Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φθηνό ρωσικό LNG ψάχνουν κινεζικές εταιρείες

Οι εισαγωγείς βρίσκονται σε συζητήσεις για αγορά ρωσικού LNG με μεγάλη έκπτωση. Οι εταιρείες ακολουθούν προσεκτική προσέγγιση για να αποφύγουν τις αντιδράσεις στο εξωτερικό. Ανοδικά οι τιμές ευρωπαϊκού φυσικού αερίου.

Φθηνό ρωσικό LNG ψάχνουν κινεζικές εταιρείες

Την αγορά επιπλέον ρωσικού φυσικού αερίου εξετάζουν οι κορυφαίοι εισαγωγείς υγροποιημένου φυσικού αερίου της Κίνας, σε μια προσπάθεια να επωφεληθούν από τις φθηνές τιμές.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, κρατικές εταιρείες όπως η Sinopec και η PetroChina βρίσκονται σε συζητήσεις με προμηθευτές για να αγοράσουν φορτία spot από τη Ρωσία με μεγάλη έκπτωση, σύμφωνα με άτομα με γνώση του θέματος. Ορισμένοι εισαγωγείς σκέφτονται να χρησιμοποιήσουν ρωσικές εταιρείες για να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς αγοράς LNG για λογαριασμό τους, για να κρύψουν τα σχέδια προμηθειών τους από τις ξένες κυβερνήσεις, ανέφεραν πηγές.

Οι περισσότεροι εισαγωγείς LNG σε όλο τον κόσμο δεν αγοράζουν ρωσικά φορτία από φόβο μελλοντικών κυρώσεων ή βλάβης της φήμης  τους, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία παρατείνεται και η Ευρωπαϊκή Ένωση εντείνει την πίεση κατά της Μόσχας. Οι κινεζικές εταιρείες αναδεικνύονται ως μερικές από τις μόνες εταιρείες που είναι πρόθυμες να αναλάβουν αυτόν τον κίνδυνο.

Η PetroChina αρνήθηκε να σχολιάσει. Η Sinopec δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο.

Παρόμοια κίνηση γίνεται και από τα διυλιστήρια πετρελαίου της Κίνας, τα οποία επίσης αγοράζουν διακριτικά φθηνό ρωσικό αργό που ο υπόλοιπος κόσμος δεν θέλει. Αρκετά φορτία LNG έχουν ήδη αγοραστεί από Κινέζους εισαγωγείς τις τελευταίες εβδομάδες, ανέφεραν οι traders.

Το ρωσικό LNG διαπραγματεύεται με έκπτωση άνω του 10% στη Βόρεια Ασία στην αγορά spot, σύμφωνα με τους traders. Οι spot τιμές εκτινάχθηκαν σε ρεκόρ τον περασμένο μήνα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ο οποίος συσφίγγει τις προμήθειες, καθώς η παγκόσμια κατανάλωση ανακάμπτει.

Η Κίνα δεν έχει απόλυτη ανάγκη από LNG καθώς ο πιο ήπιος καιρός και οι φόβοι για lockdown Covid-19 έχουν περιορίσει τη ζήτηση spot. Ωστόσο, το ρωσικό αέριο με μεγάλη έκπτωση μπορεί να βοηθήσει στην πλήρωση των δεξαμενών αποθήκευσης, προτού οι τιμές αυξηθούν ξανά αυτό το καλοκαίρι.

Εν τω μεταξύ, ενισχύονται οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη καθώς οι φόβοι για την προσφορά εντάθηκαν, εν μέσω πιέσεων για περαιτέρω κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Το ολλανδικό φυσικό αέριο, ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς, ενισχύεται 2,6% στα 115 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Ορισμένα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πιέζουν, ώστε το μπλοκ να επιβάλει γρήγορα νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, μετά από αναφορές για φρικαλεότητες κοντά στο Κίεβο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v