Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι σημαίνει η πυρηνική προειδοποίηση του Πούτιν

Ποιο σήμα στέλνει η Μόσχα, με την προειδοποίηση για χρήση πυρηνικών όπλων. Πώς εξηγείται η κίνηση του Βλαντιμίρ Πούτιν και πώς αναμένεται να εξελιχθούν οι επιχειρήσεις στο ουκρανικό μέτωπο. Τι λέει ο ανταποκριτής του BBC.

Τι σημαίνει η πυρηνική προειδοποίηση του Πούτιν

Η ανακοίνωση της Ρωσίας ότι τα πυρηνικά όπλα αποτροπής έχουν τεθεί σε «ειδικό συναγερμό» είναι ένδειξη τόσο της οργής του προέδρου Πούτιν για τις κυρώσεις της Δύσης όσο και της διαρκούς παρανοϊκής εκτίμησής του ότι η χώρα του απειλείται από το ΝΑΤΟ, υπογραμμίζει σε ανάλυσή του ο ανταποκριτής Ασφαλείας του BBC, Frank Gardner. 

Οπως αναφέρει, η κίνηση του Βλαντιμίρ Πούτιν έχει σίγουρα τραβήξει την προσοχή της Δύσης. Αυτό το είδος της κλιμάκωσης είναι ακριβώς αυτό που φοβόντουσαν οι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ και γι' αυτό η Συμμαχία έχει επανειλημμένα ανακοινώσει ότι δεν θα στείλει στρατεύματα για να βοηθήσει την Ουκρανία να απωθήσει τους Ρώσους εισβολείς της.

Αλλά η επίθεση της Ρωσίας δεν εξελίσσεται σύμφωνα με τον σχεδιασμό. Την τέταρτη ημέρα της εισβολής, ούτε μια μεγάλη πόλη της Ουκρανίας δεν βρίσκεται στα χέρια των Ρώσων, οι οποίοι εμφανίζονται να υφίστανται σοβαρές απώλειες.

Αυτό, σημειώνει ο ανταποκριτής, λογικά θα έχει προκαλέσει απογοήτευση και ανυπομονησία στη Μόσχα. Και είναι δύσκολο να δούμε τις ειρηνευτικές συνομιλίες στα σύνορα της Λευκορωσίας να καταλήγουν σε συμφωνία που θα είναι βιώσιμη τόσο για τη Μόσχα όσο και για το Κίεβο.

Ο Πούτιν θέλει η Ουκρανία να επιστρέψει πλήρως στη σφαίρα επιρροής του, η κυβέρνηση Ζελένσκι θέλει η χώρα να παραμείνει ανεξάρτητη. Ελλείψει άλλης εναλλακτικής, δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για συμβιβασμούς.

Έτσι, σε συνδυασμό με τη σημερινή «πυρηνική» προειδοποίηση προς τη Δύση να κάνει πίσω, είναι πιθανό να δούμε εντατικοποίηση των επιθέσεων της Ρωσίας στην Ουκρανία τις επόμενες ημέρες, με ακόμη λιγότερο ενδιαφέρον για απώλειες αμάχων από ό,τι έχει επιδειχθεί μέχρι τώρα, καταλήγει ο ανταποκριτής του πρακτορείου. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v