, παράλληλα με τις διπλωματικές μας προσπάθειες και τη συλλογική μας εργασία για να υπερασπιστούμε τα σύνορά μας και να βοηθήσουμε την ουκρανική κυβέρνηση και τον λαό στον αγώνα τους, εμείς, όπως και οι άλλοι σύμμαχοι και εταίροι μας σε όλο τον κόσμο, επιβάλαμε αυστηρά μέτρα σε βασικούς ρωσικούς θεσμούς και τράπεζες, και στους αρχιτέκτονες αυτού του πολέμου, συμπεριλαμβανομένου του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Καθώς οι ρωσικές δυνάμεις εξαπολύουν την επίθεσή τους στο Κίεβο και σε άλλες πόλεις της Ουκρανίας, είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να επιβάλλουμε κόστος στη Ρωσία που θα απομονώσει περαιτέρω τη Ρωσία από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και τις οικονομίες μας. Θα εφαρμόσουμε αυτά τα μέτρα εντός των επόμενων ημερών.

Συγκεκριμένα, δεσμευόμαστε να λάβουμε τα ακόλουθα μέτρα:

Πρώτον, δεσμευόμαστε να διασφαλίσουμε ότι επιλεγμένες ρωσικές τράπεζες θα αφαιρεθούν από το σύστημα μεταφοράς κεφαλαίων SWIFT. Αυτό θα διασφαλίσει ότι αυτές οι τράπεζες θα αποσυνδεθούν από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και θα βλάψει την ικανότητά τους να λειτουργούν παγκοσμίως.

Δεύτερον, δεσμευόμαστε να επιβάλλουμε περιοριστικά μέτρα που θα εμποδίσουν τη Ρωσική Κεντρική Τράπεζα από το να αναπτύξει τα διεθνή της αποθέματα με τρόπους που υπονομεύουν τον αντίκτυπο των κυρώσεων μας.

Τρίτον, δεσμευόμαστε να δράσουμε ενάντια στους ανθρώπους και τις οντότητες που διευκολύνουν τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις επιβλαβείς δραστηριότητες της ρωσικής κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, δεσμευόμαστε να λάβουμε μέτρα για τον περιορισμό της πώλησης ιθαγένειας —τα λεγόμενα χρυσά διαβατήρια— που επιτρέπουν στους πλούσιους Ρώσους που συνδέονται με τη ρωσική κυβέρνηση να γίνουν πολίτες των χωρών μας και να αποκτήσουν πρόσβαση στα χρηματοοικονομικά μας συστήματα.

Τέταρτον, δεσμευόμαστε να ξεκινήσουμε αυτήν την ερχόμενη εβδομάδα μια διατλαντική ειδική ομάδα που θα διασφαλίσει την αποτελεσματική εφαρμογή των οικονομικών μας κυρώσεων εντοπίζοντας και δεσμεύοντας τα περιουσιακά στοιχεία των υπό κύρωση ατόμων και εταιρειών που υπάρχουν στις δικαιοδοσίες μας. Ως μέρος αυτής της προσπάθειας, δεσμευόμαστε να επιβάλλουμε κυρώσεις και άλλα οικονομικά μέτρα και μέτρα επιβολής σε επιπλέον Ρώσους αξιωματούχους και ελίτ κοντά στη ρωσική κυβέρνηση, καθώς και στις οικογένειές τους. Θα δεσμεύσουμε επίσης άλλες κυβερνήσεις και θα εργαστούμε για να ανιχνεύσουμε και να διακόψουμε τη διακίνηση παράνομων κερδών και να αρνηθούμε σε αυτά τα άτομα τη δυνατότητα να κρύβουν τα περιουσιακά τους στοιχεία σε δικαιοδοσίες σε όλο τον κόσμο.

Τέλος, θα συντονιστούμε ενάντια στην παραπληροφόρηση και άλλες μορφές υβριδικού πολέμου.

Στεκόμαστε στο πλευρό του ουκρανικού λαού σε αυτή τη σκοτεινή ώρα. Ακόμη και πέρα από τα μέτρα που ανακοινώνουμε σήμερα, είμαστε έτοιμοι να λάβουμε περαιτέρω μέτρα για να λογοδοτήσει η Ρωσία για την επίθεσή της στην Ουκρανία.

SWIFT: Προετοιμαζόμαστε για τον αποκλεισμό της Ρωσίας

Η Κοινότητα για την Παγκόσμια Διατραπεζική Οικονομική Επικοινωνία (SWIFT) δήλωσε χθες Σάββατο πως ετοιμάζεται να εφαρμόσει τις επόμενες ημέρες τα νέα μέτρα που αποφάσισαν χώρες της Δύσης, τα οποία στοχεύουν ορισμένες ρωσικές τράπεζες σε αντίποινα για την επίθεση της Μόσχας στην Ουκρανία.

«Συνεργαζόμαστε με τις ευρωπαϊκές αρχές» αναφέρεται σε ανακοίνωση της SWIFT, που αναμένει λεπτομερώς τα στοιχεία των τραπεζών που θα υπόκεινται σε περιορισμούς, συμπληρώνοντας ότι «προετοιμαζόμαστε για να συμμορφωθούμε με τις επίσημες οδηγίες».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v