Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αναστολή διαπραγμάτευσης για το νικέλιο, τρενάκι του τρόμου το φυσικό αέριο

Εκτόξευση 250% για το νικέλιο μέσα σε δύο μέρες, πάνω από τις $100.000 ανά τόνο. Νευρικότητα στο φυσικό αέριο: Πτώση 16%, μετά το πρωινό άλμα 13%. Πώς κινούνται πετρέλαιο, παλλάδιο, σιτάρι.

Αναστολή διαπραγμάτευσης για το νικέλιο, τρενάκι του τρόμου το φυσικό αέριο

Διέκοψε τις συναλλαγές στην αγορά του νικελίου το Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου (LME), μετά από μια άνευ προηγουμένου εκτίναξη των τιμών, που οδήγησε τους χρηματιστές να δυσκολεύονται να πληρώσουν τα margin calls έναντι των βαθιά ασύμφορων short θέσεων.

Ο Κινέζος επιχειρηματίας Xiang Guangda -γνωστός ως "Big Shot"- έχει εδώ και μήνες μια μεγάλη short θέση στο LME μέσω της εταιρείας του, Tsingshan Holding Group Co., του μεγαλύτερου παραγωγού νικελίου και ανοξείδωτου χάλυβα στον κόσμο, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg.

Τις τελευταίες ημέρες, η Tsingshan δέχεται αυξανόμενη πίεση να καλύψει τα margin calls για τη συγκεκριμένη θέση, μια δυναμική της αγοράς που συνέβαλε στο να ανέβουν οι τιμές ακόμα υψηλότερα. Μια επιχειρηματική μονάδα της China Construction Bank Corp., η οποία είναι ένας από τους μεσίτες της Tsingshan, πήρε πίστωση χρόνου από το LME για να πληρώσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια margin calls που χτύπησαν χθες. Η CCB International Holdings δεν απάντησε αμέσως στα αιτήματα για σχολιασμό, ενώ οι εκπρόσωποι του Tsingshan δεν είχαν κανένα άμεσο σχόλιο την Τρίτη.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, το νικέλιο, που χρησιμοποιείται σε ανοξείδωτο χάλυβα και μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων, εκτοξεύθηκε έως και 250% μέσα σε δύο μέρες, φτάνοντας για λίγο πάνω από τις 100.000 δολάρια ανά τόνο. Η αναστολή ισχύει τουλάχιστον για το υπόλοιπο της Τρίτης.

Οι περιορισμένες προμήθειες είχαν οδηγήσει το νικέλιο σε ράλι και πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία έχει οξύνει τους φόβους για σαρωτικές ελλείψεις εμπορευμάτων. Οι υψηλότερες τιμές νικελίου, εάν διατηρηθούν, απειλούν να αυξήσουν το κόστος για τις μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων και να περιπλέξουν την ενεργειακή μετάβαση. Η Ρωσία παράγει το 17% του νικελίου κορυφαίας ποιότητας παγκοσμίως.

Ρεκόρ στις τιμές σιταριού

Τα futures του σιταριού και του νικελίου κατέγραψαν νέα ρεκόρ καθώς συνεχίζεται για 13η ημέρα ο πόλεμος στην Ουκρανία, που προκαλεί αναταράξεις στις παγκόσμιες αγορές, οδηγώντας στα ύψη τις τιμές των εμπορευμάτων και της ενέργειας, απειλώντας να αυξήσει ακόμα υψηλότερα τον πληθωρισμό και το κόστος παραγωγής ζωτικής σημασίας υλικών. Υπενθυμίζεται πως η Ουκρανία και η Ρωσία αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τρίτο των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού, γεγονός που προκαλεί ανησυχία για ελλείψεις στα τρόφιμα.

Τα futures του σιταριού έφτασαν να καταγράφουν άνοδο έως 5,4% στα 13,63 δολάρια το μπούσελ στην αρχή της συνεδρίασης στο Χονγκ Κονγκ, αν και λίγο αργότερα υποχώρησαν και κατέγραφαν πτώση 2%, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

Κέρδη για τις τιμές πετρελαίου

Κοντά σε υψηλά 14 ετών οι τιμές του πετρελαίου την Τρίτη, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν το ενδεχόμενο να δράσουν μόνες τους για να απαγορεύσουν τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου αντί να συνεργαστούν με συμμάχους στην Ευρώπη, αμβλύνοντας τις ανησυχίες για ευρύτερη διακοπή των προμηθειών αργού.

Αργά τη Δευτέρα αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πρόθυμες να προχωρήσουν στην απαγόρευση, αν και η Γερμανία, ο μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικού αργού, απέρριψε τα σχέδια για ενεργειακό εμπάργκο.

Το αμερικανικό αργό κερδίζει 2,8%, στα 122 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ με άνοδο 3,2%, φτάνει στα $127.

Αλμα 8% έκανε το πρωί το παλλάδιο, στις $3.135, προτού «μαζευτεί» στο +4% και τις $3.030. Κατά 3,7% ενισχύεται η πλατίνα, στα $1.151, ενώ κέρδη 1% καταγράφει ο χρυσός, στις $2.014,50

Απότομες μεταβολές για το φυσικό αέριο

Να κόψει τις προμήθειες φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream 1 απείλησε η Ρωσία, ως απάντηση στις κυρώσεις που της επιβλήθηκαν για την εισβολή της στην Ουκρανία, μια κίνηση που θα μπορούσε να εντείνει την αναταραχή στις ενεργειακές αγορές και να αυξήσει τις τιμές καταναλωτή ακόμη περισσότερο.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, η Ρωσία έχει το δικαίωμα να λάβει μέτρα που «αντανακλούν» τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη ρωσική οικονομία, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ -ο οποίος είναι επίσης υπεύθυνος για τις ενεργειακές υποθέσεις-, σε τηλεοπτική ομιλία αργά τη Δευτέρα. Είπε ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη καμία απόφαση για διακοπή της λειτουργίας του Nord Stream 1 και ότι ο αγωγός λειτουργεί επί του παρόντος «με την πλήρη δυναμικότητά του».

Αλμα 13,6% για το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο στις πρωινές συναλλαγές της Τρίτης, φτάνοντας νωρίτερα στα 258,280 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Πτώση 16% τις μεσημεριανές ώρες, στα €189.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v