Τι λέει το ρωσικό τελεσίγραφο για παράδοση της Μαριούπολης

Εως τις πρώτες πρωϊνες ώρες της Δευτέρας έχουν περιθώριο οι ουκρανικές δυνάμεις να καταθέσουν τα όπλα. Οι Ρώσοι υπόσχονται ασφαλή έξοδο από την πόλη χωρίς πυρομαχικά και όπλα. ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τι λέει το ρωσικό τελεσίγραφο για παράδοση της Μαριούπολης

Το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας κάλεσε τους «εθνικιστές» στη Μαριούπολη να καταθέσουν τα όπλα προσφέροντάς τους ασφαλή έξοδο από την πόλη.

Οπως μεταδίδει το πρακτορείο Tass η Μόσχα δηλώνει ότι η Ουκρανία έχει περιθώριο μέχρι τις πρώτες πρωϊνες ώρες της Δευτέρας να απαντήσει αν αποδέχεται την παράδοση της πόλης.

Σύμφωνα με το ρωσικό RIA, ο συνταγματάρχης Μιχαήλ Μιζίντσεφ, επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου Άμυνας Ελέγχου της Ρωσικής Ομοσπονδίας δήλωσε ότι «η ρωσική πλευρά εγγυάται την ασφαλή έξοδο από τη Μαριούπολη και τη διατήρηση της ζωής σε όλους όσοι κατέθεσαν τα όπλα τους».

«Καλούμε μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, τάγματα εδαφικής άμυνας, ξένους μισθοφόρους να σταματήσουν τις εχθροπραξίες, να καταθέσουν τα όπλα και, κατά μήκος των ανθρωπιστικών διαδρόμων που συμφωνήθηκαν με την ουκρανική πλευρά, να εισέλθουν στα εδάφη που ελέγχονται από το Κίεβο», είπε ο Μιζίντσεφ.

Το υπουργείο Άμυνας κάλεσε τις αρχές της Μαριούπολης να πάνε στο πλευρό του λαού. «Ταυτόχρονα, σε όλους όσους κατέθεσαν τα όπλα τους εξασφαλίζεται η ασφαλής έξοδος από τη Μαριούπολη και η διατήρηση της ζωής τους», τόνισε ο στρατηγός.

Σύμφωνα με τον Μιζίντσεφ, εάν οι αξιωματούχοι του Κιέβου εγκαταλείψουν και πάλι όσους συνεχίζουν να αντιστέκονται στη Μαριούπολη και τους διατάξουν να πεθάνουν ως μάρτυρες, «καλούμε όλους εκείνους που εκτιμούν τη ζωή τους: μπορείτε να το κάνετε μόνοι σας και ως μέρος χωριστών ομάδων ."

«Οι διοικητές των μονάδων της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ και των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων θα είναι έτοιμοι για ένα τέτοιο σενάριο και θα εξασφαλίσουν την ασφαλή έξοδό σας, αλλά μόνο χωρίς όπλα και πυρομαχικά, σε οποιαδήποτε περιοχή ονομάσετε», πρόσθεσε ο στρατηγός.

Η ρωσική πλευρά μιλά για ανθρωπιστική καταστροφή στην πόλη για την οποία επιρρίπτει την ευθύνη στην Ουκρανία. Υποστηρίζει ότι πάνω από 330.000 έχουν μεταφερθεί στη Ρωσία μετά την έναρξη των επιχειρήσεων καθώς και ότι προσφέρει ανθρωπιστικούς διαδρόμους για έξοδο από τη Μαριούπολη τόσο προς την Ανατολή, όσο και προς την Δύση.

Τεράστια καταστροφή

Στην πόλη υπολογίζεται ότι το 90% των κτηρίων έχει καταστραφεί, ενώ πτώματα γέμισαν τους δρόμους και οι νεκροί θάβονται κοντά στα κατεστραμμένα σπίτια τους. Οι μάχες έχουν πλέον φτάσει στο κέντρο της  πόλης. Εξαιτίας των σφοδρών μαχών, εμποδίζεται η επιχείρηση διάσωσης περισσότερων από χιλίων αμάχων που έχουν παγιδευτεί στα συντρίμμια του θεάτρου που βομβαρδίστηκε την Τετάρτη. Η στρατηγικής σημασίας πόλη έχει βυθιστεί στην πιο άγρια φάση του πολέμου. Περίπου 350.000 άνθρωποι έχουν απομείνει αποκλεισμένοι, άστεγοι, χωρίς φαγητό και νερό.

 Ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν σχολή καλών τεχνών στην υπό πολιορκία Μαριούπολη, όπου είχαν βρει καταφύγιο περίπου 400 κάτοικοι, ανακοίνωσε σήμερα το δημοτικό συμβούλιο της πόλης. Δεν υπάρχουν ακόμη πληροφορίες για νεκρούς ή τραυματίες από τη χθεσινή επίθεση, αν και το δημοτικό συμβούλιο τόνισε ότι το κτίριο καταστράφηκε και ότι υπήρχαν θύματα κάτω από τα χαλάσματα. Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τις αναφορές αυτές από ανεξάρτητη πηγή.

Δύσκολες ώρες και για το Μικολάεφ, όπου οι νεκροί αυξήθηκαν στους 40 από την πυραυλική επίθεση σε στρατώνα των ουκρανικών δυνάμεων. Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι χρησιμοποίησε πρώτη φορά υπερηχητικούς πυραύλους στις 24 μέρες που μετρά ο πόλεμος στην Ουκρανία. Πρόκειται για πυραύλους που δεν εντοπίζονται εύκολα από τα συστήματα αεράμυνας και όπως ανακοίνωσε το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας, κατά την επίθεση, επλήγη υπόγεια αποθήκη πυρομαχικών στο Ιβάνο Φρανκίφσκ, στο δυτικό τμήμα της χώρας.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, από την έναρξη του πολέμου 6,5 εκατομμύρια κάτοικοι έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους μέσα στην Ουκρανία, ενώ πάνω από 3,3 εκατομμύρια έχουν πάρει το δρόμο της προσφυγιάς προς τις γειτονικές χώρες.

Στην Οδησσό αυξάνεται η ανησυχία για ενδεχόμενο χτύπημα. Οι σειρήνες ήχησαν δύο φορές το Σάββατο, ενώ ακούστηκαν αντιαεροπορικά πυρά που σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες στόχευαν μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Άμαχοι προσπαθούν να απομακρυνθούν, ενώ κάτοικοι προετοιμάζονται για μεγάλη επίθεση και οργανώνουν τα καταφύγια. O δήμαρχος της Οδησσού είπε ότι «όλοι θα υπερασπιστούμε την πόλη», τονίζοντας: «ανησυχούμε αλλά δεν φοβόμαστε».

Στο Κίεβο μαίνονται οι οδομαχίες στα περίχωρα, ενώ οι κάτοικοι στην ουκρανική πρωτεύουσα περιμένουν σε ουρές να πάρουν τρόφιμα και φάρμακα.

Το άνοιγμα ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου επέτρεψε σε πρόσφυγες από πόλεις και χωριά που ισοπεδώθηκαν από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς να φθάσουν στο Κίεβο. Πολλοί από αυτούς έχασαν δικούς τους ανθρώπους και οι ιστορίες που διηγούνται στη Δημόσια Τηλεόραση, δεν μπορούν να αφήσουν κανέναν ασυγκίνητο.

Οι σειρήνες ηχούν όλο και πιο συχνά στην πόλη της Λβιβ, με τον δήμαρχο να καλεί τους πολίτες να κατευθύνονται στα καταφύγια καθώς πλέον, δεν υπάρχουν ασφαλή σημεία, όσο ο κλοιός των ρωσικών δυνάμεων σφίγγει ολοένα και περισσότερο. Προβλήματα επισιτισμού και στέγασης έχουν όμως ήδη και εκατοντάδες χιλιάδες Ουκρανοί πρόσφυγες. 

 

Κίεβο: Μεγάλος κίνδυνος επίθεσης σε δυτική περιοχή της χώρας μέσω Λευκορωσίας

Η Ουκρανία εκτιμά ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για επίθεση στην περιοχή Βολίν, στο δυτικό τμήμα της χώρας, μέσω Λευκορωσίας, ανέφερε σήμερα το γραφείο του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επικαλούμενο τις ένοπλες δυνάμεις.

Η ρωσική εισβολή έχει επικεντρωθεί κυρίως στις βόρειες, νότιες και ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας, ενώ την περασμένη εβδομάδα πύραυλοι έπληξαν επίσης τη στρατιωτική βάση Γιαβορίβ, κοντά στα πολωνικά σύνορα.

Δεν ήταν άμεσα σαφές εάν η Ουκρανία εκτιμά ότι υπάρχει απειλή επίθεσης στο Βολίν από τις ρωσικές δυνάμεις ή το λευκορωσικό στρατό, που έως τώρα δεν έχει επισήμως αναπτύξει στρατεύματα για τη στήριξη της Ρωσίας

ΠΗΓΗ: ertnews.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, BBC

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v