Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το εθνικό πιάτο του Κεμπέκ λέγεται «πουτίν» και του αλλάζουν όνομα!

Ο πόλεμος περνά απ' το στομάχι, ενίοτε με μπόλικες δόσεις παραλογισμού. Εντονο ντιμπέιτ έχει ξεσπάσει στον γαλλόφωνο Καναδά, καθώς το εθνικό πιάτο «πουτίν» είναι ομόηχο με το όνομα του Ρώσου ηγέτη.

Το εθνικό πιάτο του Κεμπέκ λέγεται «πουτίν» και του αλλάζουν όνομα!

Το γνωστό χορταστικό πιάτο του Κεμπέκ είναι ο άτυχος συνονόματος του Ρώσου αυταρχικού ηγέτη. Poutine ο ένας, γαλλιστί, poutine το άλλο (με μικρό γράμμα), γαλλο-καναδιστί. Σε σημείο που κάποιοι προτείνουν το έδεσμα να αλλάξει όνομα, ως ένδειξη υποστήριξης στους Ουκρανούς και να για αποφευχθούν οι «επικίνδυνοι συνειρμοί». 

Ολοι όσοι έχουν επισκεφθεί το Κεμπέκ στον Καναδά, γράφει η Liberation, έχουν δοκιμάσει την τοπική σπεσιαλιτέ που ονομάζεται poutine (πουτίν), ένα πιάτο με πατάτες και τυρί τσένταρ περιχυμένο με μια λαχταριστή καστανή σάλτσα από βοδινό. Απολαυστικός μεζές μεν, αλλά πλέον με λάθος όνομα. 

Εξαιτίας της εισβολής του «άλλου» Πούτιν (στα γαλλικά επίσης Πουτίν, στη λήγουσα) στην Ουκρανία, το ομώνυμο πιάτο και η ομοηχία τους κάνουν αρκετούς γαλλόφωνους του Κεμπέκ να νιώθουν άβολα. Δεν τους το επιτρέπει ούτε η πατροπαράδοτη γαλατική ευγένεια, ούτε η υπερμοντέρνα πολιτική ορθότητα. Ετσι, αρκετά εστιατόρια, όπως αναφέρει ο τοπικός Τύπος, αποφάσισαν να αλλάξουν, έστω προσωρινά, το όνομα του δημοφιλούς εδέσματος των ξυλοκόπων, που σήμερα έχει πια παγκοσμιοποιηθεί (έχει εξαχθεί μέχρι και στη Ρωσία).

Βολοντίμιρ Πουτίν, σουρεαλιστικό κι όμως αληθινό

Ενα κατάστημα στο Ντριμονβίλ μετονόμασε τη σπεσιαλιτέ του από την πρώτη μέρα έναρξης του πολέμου: «Θα σερβίρουμε πατάτες με τυρί και σος», έγραψε στο Facebook, αποφεύγοντας τη λέξη-ταμπού και αντικαθιστώντας την εμφανώς χωρίς έμπνευση. Το τεκμηρίωσε όμως: «για να εκφράσουμε τη βαθιά μας απογοήτευση για την κατάσταση στην Ουκρανία».

Αλλο παράδειγμα: η αλυσίδα «Frites Alors!» στο Μόντρεαλ, που συνήθιζε να δίνει χιουμοριστικά ονόματα στα πιάτα της, μετονόμασε την πουτίν που λεγόταν «La Vladimir» (όνομα και πράγμα) σε πουτίν... «La Volodymyr», υιοθετώντας το όνομα του Ουκρανού προέδρου, ώστε να αποφευχθούν παρατηρήσεις από πλευράς πελατών. Βέβαια, αν παραγγείλετε μια «Βολοντιμίρ Πουτίν», μάλλον κινείστε στα όρια του γαστρονομικού και γεωπολιτικού σουρεαλισμού! 

Στη Γαλλία, η αλυσίδα «La Maison de la poutine» (το σπίτι του πουτίν) δήλωσε ότι εδώ και πολλές μέρες δέχεται προσβλητικά μηνύματα, ακόμη και απειλητικές κλήσεις. Παρόλο που επικαλείται την ορθογραφία και υπενθυμίζει ότι «άλλο poutine, άλλο Putin», το ντιμπέιτ έχει ανοίξει για τα καλά. Ειδικά ο Τύπος του Κεμπέκ αναρωτιέται μήπως «το εθνικό μας πιάτο από νόστιμο γίνει τοξικό». Και οι απόψεις διίστανται: απ' τη μια, είναι οι φιλο-πουτινικοί αλλά αντι-Πουτινικοί, υποστηρίζοντας ότι «ο κόσμος καταλαβαίνει τη διαφορά», και απ' την άλλη, είναι οι αντι-πουτινικοί και με μικρό και με κεφαλαίο, που διαβλέπουν... εθνικό κίνδυνο για το εθνικό πιάτο. 

Απορωσοποιήστε τα σνακ

Πριν από σχεδόν είκοσι χρόνια, θυμίζει η Liberation, όταν η Γαλλία αντιτάχθηκε στον πόλεμο κατά του Ιράκ, τα σνακ μπαρ του Αμερικανικού Κογκρέσου είχαν αντικαταστήσει τις «french fries» με «freedom fries» για να υποστηρίξουν την αμερικανική επέμβαση. Απόδειξη ότι και η πολιτική περνά απ' το στομάχι.

Και τα παραδείγματα δεν έχουν τελειωμό, ειδικά όσο ρέπουν προς τον παραλογισμό. O όμιλος Paris Society αποφάσισε να «απορωσοποιήσει» τα πολυτελή καταστήματα και εστιατόρια Maison Russe, προκρίνοντας το λιτό και διακριτικό «Maison R», και πάει λέγοντας. Τουλάχιστον εμείς στην Ελλάδα κρατάμε το επίπεδο: Μιλάμε για την απαγόρευση ή όχι του Τσαϊκόφσκι...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v