Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κρεμλίνο: Αποστρατιωτικοποίηση με μοντέλο Αυστρίας, αρνητικό το Κίεβο

Δηλώσεις από τη Μόσχα συνηγορούν ότι οι διαπραγματεύσεις με το Κίεβο εστιάζουν σε ένα μοντέλο Αυστρίας ή Σουηδίας. Ουδετερότητα, εγγυήσεις, αλλά και αυτόνομος στρατός. Δεν το αποδεχόμαστε, διαμηνύει η ουκρανική προεδρία.

Κρεμλίνο: Αποστρατιωτικοποίηση με μοντέλο Αυστρίας, αρνητικό το Κίεβο

Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα ότι μια αποστρατιωτικοποιημένη Ουκρανία αλλά με δικό της στρατό, στο πλαίσιο της Αυστρίας ή της Σουηδίας, αντιμετωπίζεται ως ένας πιθανός συμβιβασμός.

«Πρόκειται για μια παραλλαγή που συζητείται αυτή τη στιγμή και η οποία θα μπορούσε πραγματικά να θεωρηθεί ως συμβιβασμός», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Η αναφορά στην αποστρατιωτικοποίηση φάνηκε να σχετίζεται με την ιδέα ενός ουδέτερου καθεστώτος για την Ουκρανία, σημειώνει το Reuters. Η δήλωση έρχεται σε συνέχεια όσων υποστήριξε ο διαπραγματευτής της Ρωσίας Vladimir Medensky ότι «η Ουκρανία προσφέρει μια αυστριακή ή σουηδική εκδοχή ενός ουδέτερου αποστρατιωτικοποιημένου κράτους αλλά, την ίδια στιγμή, ενός κράτους με δικό του στρατό και ναυτικό».

To NATO είχε υποσχεθεί στην Ουκρανία ήδη από το 2008 ότι μια μέρα θα γινόταν μέλος της συμμαχίας. Η Ρωσία δηλώνει ότι δεν μπορεί να επιτρέψει να συμβεί κάτι τέτοιο και αυτός ήταν ένας από τους λόγους που προχώρησε στην επίθεση κατά της Ουκρανίας.

Αρνείται το Κίεβο

Ωστόσο η ουκρανική προεδρία επισημαίνει ότι η χώρα απαιτεί «πλήρεις εγγυήσεις ασφαλείας» απέναντι στη Ρωσία, απορρίπτοντας παράλληλα την ιδέα της εφαρμογής ενός «αυστριακού ή σουηδικού» μοντέλου «ουδετερότητας».

«Η Ουκρανία βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε κατάσταση απευθείας πολέμου με τη Ρωσία. Κατά συνέπεια, το μοντέλο δεν μπορεί παρά να είναι "ουκρανικό"», δήλωσε ο Μιχάιλο Ποντόλιακ, ένας εκ των Ουκρανών διαπραγματευτών, σε σχόλια που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την ουκρανική προεδρία.

Διευκρινίζει δε ότι απαιτούνται «πλήρεις εγγυήσεις ασφαλείας» απέναντι στη Ρωσία, στο πλαίσιο των οποίων οι συμβαλλόμενοι θα δεσμεύονται να επέμβουν στο πλευρό της Ουκρανίας σε περίπτωση επίθεσης.

Λαβρόφ: Συνάντηση Πούτιν Ζελένσκι μόνο για να επισφραγιστεί μια συμφωνία

Η Μόσχα ανέφερε ότι δεν υπάρχουν εμπόδια για μια συνάντηση μεταξύ του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Ουκρανού ομολόγου του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αλλά ότι μια τέτοια συνάντηση θα πραγματοποιηθεί μόνο για να επισφραγιστεί μια συγκεκριμένη συμφωνία.

"Δεν υπάρχουν εμπόδια για τη διοργάνωση μιας τέτοιας συνάντησης με την κατανόηση ότι δεν θα γίνει μόνο για να γίνει· θα πρέπει να επισφραγιστούν συγκεκριμένες συμφωνίες που επεξεργάζονται αυτή τη στιγμή οι δύο αντιπροσωπείες", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε δημοσιογράφους. Ο Λαβρόφ είπε ότι οι αντιπροσωπείες πραγματοποιούν συναντήσεις μέσω τηλεδιασκέψεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v