Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απαγορεύει τις εξαγωγές βασικών τροφίμων η Ουκρανία

Αντιμέτωπη με τη ρωσική εισβολή η χώρα ανακοινώνει ότι σταματά τις εξαγωγές βασικών τροφιμών. Με ειδική άδεια θα πωλούνται στο εξωτερικό σιτάρι, καλαμπόκι και ηλιέλαιο.

Απαγορεύει τις εξαγωγές βασικών τροφίμων η Ουκρανία

Η Ουκρανία επέβαλε άδειες εξαγωγής σε βασικά γεωργικά της προϊόντα, σιτάρι, καλαμπόκι και ηλιέλαιο, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax Ukraine, που επικαλείται κυβερνητική απόφαση που εκδόθηκε την Κυριακή Το έγγραφο ανέφερε ότι οι έμποροι θα χρειάζονταν επίσης άδειες για την εξαγωγή πουλερικών και αυγών, ανέφερε το πρακτορείο, όπως αναμεταδίδει το Reuters.

Η Ουκρανία συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων παραγωγών και εξαγωγέων στον κόσμο σιτηρών και φυτικών ελαίων. Ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ηλιελαίου στον κόσμο είχε επίσης δηλώσει ότι μπορεί να εξάγει περισσότερους από 60 εκατομμύρια τόνους σιτηρών, συμπεριλαμβανομένων 33 εκατομμυρίων τόνων καλαμποκιού και 23 εκατομμυρίων τόνων σιταριού την περίοδο Ιουλίου-Ιουνίου 2021/22.

Νωρίτερα την Κυριακή η Ουκρανία ανέστειλε τις εξαγωγές αρκετών γεωργικών προϊόντων λόγω της εισβολής της Ρωσίας στη χώρα. Η κυβέρνηση ανέστειλε τις εξαγωγές σίκαλης, βρώμης, κεχριού, αλατιού, ζάχαρης, κρέατος και ζώων.

Οι κρατικοί Ουκρανικοί Σιδηρόδρομοι, εν τω μεταξύ, έχουν δηλώσει ότι είναι έτοιμοι να διεκπεραιώσουν εξαγωγές γεωργικών προϊόντων σιδηροδρομικώς μετά το κλείσιμο των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας της χώρας.

Η Ουκρανία εξήγαγε ιστορικά σιτηρά, φυτικά έλαια και άλλα τρόφιμα μέσω πλοίων. Οι Ουκρανικοί Σιδηρόδρομοι ανέφεραν ότι μπορούν να παραδίδουν σιτηρά στα σύνορα με τη Ρουμανία, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Πολωνία, από όπου μπορούν να προωθηθούν σε λιμάνια και κόμβους μεταφοράς ευρωπαϊκών χωρών.

Το υπουργείο Γεωργίας είπε ότι η Ουκρανία είχε εξάγει 43 εκατομμύρια τόνους διαφόρων σιτηρών της περιόδου 2021/22 έως τις 23 Φεβρουαρίου. Να σημειωθεί ότι η Ουκρανία αύξησε την παραγωγή σιτηρών της κατά 32% το 2021 σε 85,7 εκατομμύρια τόνους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v