Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εντολή Πούτιν για ύψιστη επιφυλακή των ρωσικών πυρηνικών δυνάμεων

Σε «ειδική κατάσταση μάχης» οι δυνάμεις πυρηνικής αποτροπής. Ευθύνες στις «δυτικές χώρες και κορυφαίους αξιωματούχους», επιρρίπτει ο Πούτιν. Για «μοτίβο κατασκευασμένων απειλών», μιλά η Ουάσινγκτον, «επικίνδυνη και ανεύθυνη ρητορική», λέει ο Στόλτενμπεργκ.

Εντολή Πούτιν για ύψιστη επιφυλακή των ρωσικών πυρηνικών δυνάμεων

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανέθεσε την Κυριακή στον υπουργό Άμυνας Sergey Shoigu και στον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Valery Gerasimov να θέσουν τις ρωσικές δυνάμεις πυρηνικής αποτροπής σε κατάσταση συναγερμού, όπως μεταδίδει το πρακτορείο RΤ.

«Οι δυτικές χώρες δεν κάνουν μόνο εχθρικές ενέργειες εναντίον της χώρας μας στον οικονομικό τομέα, αλλά και οι κορυφαίοι αξιωματούχοι των κορυφαίων χωρών του ΝΑΤΟ κάνουν επιθετικές δηλώσεις εναντίον της χώρας μας», δήλωσε ο Πούτιν. Είπε ότι οι δυνάμεις αποτροπής της Ρωσίας θα τεθούν σε «ειδική κατάσταση μάχης».

Εν τω μεταξύ, το Κίεβο «επιβεβαίωσε» ότι θα συνομιλήσει με τη ρωσική πλευρά στη Λευκορωσία. Δόθηκαν εγγυήσεις ασφάλειας στην ουκρανική πλευρά. Οι δύο αντιπροσωπείες θα συναντηθούν "χωρίς προϋποθέσεις", διαμηνύει το Κίεβο.

«Απαράδεκτη» η κίνηση Πούτιν με τα πυρηνικά, λένε οι ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ αντέδρασαν στην εντολή του προέδρου Πούτιν να θέσει τις πυρηνικές δυνάμεις της Ρωσίας σε «ειδική» κατάσταση συναγερμού.

Οπως επισημαίνει το BBC, η κίνηση διευκολύνει την εκτόξευση όπλων - αλλά ο ανταποκριτής του πρακτορείου αναφέρει ότι ήταν ένας τρόπος για τη Ρωσία να στείλει μια προειδοποίηση στο ΝΑΤΟ, αντί να σηματοδοτήσει την πρόθεση να τα χρησιμοποιήσει.

Η διαταγή του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν να θέσει σε συναγερμό τις ρωσικές πυρηνικές δυνάμεις αποτελεί μέρος ενός μοτίβου των κατασκευασμένων απειλών της Μόσχας προκειμένου να δικαιολογήσει την επιθετικότητά της, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι.

«Τον έχουμε δει να το κάνει ξανά και ξανά. Σε καμία χρονική στιγμή η Ρωσία δεν απειλήθηκε από το ΝΑΤΟ, δεν απειλήθηκε από την Ουκρανία», είπε η Ψάκι στην εκπομπή This Week του ABC.

«Πρόκειται για ένα μοτίβο του προέδρου Πούτιν και θα ορθώσουμε το ανάστημά μας σε αυτό. Διαθέτουμε την ικανότητα να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας, όμως πρέπει επίσης να φωνάξουμε για το τι βλέπουμε εδώ από τον πρόεδρο Πούτιν», συμπλήρωσε η Ψάκι.

Εξάλλου, οι ΗΠΑ είναι ανοικτές στο ενδεχόμενο να προσφέρουν επιπλέον βοήθεια στην Ουκρανία, σύμφωνα με την Αμερικανίδα αξιωματούχο. Η Ουάσιγκτον δεν έχει αποσύρει από το τραπέζι το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε βάρος του ενεργειακού τομέα της Ρωσίας, πρόσθεσε η Τζεν Ψάκι.

«Δεν τις έχουμε απορρίψει, όμως θέλουμε να κάνουμε κι αυτό και να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε ελαχιστοποιήσει τον αντίκτυπο στη διεθνή αγορά και να το κάνουμε με ενωμένο τρόπο», τόνισε η ίδια.

Η πρέσβης των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, χαρακτήρισε την κίνηση «απαράδεκτη» σε συνέντευξή της στο CBS News.

«Σημαίνει ότι ο πρόεδρος Πούτιν συνεχίζει να κλιμακώνει αυτόν τον πόλεμο με τρόπο που είναι εντελώς απαράδεκτος και πρέπει να συνεχίσουμε να περιορίζουμε τις ενέργειές του με τον ισχυρότερο δυνατό τρόπο», είπε.

Στόλτενμπεργκ: Επικίνδυνη και ανεύθυνη ρητορική

Η ρητορική του Πούτιν περί πυρηνικών είναι επικίνδυνη και ανεύθυνη υπογράμμισε στο CNN ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ απαντώντας στον πρόεδρο της Ρωσίας. 

Ο κ. Στόλτενμπεργκ, σχολίασε ότι «αυτή είναι επικίνδυνη ρητορική», ανακοινώνοντας ότι ενισχύεται η επιφυλακή της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. «Βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα πραγματικότητα στο θέμα της ασφάλειας» σημείωσε δε. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v